2 rekorda na 2. kvalifikacijskem turnirju

SD Svečina je 1. in 2. junija organiziralo na strelišču na Pragerskem 2. kvalifikacijski turnir na 25 in 50 m, na katerem so tekmovalci imeli možnost doseganja norm za nastop na državnem prvenstvu. Kljub temu, da je rezultate krojil močan veter, saj je predvsem v popoldanskem času pihalo kakor v Bakuju, smo videli dva ekipna državna rekorda. Najprej so ga dosegle kadetinje v trojnem položaju, nato pa še člani s hitrostrelno pištolo.

25 m

V disciplini hitrostrelna pištola so prevladovali strelci iz SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem, saj je bil Jože Čeper najboljši s 560 krogi, Peter Jenko je bil drugi s 547 krogi in Peter Tkalec tretji s 546 krogi. Zelo dobri so bili tudi v ekipni konkurenci, saj so s 1653 krogi za kar 54 krogov izboljšali dve leti star državni rekord.

Tudi v disciplini standardna pištola je bil Čeper s 568 krogi prepričljivo najboljši. Drugi je bil Peter Tkalec s 549 krogi in tretji s 533 krogi Nenad Vignjević (SD Kovinar Ormož). Tudi v ekipni konkurenci so bili tekmovalci iz Rečice (Tkalec, Brunšek, Čeper) najboljši s 1629 krogi, s 1499 krogi pa so bili drugi tekmovalci SD Grosuplje (Lesar, Habjan, Ivanc).

Čeper je bil najboljši tudi v disciplini pištola središčni vžig, saj je zadel 566 krogov. Tri kroge manj je zadel Peter Tkalec, Avgust Horvat (SD Štefan Kovač Turnišče) pa je bil s 553 krogi tretji. V ekipni konkurenci so bili člani SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Brunšek, Čeper, Tkalec) s 1662 krogi pred člani SD Grosuplje (Ivanc, Lesar, Habjan), ki so zadeli 1518 krogov.

Med članicami v disciplini pištola 25 m je bila najboljša Denis Bola Ujčič (SD Postojna), ki je zadela 567 krogov. Jagoda Tkalec je bila druga s 553 krogi in Valerija Kufner (obe SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) tretja s 545 krogi.

V kategoriji mladincev s pištolo 25 m je bil s 525 krogi najboljši Žan Habjanič (SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu), Amadej Slak (SD Grosuplje) pa je bil drugi s 491 krogi.

50 m

V disciplini pištola 50 m smo videli izenačen troboj med Rokom Ivancem (SD Grosuplje), Aleksandrom Ciglaričem (SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu) in Simonom Simoničem (SD Juršinci). Po 60 strelih je bil s 531 krogi najboljši Ivanc, 1 krog manj je zadel Ciglarič, ki je osvojil drugo mesto, in s 529 krogi je bil tretji Simonič.

V ekipni konkurenci so bili najboljši strelci SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu (Ciglarič, Simonič B., Simonič S.) s 1557 krogi, drugi so bili s 1350 krogi tekmovalci SD Olimpija (Tabaković, Strnad, Bevk) in tretji s 1343 krogi tekmovalci SD Kidričevo (Mohorko U., Mohorko M., Premužič). Med mladinci je bil najboljši Jan Hribar (SD Jože Kovačič Šentvid pri Stični) s 470 krogi, drugi je bil Žan Habjanič, ki je zadel 447 krogov, tretji pa s 439 krogi Rok Ruparčič (SK Moris – Kočevska Reka – Kočevje).

