Anja Prezelj 19. na Strelskih upih v Plznu

Letos so v Plznu organizirali tekmovanje Strelskih upov nekoliko pozneje kot običajno, saj so se mladinci iz skoraj celega sveta zbrali na že 29. tekmovanju med 7. in 11. avgustom. Tako kot vsako leto, se je tudi letos tekmovanja udeležila mlada slovenska reprezentanca, ki jo je sestavljalo 12 tekmovalk in tekmovalcev.

Prvi tekmovalni dan so se na na strelišču pomerile mladinke z zračno pištolo. Tako kot lani je tudi letos Anja Prezelj osvojila 19. mesto (556 krogov). Sara Ščuri, naša druga predstavnica v tej disciplini, pa je s 529 krogi osvojila 51. mesto. V finalu smo videli izjemno napeto tekmo med italijansko in dvema ruskima tekmovalkama, kjer je na koncu zmagala Rusinja Nadezhda Koloda z 234,1 kroga. Italijanka Maria Varricchio je bila pred zadnjima streloma v vodstvu, nato pa je s streloma v 9,9 in 8,4 izgubila vso prednost in se morala zadovoljiti z 2. mestom. Bronasto medaljo je osvojila Rusinja Olga Shchhemelinina.

Zelo dobro je tekmovala tudi Ana Nuša Detela, ki je s 615,7 kroga v disciplini puška 50 m leže osvojila 20. mesto. Katarina Fevžer je bila s 614,3 kroga 26. in Olja Kolenc s 600,3 kroga 63. Najboljše tri tekmovalke v tej disciplini so bile tokrat razred zase, saj so edine zadele več kot 627 krogov, medtem ko je četrtouvrščena tekmovalka zadela 624,2 kroga. Zmagala je madžarska predstavnica Gitta Bajos, ki je zadela 627,7 kroga, Sheileen Waibel iz Avstrije je osvojila srebrno medaljo s 627,2 kroga in Švicarka Sarina Hitz bronasto medaljo s 627 krogi.

Drugi tekmovalni dan je med mladinkami z zračno puško s 616,3 kroga Katarina Fevžer osvojila 33. mesto, Sara Slak je bila s 615,2 kroga 38., Teja Medved s 612,7 kroga 48., Ana Nuša Detela s 607,9 kroga 57. in Olja Kolenc s 604,6 kroga 66. Gitta Bajos je v finalu z 249 krogi osvojila svojo drugo zlato medaljo na tem tekmovanju. Srebro je z 0,2 kroga manj osvojila Rusinja Daria Boldinova, do brona pa je prišla Madžarka Dorina Toma z 227,6 kroga.

Tretji tekmovalni dan je med mladinci z zračno pištolo Anže Gmajnič s 550 krogi osvojil 47. mesto, Amadej Slak pa s 537 krogi 60. mesto. V finalu je bil poglavje zase Italijan Simone Saravalli, ki je z 238,8 zanesljivo osvojil 1. mesto. Bolj izenačen je bil boj za 2. mesto, ki ga je dobil češki predstavnik Pavel Schejbal, 3. mesto pa je osvojil Nemec Jonathan Mader.

Med mladinkami je v strelskem maratonu Katarina Fevžer zadela 1143 krogov, s čimer je osvojila 41. mesto. S 3 krogi manj je Ana Nuša Detela osvojila 46. mesto, Olja Kolenc pa s 1110 krogi 74. mesto. Zlato medaljo je zanesljivo osvojila Daria Boldinova, ki je v finalu po prvi seriji v stoječem položaju prevzela vodstvo in ga nato tudi obdržala do konca. S 461,2 kroga je imela na koncu več kot 5 krogov prednosti pred drugouvrščeno Saro Karasovo (Češka). 3. mesto je osvojila Madžarka Eszter Denes.

Zadnja disciplina v kateri so tekmovali naši mladi tekmovalci je bila zračna puška za mladince. Najvišjo uvrstitev v moškem delu ekipe na tem tekmovanju je dosegel ravno v tej disciplini Luka Lukić, ki je s 618 krogi osvojil 22. mesto. S 609,3 kroga je bil Ernest Eman Babača 44. in Leon Režonja s 608,2 kroga 47. V finalu zračne puške smo videli izjemno zanimiv in izenačen dvoboj med Italijanom Danilom Sollazzom in Čehom Filipom Nepejchalom. Po 24 strelih se je zmage veselil italijanski predstavnik z 250 zadetimi krogi, medtem ko je Nepejchal osvojil 2. mesto s samo 0,1 kroga manj. 3. mesto je osvojil ruski predstavnik Grigorii Shamakov.

Bilten