Strelci s puško šibrenico v Lahtiju lovijo olimpijske kvote

Četrto tekmovanje za Svetovni pokal s puško šibrenico poteka med 13. in 23. avgustom 2019. To je hkrati tudi ena izmed zadnjih možnosti za osvojitev kvote, ki omogočajo nastop na olimpijskih igrah. Med 407 udeleženci iz 66 držav bodo kvote lovili Jasmina Maček (trap članice in trap mešani pari), Boštjan Maček (trap člani in mešani pari), Matjaž Lepen (trap člani) in Denis Vatovec (trap člani), v MQS konkurenci pa bo nastopal Tomaž Blazinšek.

Finala najboljših tekmovalcev v trapu smo si lahko ponovno ogledali v direktnem prenosu na Šport TV-ju. Finale članic v trapu je bilo v petek ob 18:55 na 1. programu Šport TV, finale članov v trapu v soboto na 2. programu Šport TV in finale mešanih parov v trapu v nedeljo ob 15:55 na 3. programu Šport TV.

Mačka 37. v mešanih parih

V mešanih parih v trapu sta Jasmina in Boštjan Maček tako kot na tekmi svetovnega pokala v Al-Ainu osvojila 37. mesto. Tokrat je bilo potrebno za to uvrstitev zadeti 114 tarč.

V finalu smo videli zanesljivo zmago Alessandre Perilli in Gian Marca Bertija (San Marino), katerima so bile to tudi prve stopničke na takih tekmovanjih. 2. mesto sta osvojila mlada bolgarska tekmovalca Selin Ali in Marin Kirilov in 3. mesto Italijana Silvana Stanco in Giovanni Pellielo.

Maček 26. v kvalifikacijah članov v trapu

Zaradi velikega števila tekmovalcev so tokrat kvalifikacije članov v trapu potekale kar tri dni. Po prvem tekmovalnem dnevu oziroma dveh serijah je bil Boštjan Maček na visokem 2. mestu s samo dvema zgrešenima tarčama, Denis Vatovec je bil s 45 zadetki na 31. mestu in Matjaž Lepen z istim rezultatom na 40. mestu. Drugi dan kvalifikacij je tekmovalce čakala samo ena serija, ki se je Mačku nekoliko ponesrečila, tako da je zdrsnil na 24. mesto, vendar je bil še zmeraj samo za en zadetek za 6. mestom, Lepen je bil 41. in Vatovec 73. Tretji dan je Maček zaključil kvalifikacije na 26. mestu s 114 zadetki, Vatovec se je s 112 zadetki prebil na 37. mesto in Lepen je bil s 110 zadetimi tarčami na 58. mestu.

V finalu, kamor je vodilo vsaj 117 zadetih tarč, smo videli napet dvoboj med Rusom Alexeyem Alipovim, olimpionikom iz Aten leta 2004, in Portugalcem Joaom Azevedo, bronastem iz evropskega prvenstva 2016. Po 50 strelih v finalu sta bila s 43 zadetki izenačena, zato je za zmago odločalo razstreljevanje, v katerem je bil boljši ruski predstavnik z 2:1. 3. mesto je osvojil Italijan Mauro De Filippis, aktualni svetovni podprvak.

V MQS konkurenci je nastopal Tomaž Blazinšek, ki je v 5 serijah zadel 104 tarče.

Jasmina Maček osvojila 45. mesto

Jasmina Maček je prvi tekmovalni dan kvalifikacij članic v trapu zaključila s 36 zadetki, kar je zadostovalo za 59. mmesto. Drugi dan ji je šlo nekoliko bolje in se je uvrstila na 45 mesto s 97 zadetki.

V finalu, kamor je vodilo vsaj 110 zadetkov, je bila najboljša Avstralka Penny Smith, bronasta iz letošnjega svetovnega prvenstva. S 45 zadetki je bila kar za 5 zadetih tarč boljša od Finke Satu Makele- Nummele, 3. mesto pa je osvojila Laetisha Scanlan iz Avstralije.

Nastope najboljših strelcev na svetu, med njimi tudi petih Slovencev: Boštjan Maček, Denis Vatovec, Matjaž Lepen, Tomaž Blazinšek in Jasmina Maček si bomo lahko v treh olimpijskih disciplinah v živo ogledali po Šport TV na 1. programu, od petka 16.8. do nedelje 18.8. v popoldanskih urah od 17.00 ure naprej. Nato pa še vse ponovitve na 2. oz. 3. programu za vse tri discipline.

Programska shema je sledeča (spremljajte tudi spored na spletni strani Šport TV https://www.sport-tv.si/tekstovni-spored/ ) :

Program Datum Čas Tekma / vsebina        Komentator           Str. sodelavec
Šport TV 1   16.08.2019 16:55 Trap, ženske                  Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 2   16.08.2019 19:30 Trap, ženske                  Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 2   17.08.2019 08:45 Trap, ženske                  Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 2   17.08.2019 17:10 Trap, moški                    Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 1   17.08.2019 22:00 Trap, moški                    Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 2   18.08.2019 02:00 Trap, ženske                  Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 2   18.08.2019 07:30 Trap, ženske                  Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 2   18.08.2019 08:30 Trap, moški                    Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 3   18.08.2019 15:55 Trap, mešani pari           Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 1   18.08.2019 20:00 Trap, mešani pari           Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 3   19.08.2019 00:00 Trap, ženske                  Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 3   19.08.2019 01:00 Trap, moški                    Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 3  19.08.2019 02:00 Trap, mešani pari           Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 2   19.08.2019 04:00 Trap, mešani pari           Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 2   19.08.2019 22:45 Trap, ženske                  Žiga Ikič                  Franc Kolarič
Šport TV 2   19.08.2019 23:45 Trap, moški                    Žiga Ikič                  Franc Kolarič

Na Šport TV tako znova na vaš ogled čaka novih 16 strelskih prenosov in veliko ur televizijskega strelskega programa.

S prvim dnem kvalifikacijskega tekmovanja - 15.8. bo prva od naših začela Jasmina Maček.
Finale v živo 16.8.2019 ob 17.00 uri!

S spremembo razporeda tekmovanja pa 15.8. - s prvim od treh kvalifikacijskih dni pričnejo tudi člani v trapu, v redni konkurenci Boštjan Maček, Denis Vatovec in Matjaž Lepen ter v MQS konkurenci Tomaž Blazinšek.
Finale v živo 17.8.2019 ob 17.00 uri!

V nedeljo pa se bosta v mešanih parih predstavila Boštjan Maček in Jasmina Maček in bosta poskušala ponoviti rekordno uspešno streljanje, ki sta ga letos s 144 zadetki pokazala na svetovnem pokalu v mehiškem Acapulcu.
Finale v živo 18.8.2019 ob 16.00 uri!