2010 - strelec leta, priznanja, ki jih podeljuje Strelska zveza Slovenije

Strelec leta 2010

Rajmond Debevec se je vrnil na prestol, že 29. je bil izbran za strelca leta

Strelska zveza Slovenije je 22.12.2010 v Kidričevem razglasila najboljše strelce, strelke in društva v letu 2010. Na strelski prestol se je po enoletnem premoru vrnil Rajmond Debevec, ki je bil že 29. izbran za najboljšega strelca leta. V ženski konkurenci je devetič slavila Renata Oražem Vršič, v ekipni konkurenci pa Strelsko društvo Grosuplje.

Boštjan Maček je lani končal neverjeten niz Debevca ter serijskemu slovenskemu strelcu leta - to lovoriko je osvojil kar 28-krat zapored - odvzel laskavo domačo lovoriko. Dvakratni slovenski športnik leta (1992 in 2000), nosilec odličij zlatega in bronastega leska s poletnih olimpijskih iger (2000 in 2008) ter dvakratni najboljši strelec na svetu (1991 in 1993) se je po enoletnem premoru ponovno povzpel na vrh, v izenačenem seštevku pa si je odločilno prednost pred Robertom Markojo in Željkom Moičevičem pridobil na račun novega državnega rekorda, ko je na julijskem državnem prvenstvu z MK puško 60 leže dosegel maksimalni izkupiček 600 krogov. Debevec je - skupaj z Markojo in Dušanom Ziškom - na letošnjem svetovnem prvenstvu v Münchnu osvojil tudi ekipno bronasto kolajno s standardno puško. Renata Oražem Vršič je na avgustovskem SP v bavarski prestolnici dve tekmi končala v "top 10": z VK puško trojni položaj je bila osma, z VK puško 60 leže deseta, prav tako pa je postavila nov državni rekord z MK puško 60 leže. V ekipni konkurenci je že tretjič zapored zmagalo SD Grosuplje.

V strelski sezoni 2010/11 je bilo doseženih 28 novih državnih rekordov, od tega so reprezentančne ekipe dosegle 5 rekordov in ti so:
Reprezentanca mladincev z zračno puško, nov DR s 1756 krogi, dosežen v Beogradu,
Reprezentanca mladincev s puško šibrenico v disciplini trap, nov DR s 333 krogi, Suhl,
Reprezentanca članov s standardno puško VK, nov DR s 1740 krogi, München, in
Reprezentanca članov s puško VK 3 x 40, najprej nov DR s 3487 krogi v Weimarju in nato še izboljšan DR s 3488 krogi v Münchnu.

Priznanja za športne dosežke:

Bronasto plaketo:

GREGA POTOČNIK za FDR mladinci z zračno puško s 695,4 krogi in za DR mladinci z MK puška 3 x 40 s 1146 krogi,
SD POSTOJNA    za DR kadetinje ekipno z zračno puško (Natalija Otoničar, Špela Kranjec in Živa Muhič) s 1168 krogi,
ROŽLE REPIČ    za DR kadeti z zračno pištolo s 371 krogi, za DR kadeti z zračno pištolo s 376 krogi ter za IDR kadeti z zračno pištolo s 376 krogi,
LAURA RANT    za DR cicibanke z zračno puško s 182 krogi,
VESNA MARKELJ    za DR mlajše pionirke z zračno puško s 187 krogi,
DENIS HAMZIĆ    za DR cicibani z zračno puško s 189 krogi,
SD GROSUPLJE    za DR mlajši pionirji ekipno z zračno puško (Gašper Habjan, Jan Kolenc in Aljaž Lešek) s 528 krogi,
RENATA ORAŽEM VRŠIČ za IDR članice z MK puško 3 x 20 s 576 krogi, za DR članice z MK puško 60 leže s 592 krogi, za DR članice z VK puško 60 leže s 582 krogi, za DR članice z VK puško 60 leže s 594 krogi, za DR članice s standardno puško VK puško s 569 krogi, za DR članice s standardno puško VK s 575 krogi in za DR članice s standardno puško VK s 577 krogi
ŽIVA DVORŠAK    za DR mladinke z MK puško 3 x 20 s 577 krogi,
MIHA KOSTEVC    za DR mladinci z MK hitrostrelno pištolo s 487 krogi,
ANDREJ BRUNŠEK za DR člani z MK hitrostrelno pištolo s 533 krogi,
SD DUŠAN POŽENEL za DR člani ekipno z MK hitrostrelno pištolo (Andrej Brunšek, Peter Tkalec in Nenad Vignjević) s 1551 krogi.

Zlato plaketo:

ROBERT MARKOJA za osvojeno 2. mesto s standardno puško VK na SP v Münchnu, za osvojeno 3. mesto ekipno s standardno puško VK na SP v Münchnu in za osvojeno 5.mesto samostrel 10 m na SP v Avonu,
RAJMOND DEBEVEC za osvojeno 3. mesto ekipno s standardno puško VK na SP v Münchnu in za DR člani z MK puško 60 leže s 600 krogi,
DUŠAN ZIŠKO    za osvojeno 3. mesto ekipno s standardno puško VK na SP v Münchnu,
FRANČEK GORAZD TIRŠEK za osvojeno 6. mesto z zračno puško na SP v Zagrebu in za osvojeno 3. mesto ekipno z zračno puško na SP v Zagrebu,
DAMJAN PAVLIN    za osvojeno 3. mesto ekipno z zračno puško na SP v Zagrebu in
SREČKO MAJCENOVIČ za osvojeno 3. mesto ekipno z zračno puško na SP v Zagrebu.

Priznanja za organizacijsko delo v SZS:

Zlato plaketo:

SAVO STRMOLE        za dolgoletno strokovno delo v strelstvu in za posebne zasluge pri razvoju športnega strelstva v Sloveniji
PETER GOLOB        za dolgoletno strokovno delo v strelstvu
LJUBO GERMIČ        za dolgoletno strokovno delo v strelstvu
STANISLAV PODLESNIK    za dolgoletno strokovno delo v strelstvu
BLAŽ GREŠAK        za dolgoletno delovanje v strelstvu
RAFAEL LAH        za dolgoletno delovanje v strelstvu
SD I. POHORSKI BATALJON RUŠE     ob 60-letnici delovanja
SD KIDRIČEVO                                 ob 60-letnici delovanja
SD JOŽE KERENČIČ MIKLAVŽ            ob 50-letnici delovanja

NAJBOLJŠI STRELCI IN DRUŠTVO

Po izboru Strelske zveze Slovenije so najboljši po kategorijah:

pionirke: Vesna Markelj in Laura Rant, Železniki
pionirji: Tadej Štojs, Triglav Javornik Koroška Bela
mladinke: Živa Dvoršak, Olimpija Ljubljana
mladinci: Grega Potočnik, Radovljica
strelka: Renata Oražem Vršič, Grosuplje
strelec: Rajmond Debevec, Olimpija Ljubljana
strelsko društvo: SD Grosuplje.

Razvrstitev v tekmovanju Strelec leta 2010 (.pdf)

Attachments:
Download this file (StrelecLeta2010.pdf)Statistika Strelec leta 2010[ ]202 kB