Sezono 2019-2020 pričela SD Olimpija z organizacijo I. kroga državnih lig

LJUBLJANA, 19.-20.10.2019

V organizaciji Strelskega društva Olimpija je bil na centralnem strelišču v Ljubljani izveden prvi turnir sezone 2019-2020 v streljanju z zračnim orožjem, v soboto za Državno ligo mladih v Pokalu Slovenije ter Pokalu prijateljstva za starejše dečke in deklice, v nedeljo pa za I. A in I. B državno ligo. Po več letih je Javni zavod šport Ljubljana le uspel strelišče dodatno opremiti še s desetimi elektronskimi tarčami tako, da za državne lige več ni potrebno pripeljati tarč od drugod. Kljub začetku sezone so bili doseženi dobri rezultati, v ligi mladih pa sta bila celo dva rekordna dosežka z po enim izenačenim ter izboljšanim državnim rekordom.

Nedelja, 20.10.2019 Pokal Slovenije z zračno puško in pištolo

V finalu 1.A državne lige puška samo en moški predstavnik

V finale 1.A. državne lige se je uvrstilo od osmih tekmovalcev kar sedem finalistk nežnega spola, edini moški član se je kvalificiral novi član prvoligašev SD Trzin Nejc Klopčič, kateri je v rednem delu osvojil sedmo mesto, Urška Kuharič pa se je v finale uvrstila z najboljšim rezultatom.

V finalu je bila najmočnejša Klavdija JEROVŠEK (GRO), drugo mesto je osvojila Urška KUHARIČ (KOR) in tretje Suzana LUKIĆ (TRZ). Ekipa SD Kovinar Ormož je z rezultatom 1852,2 kroga zmagala, 1848,4 kroga je za drugo mesto zadela ekipa SD Trzin, tekmovalci SD Grosuplje pa so zadeli 1846 krogov.

Posnetek finala

Klemen Tomaševič do zmage v zadnjem strelu

V finalu 1.A državne lige s pištolo je po dramatičnem zaključku v katerem je pred zadnjim strelom Klemen Tomaševič (LŽE) še zaostajal za Stojakom je prvi sprožil in zadel 9,8 kroga, Stojak pa le 8,5 kar je bil tudi njegov najslabši strel finala. Tomaševič je tako osvojil prvo mesto in prvih 30 točk za skupno razvrstitev, Sašo STOJAK (PTU) je osvojil drugo, tretje mesto pa Anja PREZELJ (LŽE). Ekipno je prvo mesto pripadlo SD Lotrič Železniki s 1677 krogi, SD Marok Sevnica so s 1672 krogi osvojili drugo mesto, tretje pa SD Dušan Poženel Rečica z 1668 krogi.

Posnetek finala

Peter Somogy nadaljuje z osvajanjem prvih mest

V 1.B državni ligi s puško je že nekaj časa nepremagljiv tujec Peter SOMOGY, kateri tekmuje za SD Jezero Dobrovnik, zadel je 625,1 kroga. Drugo mesto je zasedel Jure SOČIČ (MSO) z zadetimi 618,7 krogi ter na tretjem mestu Klavdija PUFIČ (FLV) z zadetimi 616,0 krogi. Ekipa SD Jezero Dobrovnik je zmagala, sledi ji ŠSD Murska Sobota in SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem na tretjem mestu.

Denis Bola Ujčič z zmago v 1.B DL pištola

Tudi v tej sezoni je svojo zmagovalno pot začela Denis Bola Ujčič iz SD Postojna z rezultatom 564 krogov. Aleksander Ošep iz SD Mrož Velenje je zadel 559 krogov, Domen Celec iz SD Škofja Loka na tretjem mestu 554 krogov. Domačini SD Olimpija so ekipno zmagali s 1633 krogi, tri kroge manj je zadela ekipa SD Škofja Loka, še krog manj pa na tretjem mestu SD Mrož Velenje.

Foto FB SZS

Sobota, 19.10.2019 Državna liga mladih

Anja Prezelj do izenačenja državnega rekorda

Mladinka Anja PREZELJ (LŽE) je v zadnji skupini na linijo stopila suvereno, ter se ravnala po navodilih trenerja, da naj da vse od sebe, saj je danes dober rezultat dosegljiv. Vse do zadnjega strela je bil rekord vprašljiv, ko pa je tega oddala v čisto desetko je bilo jasno, da je izenačila svoj kvalifikacijski državni rekord v mladinski konkurenci z doseženimi 574 krogi. Istočasno si je prislužila tudi posebno praktično nagrado organizatorja za najboljšo serijo v mladinski konkurenci. Drugo mesto je z enaintridesetimi krogi manj osvojila Neža VODEB (LIB) in tretje Urška GMAJNIČ (BRE) z rezultatom 536 krogov. Med mladinci je zmagal domačin Luka KRAJNC (OLI) z rezultatom 551 krogov pred Janom HRIBARJEM (JKŠ) 546 krogov in Sebastjanom KORDIŠEK (ŠLO) z zadetimi 540 krogi.

Ekipno so premočno zmagali iz SD Lotrič Železniki, pred SD Marok Sevnica in SK Brežice.

V mladinski konkurenci s puško kar dvanajst ekip

Zavidljiva udeležba v konkurenci mladincev s puško bo zagotovo dobrodošla društvom, saj si bodo lahko v Pokalu Slovenije najboljši prislužili 30 točk v skupno razvrstitev. Dobro pot so si začrtali mladinci SD Trzin, saj so z rezultatom 1819,4 kroga zmagali, levji delež pa je prispevala prestopnica v njihovo društvo Teja Medved. Drugo mesto je osvojila ekipa SD Kovinar Ormož in tretje SD Olimpija.

