Letošnjih Sredozemskih iger v alžirskem Oranu se je udeležilo devet strelk in strelcev s štirje člani strokovnega štaba slovenske reprezentance. Na igrah v Oranu se je v vlogi člana žirije in glavnega sodnika v finalu predstavil tudi Robert Ferenčak, predsednik Sodniške komisije SZS.

 

 

 

 

 

Mladincu Luki Lukiću uspel bronast preboj v članski konkurenci z zračno puško

 

 

Vodja reprezentance Andreja VLAH se je odločila, da med člane pošlje dva mladinca, Luko LUKIĆA in Jureta SOČIČA. Njena odločitev se je izkazala za več kot uspešno, saj je Lukiću v izjemni konkurenci uspelo premagati mnoga svetovna imena in že v kvalifikacijah ustreliti 628,0 kroga. V napetem finalu se je od samega začetka držal vrha in si z zadnjim strelom priboril bronasto medaljo. Njegov uspeh je s 619,5 kroga in 14. mestom dopolnil Jure SOČIČ, ki je s tem pokazal, da je zrel tudi za velika prizorišča. Prvo mesto je zasedel Hrvat Maričić, drugi je bil Srb Sebić.

 

 

 

 

 

 

V rekordnem četrtem nastopu na SI do brona z zračno puško tudi Živa Dvoršak

 

 

V ženski konkurenci na zračni puški sta odlično nastopili Živa DVORŠAK in Klavdija JEROVŠEK, ki sta pokazali odlično pripravljenost že v kvalifikacijah, saj sta s 628,0 in 627,6 tam zasedli 4. in 5. mesto. V finalu se je lestvica stalno spreminjala, žal pa je Klavdiji slabših prvih pet strelov odneslo višjo uvrstitev in končala je na 6. mestu. Živi se vendarle pozna redno uvrščanje v finala na svetovnem nivoju in rutinirano si je pristreljala bronasto medaljo. Prvo mesto je osvojila Francozinja Müller, ki ni popustila niti za strel, druga je bila Vukojević (Srbija).

 

Novinec Jože Čeper z zračno pištolo v finalu do 6. mesta

 

 

Finala smo se veselili tudi pri članih na pištoli. Jože ČEPER je z rezultatom 575 krogov vanj vstopil s petega mesta, potem pa je v igri desetink zasedel končno 6. mesto. Prvo mesto je osvojil Keles (Turčija), drugo Mikec (Srbija), tretji pa je bil Tesconi (Italija).

 

 

V članski konkurenci z zračno pištolo Denis Bola Ujčič na SI znova po 19 letih, v članski konkurenci uspešna tudi mladinka Sara Ščuri

 

V ženski konkurenci sta nastopili strelki s zračno pištolo, Denis BOLA UJČIČ in Sara ŠČURI. Denis, ki je prvič tekmovala na SI že leta 1993 in takrat osvojila 5. mesto z zračno pištolo (374) in 9. mesto z MK-pištolo 25m, je tokrat z rezultatom 561 krogov zasedla 13. mesto, do finala ji je zmanjkalo le 5 krogov. Sara je kot mladinka okusila člansko konkurenco in si z rezultatom 552 krogov pristreljala 15. mesto. Zlato je osvojila Korakaki (Grčija), srebro Jedrzejewski (Francija), bron pa Arunović (Srbija).

 

 

Lukić in Dvoršak do bronastega odličja tudi v mešanih parih

 

 

V konkurenci 19 mešanih parov sta na zračni puški nastopila Živa Dvoršak in Luka Lukić in v kvalifikacijah s 624,9 kroga zasedla 4. mesto, kar ju je uvrstilo v t. i. mali finale, oz. bitko za bron. Proti Hrvatoma Valentini Gustin in Miranu Marićiću sta nastopila res uigrano in v ključnih trenutkih reševala drug drugega ter se s 16 proti 12 zasluženo veselila bronaste medalje. Prvo mesto sta osvojila Francoza (Müller in Baudouin), drugo pa Srba (Arsović in Kovačević). Drugi slovenski par, Jerovšek in Sočič, je dosegel 12. mesto.