V trojnem položaju oziroma strelskem maratonu je bil med člani najboljši Rajmond Debevec (SD Olimpija), ki je zadel 1157 krogov. Z enakim rezultatom je bil drugi Robert Markoja (SD Štefan Kovač Turnišče), Jakob Petelinek (Cerkniško društvo strelk in strelcev) pa s 1143 krogi tretji. V kategoriji mladincev je bil Patrik Jakopiček (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) prvi s 1093 krogi, Ivo Cicmanovič Zimet (SD Kidričevo) pa s 1042 krogi drugi. Med članicami je bila pričakovano v trojnem položaju najboljša Živa Dvoršak (SD Olimpija), ki je zadela 1169 krogov, z 10 krogi manj je bila druga Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož) in tretja je bila s 1134 krogi Klavdija Jerovšek (SD Grosuplje). Med mladinkami je bila najboljša Katarina Fevžer (SD Slovenske Konjice) s 1143 krogi, Urška Hrašovec (SD 1. Pohorski bataljon ruše) je bila 1120 krogi druga in Rebeka Slak (SD Grosuplje) s 1094 krogi tretja.

Kadetinje SD Grosuplje (Slak, Kolenc, Kataričnič) so s 1637 krogi v konkurenci kadetinjami v trojnem položaju postavile ekipni državni rekord. Med posameznicami je bila najboljša Olja Kolenc, ki je zadela 558 krogov, 15 krogov manj je zadela Ana Nuša Detela (SD 1956 Trbovlje), ki je bila druga, Sara Slak na tretjem mestu pa je zadela 540 krogov.

Med kadeti v trojnem položaju je Jernej Kušar (SD Olimpija) tokrat streljal nekoliko slabše kot na 1. kvalifikacijskem tekmovanju, vendar je bil kljub temu s 546 krogi najboljši. Nik Matek (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) je bil s 528 krogi drugi in Jurij Lepen (SD Olimpija) s 525 krogi tretji.

Tekmovalci v disciplini puška 50 m leže so bili na lastno željo razdeljeni v dve skupini, od tega je prva tekmovala v soboto popoldne, druga pa v nedeljo dopoldne. Zaradi različnih vetrovnih razmer so bili tokrat nekateri rezultati zelo presenetljivi. Med člani je bil s 616,6 kroga najboljši Rajmond Debevec, 0,6 kroga manj je zadel Dušan Ziško (SD "Koloman Flisar" Tišina) na drugem mestu, tretji pa je bil Darko Sovdat (SŠK Tolmin) s 608,6 kroga.

V ekipni konkurenci so bili s 1788,4 kroga najboljši člani SD Štefan Kovač Turnišče (Maučec A., Markoja, Maučec U.) pred člani SD Olimpija (Tekavčič, Gotovina, Debevec), ki so zadeli 1774,1 kroga.

Med članicami je bila kljub temu, da je tekmovala v vetrovnih razmerah, najboljša Živa Dvoršak s 608,9 kroga. Dobrih 10 krogov manj je zadela Vesna Mele (SD Tovarne Sladkorja Ormož) na drugem mestu, tretja pa je bila Urška Kuharič s 592 krogi.

V mladinski konkurenci sta bila najboljša Rušana Urška Hrašovec in Patrik Jakopiček. Hrašovčeva je bila med mladinkami najboljša s 607,7 kroga, sledila ji je Katarina Fevžer s 589,5 kroga na drugem in Alja Bračun (SD Olimpija) s 578,1 kroga na tretjem mestu. Jakopiček pa je bil najboljši mladinec s 603,4 kroga, drugi je bil Ivo Cicmanovič Zimet s 594,7 kroga in tretji Tilen Vuk (oba SD Kidričevo) s 552,3 kroga.

Ana Nuša Detela je bila tako kot na 1. tudi na 2. KT najboljša kadetinja na 50 m leže. Tokrat je zadela 604,1 kroga, Zala Katarinčič je bila druga s 596,8 kroga in Sara Slak (obe SD Grosuplje) tretja s 594,6 kroga. V ekipni konkurenci so tekmovalke SD Grosuplje (Katarinčič, Kolenc, Slak) zadele 1784,4 kroga.

Nik Matek je bil najboljši med kadeti na 50 m leže z rezultatom 592,2 kroga. Sledila sta mu s 585,6 kroga Jernej Kušar in s 581,4 kroga Jurij Lepen, tekmovalca ljubljanske Olimpije. V ekipni konkurenci so kadeti SD Olimpija (Kušar, Lepen, Kutin) zadeli 1725,9 kroga.