Naja PREZELJ (LŽE) je bila z rezultatom 616,3 najuspešnejša med mladinkami, sledi ji Nuša ŽNIDARIČ (KOR) in Teja MEDVID (TRZ). Luka LUKIĆ (TRZ) je bil z rezultatom 613,0 najuspešnejši med mladinci, za sabo je na drugem mestu pustil Jureta SOČIČA (MSO) in na tretjem mestu Patrika JAKOPIČEK (1PB).

Kadetinja Sara Slak iz Grosuplja uspešna med kadetinjami, med kadeti Anton Korbar

S prednostjo slabih sedmih krogov je med kadetinjami slavila Sara SLAK (GRO) pred Kajo MENCINGER (DOL) in Nušo Ano DETELA (TRB). Nekoliko slabši rezultat so imeli kadeti, zmagal pa je Anton KORBAR (TJK) pred Ninom Benjaminom KOVAČEC (KOR) in Matevžem POGAČNIKOM (TJK).  Kljub dvema medaljama med posamezniki se SD Triglav Javornik ni uspelo ekipno prebiti na stopničke. Zmagali so kadeti-nje SD Kovinar Ormož, pred SD Celjska četa mala Breza in SD Dušan Poženel Rečica.

Kadeti-nje s pištolo le s tremi ekipami

Slabša ekipna udeležba je v konkurenci kadetov-inj s pištolo, vse tri udeležene ekipe pa so osvojile pokale in sicer SK Brežice za prvo mesto, SD Dušan Poženel za drugo in SD Jože Kerenčič Miklavž za tretje mesto. Timon LUKEŽ (DPR)  je z rezultatom 355 zmagal med kadeti, zasledovalca Timotej PLAHUT (JKM) in Aleks KORUN (DPR) pa sta zaostala kar za nekaj krogov. Tudi s pištolo so se rezultatsko bolje odrezale kadetinje, saj je zmagovalka Sara ŠČURI (BRE) zadela 367 krogov. Nina BOGŠA (JKM) je osvojila drugo mesto s 365 krogi, pripadla pa ji je posebna nagrada organizatorja za najboljšo serijo 99 krogov. Tretje mesto je osvojila Lara ZORKO (BRE) z zadetimi 354 krogi.

Starejši dečki zračna puška in pištola, Drašler z izboljšanim državnim rekordom

Tako pri pištoli, kakor pri puški je udeležba nekoliko večja kot preteklo sezono, saj so se trenerji pripravili na novo disciplino.

Z zračno pištolo je Valter DRAŠLER (JUR) zmagal z novim državnim rekordom 174 krogov. Na drugem mestu je Aleš KATARINČIČ (GRO) dosegel 167 krogov, za tretje mesto pa je bilo dovolj 164 krogov Reneja CVERLE (CČM). Tijana JOSIĆ (GRO) je z rezultatom 162 krogov bila najboljša med starejšimi deklicami ter tako na drugem mestu z zaostankom trinajstih krogov pustila Anjo JAGER (DPR). Tretje mesto je osvojila Lana TOPLAK (LIB) z rezultatom 145 krogov.

Ekipa SD Grosuplje za dosegla 468 krogov, na drugem mestu so bili st. dečki SD Juršinci z doseženimi 460 krogi in na tretjem mešana ekipa SD Lotrič Železniki z 384 krogi.

Z zračno puško je med starejšimi dečki slavil Tinej MIHAILOVIČ KRPAN (LEN) pred Markom MAKOM (LIB) in Tajem MAJCENOM (VRH). Eva PETEK (KOR) je bila najboljša med starejšimi deklicami, Hana STRAKUŠEK (TRB) je bila druga, krog za njo pa je tretje mesto osvojila Živa ZADRAVEC (ČRE). Tri udeležene ekipe SD Olimpija, SD Grosuplje in SD Kovinar Ormož so osvojile ekipne pokale.

Fotografije FB SZS

Sobota, 19.10.2019 Pokal Prijateljstva

Udeležba v pokalu prijateljstva starejših dečkov in starejših deklic je bila nekoliko manjša kot pretekla leta, vendar pa gre tu nekaj osipa na račun udeležbe te starosti tekmovalcev v novi disciplini zračna puška in zračna pištola.

V konkurenci starejših dečkov je zmagal Rok MAKOVEC (ANK) z rezultatom 184 krogov. Le krog zaostanka je na drugem mestu dosegel Tristan GYOHA (GCA), tretji rezultat 180 krogov pa Nik KRALJ (KIS). Zmagovalci ekipno so starejši dečki SD Kisovec z doseženimi 531 krogi, pred SD Gorjanci s 507 krogi, na tretje mesto pa so se uvrstili tekmovalci SD Ankaran.

Nika SKUBIC (KIS) je v konkurenci starejših deklic s serijsko zračno puško z rezultatom 181 krogov zmagala, ter za sabo na drugem in tretjem mestu z rezultatom 179 krogov pustila Ajdo KOGOJ FABČIČ (VRH) in Injo URBAS (GRO). Ekipna zmaga je šla v Tišino k SD Koloman Flisar, dva kroga manj – 505 so zadele tekmovalke SD Grosuplje, tretji rezultat 471 krogov pa je pripadel ekipi SD Postojna.

Fotografije FB SZS

pg