V Lonatu v Italiji poteka evropsko prvenstvo v streljanju s puško šibrenico. Naši tekmovalci sodelujejo samo v disciplini trap, zato so s tekmovanji že skoraj zaključili. Letos na prvenstvo niso potovali mladinci, ampak le pet članov in članica. Med člani, ki so potovali na prvenstvo sta dva, ki sta tekmovala za pridobitev točk na ranglisti (Žan Šfiligoj in Tomaž Blazinšek), ostali trije (Boštjan Maček, Denis Vatovec in Matjaž Lepen) pa so tekmovali tudi v ekipni konkurenci. Med članicami je na tekmovanju sodelovala le Jasmina Maček.

 

Tekmovanja so se začela v petek s tremi serijami in nadaljevala v soboto s še dvema serijama in finalnimi boji za medalje in po eno kvoto v moški in ženski konkurenci. Začetek je bil za naše člane zelo spodbuden. Matjaž Lepen je v prvih dveh serijah zadel vse tarče (25,25), Boštjan Maček pa enega manj (24,25). Skupaj z Denisom Vatovcem, ki jer zadel 45 tarč (23,22) so ekipno zasedali tretje mesto. Nato pa je prišla tretja serija. Boštjan in Denis sta zadela po 24 tarč in vsi smo čakali na Matjaža… Žal je bil psihični pritisk premočan in zadel je »le« 21 tarč. Vse še v mejah, ki omogočajo pri ustreznem nadaljevanju, še zelo dober rezultat. Jasmina pri članicah ni imela dobrega dneva. Zadela je le 58 tarč (22,17,19). Naslednji dan ni bilo boljše, zato je tekmovanje zaključila z vsega 95 zadetki.

 

Drugi dan se je pri članih začel odlično. Boštjan je zadel vseh 25 tarč v prvi seriji, ostala dva, Denis in Matjaž, pa vsak po 24. Nato se je začela »matematika za finale«. Pri obeh, tako Matjažu kot tudi Boštjanu je bilo možno, da pri minimalnih napakah prideta do finala. Za Matjaža je bila nujna polna serija, torej vseh 25 zadetkov, Boštjan pa bi si lahko privoščil maksimalno dve napaki. Pri Matjažu se žal ni izšlo, zadel je samo 20 tarč in zaključil tekmovanje s 115 zadetki na 47. mestu. Boštjan je zgrešil samo eno tarčo in končal kvalifikacije s 122 zadetki in neposredno uvrstitvijo v finale. Tretji v ekipi, Denis Vatovec je zaključil s 24 zadetki in končnim rezultatom 117 tarč. Tako je ekipa tekmovanje zaključila s 354 zadetki na 7. mestu. Ostala dva člana naše odprave sta streljala zelo različno. Žan Šfiligoj je streljal izredno izenačeno in zaključil tekmovanje z zelo dobrim rezultatom 118 zadetki (23,23,24,24,24). Tomaž Blazinšek po drugi strani ni našel ustreznega strelskega ritma in je nastreljal le 102 tarči (19,21,18,22,22).

 

V finalu je Boštjan Maček startal s tretje pozicije in že prvi strel je zgrešil tarčo. Nato še tretji in izgledalo je, kot da je preveč nemiren. No, potem se je naenkrat zbral in do konca prvih 25 strelov zadel vse tarče. Prvi je moral zapustiti finalno tekmovališče hrvaški tekmovalec Giovanni Cernogoraz, olimpijski prvak iz Londona in trenutni svetovni prvak, ki se je v finale uvrstil kot šesti. V predtekmovanju je zadel 121 tarč. Drugi se je po dodatnih petih strelih poslovil domačin Fabbrizi, ki je bil na olimpijadi v Londonu drugi. Po naslednjih petih strelih se je poslovil Britanec Hales, ki je zadel enako število tarč kot naš Boštjan, vendar pa je bil v kvalifikacijah slabši in je imel »slabšo« štartno številko. Boštjan je do takrat že dvakrat zgrešil (poleg dveh napak v prvih 25 strelih). Nato so ostali na tekmovališču še trije tekmovalci, vsi brez kvote za Pariz in vsi v pričakovanju, da jo osvojijo. Žal se Boštjanu tokrat ni izšlo in je zaključil tekmovanje na tretjem mestu, kar je vsekakor izredni uspeh. Je pa to njegova tretja bronasta medalja na evropskih prvenstvih in pri ostalih dveh (v Beogradu 2011 in v Pragerskem 2015) si je s tretjim mestom pristreljal tudi vstopnici za olimpijske igre. Tokrat žal temu ni bilo tako.

 

Tudi pri članicah je zmaga odšla v Španijo. Zmagal je Fatima Galvez, ki je bila v finalu boljša od Nemke Katrin Murche. Obe sta imeli kvoto za Olimpijske igre že od prej, zato je kvoto dobila tretjeuvrščena Turkinja Kaya. Pri članicah je bilo potrebno za vstop v finale zadeti 116 tarč, največ tarč pa je v predtekmovanju zadela Murche: 119.

 

 

Dr. Milan Svetec

 

 

Rezultati: https://www.issf-sports.org/competitions/venue/results.ashx?cshipid=3208

Joomla templates by a4joomla