Dvoršakova, Kuharičeva in Maček poskrbeli za sanjski uvod v sezono

Ljubljana, 31. marca - Slovenska strelska reprezentanca je v začetku sezone zablestela v polnem sijaju. Boštjan Maček je na uvodni tekmi svetovnega pokala v Kairu v trapu osvojil četrto mesto, v New Delhiju pa je "eksplodirala" Živa Dvoršak in v disciplini malokalibrska puška trojni položaj osvojila prvo mesto ter potrdila normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Uspeh 29-letne Ljubljančanke je dopolnila tri leta mlajša Kuharičeva. Ormožanka je na nedavni tekmi v Indiji prav tako dosegla svoj najboljši izid na tekmah za svetovni pokal in v kraljevski strelski disciplini zasedla končno šesto mesto. Slovenija je nazadnje imela dva predstavnika v finalu svetovnega pokala pred 15 leti v Münchnu, ko sta se vanj prebila Rajmond Debevec in Robi Markoja.

reprezentanca sprejem po New Delhi

Strelska zveza Slovenije je po prihodu petčlanske ekspedicije iz Indije - poleg Dvoršakove in Kuharičeve so bile v njej še grosupeljska strelka Klavdija Jerovšek ter trenerki Andreja Vlah in Polona Sladič - na strelišču na Dolenjski cesti priredila novinarsko konferenco. Na njej je bila najbolj nasmejana Dvoršakova, ki je sredi minulega tedna v New Delhiju dosegla svojo prvo zmago na tekmah za svetovni pokal ter si tlakovala pot za svoje tretje poletne olimpijske igre po Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016, sprejema pa se je udeležil tudi najboljši slovenski strelec vseh časov in nosilec treh olimpijskih odličij Rajmond Debevec, ki je pred dvema dnevoma praznoval 58. rojstni dan.

reprezentanca sprejem

"To je bila ena od tekem, ko se povsem prepustiš svojim strelskim občutkom in te ne zanima drugo dogajanje na tekmovališču. Tovrstne trenutke ne doživiš pogosto na strelišču, na tekmi v New Delhiju pa sem od prvega do zadnjega strela enostavno sledila sebi in svojemu ritmu," je zmago v Indiji vnovič podoživela 29-letna Ljubljančanka, ki je bila v finalu razred zase in je imela med tekmo že pet krogov prednosti pred svojimi najbližjimi tekmicami, na koncu pa drugouvrščeno Švicarko Nino Christen ugnala za dva kroga.

"V športu ni nič pričakovano. V športu moraš neprestano garati in zmaga ni samo posledica dogajanja v Indiji, temveč njenega trdega dela v zadnjem desetletju," je na sprejemu uvodoma dejala njena trenerka Polona Sladič.

"Živa se je v Indijo odpravila s ciljem, da zadrži svoj položaj na mednarodni jakostni lestvici za nastop v Tokiu. Potem, ko je izpolnila prvi 'mini' cilj in se uvrstila v veliki finale, je v močni konkurenci in proti nekaterim neposrednim tekmicam za nastop na igrah na Japonskem vrhunsko opravila svojo nalogo in bila za to nagrajena z zmago," je še dodala letošnja prejemnica Bloudkove nagrade.

Slovenska strelska reprezentanca bo naslednjo veliko mednarodno preizkušnjo imela med 20. majem in 6. junijem v Osijeku, kjer bo na sporedu evropsko prvenstvo z zračnim, malokalibrskim in velikokalibrskim orožjem ter puško šibrenico. Pred tem bi najboljše strelce in strelke na svetu moral gostiti Changwon, Mednarodna strelska zveza (Issf) pa je zaradi slabe zdravstvene slike odpovedala tekmovanje v Južni Koreji.

Aleksander Djurić, STA

mediji: