5 medalj na Lapua evropskem pokalu v Thunu

V Thunu v Švici sta med 13. in 16. avgustom potekala tretji letošnji Lapua evropski pokal s puško 300 m in četrti Lapua evropski pokal s pištolo 25 m. Obe tekmovanji sta bili zelo uspešni za naše strelce, saj so osvojili eno 1. mesto (Jože Čeper s standardno pištolo), dve 2. mesti (Jože Čeper s pištolo središčni vžig in Rajmond Debevec s puško 300 m leže) in dve ekipni uvrstitvi na 2. mesto s standard puško trojni položaj in puška 300 m trojni položaj).

Lapua evropski pokal 25 m

Čeper postavil nov državni rekord

V disciplini pištola središčni vžig je v četrtek Jože Čeper postavil nov državni rekord, ki sedaj znaša 580 krogov. S tem rezultatom je osvojil izjemno 2. mesto, premagal pa ga je samo Kévin Chapon iz Francije, ki je zadel 583 krogov. Čeprov uspeh je s 6. mestom dopolnil Peter Tkalec (575 krogov, Rudolf Rener pa je s 549 krogi osvojil 22. mesto.

Drugi tekmovalni dan je bil za Jožeta Čepra še bolj uspešen, saj je bil s 568 krogi v disciplini standardna pištola najboljši med vsemi tekmovalci. Krog manj sta zadela drugouvrščeni Švicar Steve Demierre in tretjeuvrščeni Francoz Chapon. Peter Tkalec je v tej disciplini s 558 krogi osvojil 8. mesto, Rudolf Rener pa s 538 krogi 19. mesto.

Jože Čeper si je s tema uspehoma priboril tudi udeležbo v obeh disciplinah na finalnem tekmovanju v Lapua evropskega pokala na 25 m, ki bo potekalo v Chateaurouxu (Francija) med 10. in 12. oktobrom 2019. Ravno tako si je nastop v finalu v disciplini standardna pištola zagotovil tudi Peter Tkalec, v disciplini pištola središčni vžig pa je 3. na čakalni listi.

Lapua evropski pokal 300 m

Na 300 m dvakrat ekipno in enkrat posamično srebro

Prvi tekmovalni dan so se strelci s puško pomerili v disciplini standard puška trojni položaj. Robertu Markoji so zmanjkali štirje notranji centri, da bi osvojil bron, tako je s 583 krogi in 19 notranjimi centri osvojil 4. mesto. Z enakim rezultatom je Istvan Peni osvojil 3. mesto, 2. je bil Gilles Dufaux, zmaga pa je šla v roke Švedu Karlu Olssonu. Rajmond Debevec je s 579 krogi osvojil 8. mesto in Dušan Ziško s 565 krogi 12. mesto.

V ekipni konkurenci so naši tekmovalci s 1727 krogi osvojili 2. mesto. Premoč so priznali samo švicarski ekipi (Dufaux, Greuter, Bereuter), ki je zadela 1743 krogov. 3. mesto so osvojili madžarski tekmovalci (Peni, Pragai, Szabian), ki so zadeli 1703 kroge.

Tudi drugi tekmovalni dan je Robertu Markoji medalja ušla za nekaj notranjih centrov, tako da je s 1177 krogi osvojil 4. mesto. Z enakim rezultatom vendr več notranjimi centri je 3. mesto osvojil Šved Olsson, 2. mesto pa je osvojil Tomasz Bartnik (Poljska) s 1179 krogi. Najboljši tekmovalec v tej disciplini pa je bil Istvan Peni, ki je zadel kar 1187 krogov. Rajmond Debevec je bil s 1162 krogi 7., Dušan Ziško pa s 1133 krogi 15.

V ekipni konkurenci so naši strelci ponovno osvojili srebrno medaljo (3472 krogov). Tako kot dan prej so jih premagali samo domačini, ki so zadeli 3505 krogov, 3. mesto pa so ponovno osvojili naši vzhodni sosedi s 3459 krogi.

Tretji tekmovalni dan smo pričakali tudi medaljo v posamični konkurenci. Rajmondu Debevcu se je v disciplini puška 300 m leže zlata medalja izmuznila za samo en notranji center, tako da je s 599 krogi osvojil srebrno medaljo. Od Debevca je bil boljši samo Poljak Daniel Romanczyk, bron pa je osvojil Francoz Michael Dhalluin. Robert Markoja je s 589 krogi osvojil 24. mesto, Dušan Ziško pa s 584 krogi 29. mesto.

V ekipni konkurenci je slovenska ekipa s 1772 krogi osvojil 5. mesto. Zmagali so Švedi (Olsson, Gustafsson, Danberg) s 1790 krogi, 2. mesto so osvojili Nemci (Dressel, Raiber, Klein) s krogom manj in 3. mesto Švicarji (Dufaux, Greuter, Bereuter) s 1786 krogi.

Nastop na finalu 300 m disciplin sta si zagotovila Rajmond Debevec v disciplinah puška 300 m leže, puška 300 m trojni položaj in standardna puška 300 m ter Robert Markoja v disciplinah standardna puška 300 m in puška 300 m trojni položaj, za nastop v disciplini puška 300 m leže pa bo izvedel šele po evropskem prvenstvu v Tolmezzu.

Rezultati 300m

Rezultati 25m