Na državnem prvenstvu na 50 m najuspešnejše SD Olimpija

Člani SD Svečina so 6. in 7. julija v Strelskem centru Gaj na Pragerskem odlično izpeljali državno prvenstvo na 50 m, katero je bilo že deveto v njihovi organizaciji. V dveh dneh je nastopilo preko 150 tekmovalcev med katerimi so bili s 7 zlatimi medaljami, 1 srebrno in 2 bronastima najuspešnejši strelci SD Olimpija. Kot je že običajno za Pragersko je tudi tokrat rezultate krojilo vreme, prvi dan je strelcem nagajal veter, proti koncu drugega dne, ko so tekmovalke v trojnem položaju streljale stoje, pa se je nad strelišče privalila fronta, ki je s sabo prinesla močan veter in dež.

Zelo uspešne so bile pionirke SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem, ki so izboljšale dva državna rekorda. Prvi dan so popravile ekipni državni rekord v disciplini 50 m leže, ki je bil veljaven od leta 1992, drugi dan pa 3 leta star državni rekord v trojnem položaju. Z dvojnimi naslovi državnih prvakov z malokalibrsko puško pa se letos lahko pohvalijo Rajmond Debevec, Živa Dvoršak in Zoja Kalin.

50 m LEŽE :

Živa Dvoršak državna prvakinja

Na 50 m leže sta bili združeni kategoriji članic in mladink. Svoj tretji naslov državne prvakinje in prvi po šestih letih v tej disciplini je osvojila Živa Dvoršak (SD Olimpija). S 618,1 kroga je bila za skoraj 7 krogov boljša od Katarine Fevžer (SD Slovenske Konjice). Z enakim rezultatom kot mladinka Fevžerjeva je 3. mesto osvojila Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož).

Že tretje leto zapored so bile v ekipni konkurenci strelke SD Kovinar Ormož (Kuharič, Vernik, Žnidarič) boljše od strelke SD Tovarne Sladkorja Ormož (Muhič, Mele, Tetičkovič Ranfl).

Debevec osvojil že 16 naslov državnega prvaka na 50 m leže

S 620,9 kroga v disciplini 50 m leže je že šestnajstič osvojil naslov državnega prvaka Rajmond Debevec (SD Olimpija). 2. mesto je osvojil Maj Kadunc (SD Trzin) s 612,3 kroga, 3. mesto pa je s pol kroga manj osvojil Robert Markoja (SD Štefan Kovač Turnišče).

Tekmovalci ljubljanskega SD Olimpija so po po petih letih ponovno osvojili naslov ekipnih državnih prvakov v tej disciplini. Debevec, Gotovina in Tekavčič so bili s 1817,1 kroga za skoraj 3 kroge boljši od drugouvrščene ekipe SD Štefan Kovač Turnišče (Markoja, Žalik, Maučec), katera je bila zadnja leta nepremagljiva. 3. mesto je osvojila ekipa SD Preddvor (Žižmond, Medja, Fink) s 1775 krogi.

Detela in Matek državna prvaka med kadeti

Po lanskem 2. mestu je letos med kadetinjami s 605,6 kroga zmagala Ana Nuša Detela (SD 1956 Trbovlje). S 598 krogi je 2. mesto osvojila Olja Kolenc (SD Grosuplje), 3. pa njena klubska kolegica Zala Katarinčič s 596,4.

Med kadeti je že drugo leto zapored postal državni prvak  Nik Matek (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem), ki je zadel 594,1 kroga. Tudi naslov državnega podprvaka je drugič zapored osvojil Jernej Kušar s 593,4 kroga. Matevž Kutin (oba SD Olimpija) pa je s 587,7 kroga lanski rezultat izboljšal za več kot 20 krogov in osvojil bronasto medaljo.

Zoja Kalin ponovno državna prvakinja, Laščanke izboljšale 27 let star državni rekord

Naslov državne prvakinje med pionirkami je drugič zapored osvojila Zoja Kalin (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem), ki je zadela 270 krogov. S tem je bila za 6 krogov boljša od Tije Šiles (SD Kisovec), ki je postala državna podprvakinja, 3. najboljša pionirka v državi pa je postala Lea Marn (SD Olimpija), ki je imela enak rezultat kakor četrtouvrščena Nika Skubic (SD Kisovec).

Pionirke SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Kalin Z., Kalin I, Zupanc) so že tretjič zapored postale ekipne državne prvakinje. Tokrat so s 779 krogi tudi izboljšale državni rekord, ki so ga kar 27 let imele v lasti pionirke SD Tabor Ježica. Srebrno medaljo so četrtič zapored osvojile pionirke SD Grosuplje (Lampič, Vidov, Ribič) s 574 krogi, 3. mesto pa so osvojile pionirke SD ”Celjska četa” Mala Breza (Kristanšek, Privšek, Žumer) s 692 krogi.