 

 

V uvodnem nastopu na SI Denis Bola Ujčič in Jože Čeper 11.

 

 

Na zračni pištoli sta v mešanem paru nastopila Denis Bola Ujčič in Jože Čeper, ki sta s skupnim rezultatom 554 krogov zasedla 11. mesto. Prva sta bila Srba (Arunović in Mikec), druga Francoza (Jedrzejewski in Fouquet), tretja pa Italijana (Giancamilli in Tesconi).

 

 

 

 

 

V finalu tudi Vatovec

 

 

Moški v trapu so tekmovali tudi v potrpljenju, saj je bila tekma zaradi nizke megle in slabe vidljivosti vmes prekinjena. V konkurenci 30 strelcev se je nato Denis VATOVEC s svojim letošnjim najvišjim dosežkom 120 zadetih letečih tarč uvrstil v finale, kjer je zadel še 18 tarč in tako zasedel končno 5. mesto. S 116 zadetki je naš drugi trap strelec in sredozemski prvak iz Pescare 2009 - Boštjan MAČEK zasedel 11. mesto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strelci zelo uspešno in zadovoljni zapustili alžirski Oran

 

 

Druga najštevilčnejša slovenska strelska odprava na Sredozemske igre se je zelo izkazala, saj si je strelska reprezentanca priborila tri bronaste medalje, ob tem pa je dosegla še tri dodatne uvrstitve v finale s tremi šestimi mesti. Izmed enajstih strelskih reprezentanc si je Slovenija po številu osvojenih medalj z Grčijo delila 4. mesto s tremi odličji, po žlahtnosti osvojenih odličij so strelci pristali na 9. mestu. Na zadnjih igrah v španski Tarragoni leta 2018 je 10-članska zasedba osvojila dve odličji, srebrno si je z zračno pištolo priboril Kevin Venta in v svojem tretjem nastopu Živa Dvoršak z zračno puško prvo – bronasto. Takrat nas je s prvo uvrstitvijo v finale v svojem prvem nastopu razveselila tudi Urška Kuharič in osvojila 6. mesto.

 

 

Enajst Slovencev do zdaj osvojilo 18 odličij

 

Slovenski strelci so na Sredozemskih igrah v Oranu osvojili šestnajsto, sedemnajsto in osemnajsto odličje. Najuspešnejši slovenski strelec na SI je Rajmond Debevec s šestimi osvojenimi odličji v štirih nastopih na igrah v Languedoc-Roussillionu FRA 1993, Bariju ITA 1997, Almeriji ESP 2005 in v Mersinu TUR 2013, v treh različnih disciplinah – z zračno puško ter malokalibrsko puško leže in v trojnem položaju. Do iger v Oranu je devet Slovencev, Eduardo Delorenzo EGY 1951, Franc Peternelj st. ALG 1975, Franc Peternelj ml. CRO 1979, Renata Oražem FRA 1993, Andraž Lipolt ITA 1997, Boštjan Maček ITA 2009, Petra Dobravec TUR 2013, Kevin Venta ESP 2018 in Živa Dvoršak ESP 2018, osvojilo devet odličij, vsak po eno. V Oranu pa je v svoj nabor uspehov na SI drugi in tretji bron dodala Živa Dvoršak. Velik preboj pa je pokazal tudi mladinec Luka Lukić, ki je v svojem prvem nastopu na SI v članski konkurenci osvojil dve bronasti odličji – izjemno!

 

 

 

Povezava do rezultatov – bilten SI Oran:

http://shooting.by/results/Results_Mediterranean_Games_2022_Rifle_Pistol_Shotgun.pdf

 

Zgodovinska preglednica vseh slovenskih nastopov na SI:

https://www.strelska-zveza.si/rezultati/ANALIZA/20180629_Preglednica_SredozemskeIgre.pdf

 

Rezultati finalnih tekmovanj v prilogi

 

Sonja Benčina, Simeon Gönc

 

 

 

 

Attachments:
Download this file (Results_Mediterranean_Games_2022_Rifle_Pistol_Shotgun.pdf)Rezultati streljanje - finala[ ]1451 kB
Joomla templates by a4joomla