Zaviršek najboljši pionir

V konkurenci pionirjev smo videli napeto borbo med Julijem Zavirškom (SD Olimpija), Ninom Benjaminom Kovačcem (SD Kovinar Ormož) in Milanom Galambosom (ŠSK Coal Petišovci). Fantje so bili zelo izenačeni, saj jih je na koncu ločil samo 1 krog. Z 261 krogi in 4 notranjimi centri je postal državni prvak Julij Zaviršek, z enakim rezultatom vendar 2 notranjima centroma manj je bil 2. Kovačec in s krogom manj je 3. mesto osvojil Galambos.

V ekipni konkurenci je nastopala samo ekipa ŠSD Murska Sobota (Hari, Györek, Kunej), ki je zadela 601 krog.

PIŠTOLA 50 m

Gmajnič osvojil že drugi naslov državnega prvaka v letošnjem letu

Anže Gmajnič (SK Brežice) je bil s 513 krogi v disciplini pištola 50 m že drugo leto zapored najboljši mladinec, s čimer je letošnjemu naslovu državnega prvaka z zračno pištolo dodal še zmago v 50 metrski disciplini. Najbolj se  mu je približal Amadej Slak (SD Grosuplje), ki je s 500 krogi osvojil 2. mesto in lanski rezultat popravil za skoraj 40 krogov, Rok Ruparčič (SK Moris – Kočevska Reka – Kočevje) pa je s 490 krogi postal že četrtič tretji najboljši mladinec v državi.

Med člani s pištolo 50 m je bil najboljši Aleksander Ciglarič (SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu) s 540 krogi, z osmimi krogi manj je 2. mesto osvojil Rok Ivanc (SD Grosuplje) in s 531 krogi 3. mesto Simon Simonič (SD Juršinci).

V ekipni konkurenci so bili najboljši člani SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu (Ciglarič, Simonič B., Simonič S.) s 1557 krogi. Člani SD Grosuplje (Ivanc R., Ivanc F., Lesar), lanski državni prvaki, so s 5 krogi manj osvojili 2. mesto in s 1534 krogi 3. mesto člani SD Juršinci (Simonič, Pšajd ml., Moleh).

50 m TROJNI POLOŽAJ:

Debevec osvojil 22. naslov državnega prvaka

1163 krogov je potreboval Rajmond Debevec (SD Olimpija) za osvojitev 22. naslova državnega prvaka med člani s puško 50 m trojni položaj. S štirimi krogi manj je Robert Markoja (SD Štefan Kovač Turnišče) osvojil 2. mesto, s 3. mestom in 1146 krogi pa je Jakob Petelinek (Cerkniško društvo strelk in strelcev) osvojil svojo prvo medaljo v tej disciplini v članski konkurenci.

V ekipni konkurenci je bila prijavljena ekipa SD Kovinar Ormož (Horvat, Vočanec, Tomažič), katere člani so zadeli 3162 krogov.

Dvoršakova z vrhunskim rezultatom najboljša v državi

Kljub temu, da je na koncu tekmovanja članic v trojnem položaju pričelo močno pihati, to ni oviralo Žive Dvoršak na poti do njenega šestega naslova državne prvakinje v trojnem položaju. S 1179 krogi je bila tokrat premočna za ostale tekmovalke. Najbolj se ji je približala Klavdija Jerovšek (SD Grosuplje), ki je s 1158 krogi osvojila 2. mesto, 3. pa je bila Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož) s 1153 krogi.

Jernej Kušar državni prvak med kadeti

Že drugo leto zapored je med kadeti v trojnem položaju najboljši Jernej Kušar (SD Olimpija). Letos je zmagal s 553 krogi in drugouvrščenega Nika Matka (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) premagal za 6 krogov. S 528 krogi pa je 3. mesto osvojil Leon Režonja (SD Štefan Kovač Turnišče).

Sara Slak najboljša kadetinja

V konkurenci kadetinj smo videli dvoboj med Saro Slak (SD Grosuplje) in Ano Nušo Detelo (SD 1956 Trbovlje). Na koncu je zaradi boljšega rezultata v stoječem položaju naslov državne prvakinje osvojila s 559 krogi Sara Slak, Ana Nuša Detela je bila s 5 krogi manj 2. in Zala Katarinčič (SD Grosuplje) s 539 krogi 3.

V ekipni konkurenci so kadetinje SD Grosuplje (Slak, Katarinčič, Kolenc) zadele 1634 krogov.

Laščanke ponovno izboljšale državni rekord

Zoja Kalin je naslovu državne prvakinje na 50 m leže dodala tudi naslov državne prvakinje v trojnem položaju. Z 245 krogi je bila za krog boljša od Ize Kalin (obe SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem), ki je osvojila 2. mesto. Bronasto medaljo pa je z 240 krogi osvojila Tija Šiles (SD Kisovec).

S 701 krogom so pionirke SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Kalin I., Kalin Z., Zupanc) izboljšale 3 leta star državni rekord.

Kralj najboljši pionir v trojnem položaju

Z 236 krogi je Nik Kralj (SD Kisovec) osvojil naslov najboljšega pionirja v trojnem položaju. Z 10 krogi manj je srebrno medaljo osvojil Nino Benjamin Kovačec (SD Kovinar Ormož), bron pa je osvojil z 220 krogi Nace Bola Ujčič (SD Postojna)

Video gradivo (povezave)

Mediji