Boštjan Maček 7. na svetovnem pokalu v Changwonu

Tretja letošnja postaja najboljših strelcev s puško šibrenico je bila v južnokorejskem Changwonu, kjer je med 7. in 18. majem potekala tekma za svetovni pokal. Pod vodstvom vodje reprezentance Nikolaja Mejaša je tokrat nastopilo kar pet naših športnikov: Jasmina Maček (članice trap), Boštjan Maček, Denis Vatovec, Tomaž Blazinšek (člani trap) in Matjaž Lepen (MQS člani trap). To je bila tretja možnost v tem letu za strelce v trapu, da osvojijo olimpijske kvote.

Jasmina Maček na 38. mestu

V konkurenci članic v trapu je Jasmina Maček po 8. mestu (119 zadetkov) iz Acapulca in 32. mestu (113 zadetkov) iz Al Ain-a tokrat s 109 zadetki osvojila 38. mesto. Že v prvem kvalifikacijskem dnevu je imela nekaj težav in se s 65 zadetki uvrstila na 32. mesto, v drugem pa ji zaostanka za najboljšimi ni uspelo nadoknaditi.

V finalu, kamor je vodilo najmanj 118 zadeetih tarč, smo na koncu videli zanimiv dvoboj med Kitajkama Weiyun Deng, bronasto iz Acapulca, in Xiaojing Wang, svetovno podprvakinjo iz leta 2018, ki sta se spopadli za 1. mesto. S 46 zadetki je bila Dengova za en zadetek boljša od Wangove, s 3. mestom pa je prvo letošnjo medaljo na tekmah svetovnega pokala osvojila Ashley Carroll (ZDA). S tem je Američanka osvojila tudi olimpijsko kvoto. Drugo kvoto je s 6. mestom v finalu osvojila Francozinja Melanie Couzy, evropska prvakinja iz 2018.

Boštjan Maček za las ob finale

Tudi na tej tekmi so bili člani v trapu izjemno izenačeni, saj so bili po prvem kvalifikacijskem dnevu s popolnim izkupičkom 50 zadetkov kar štirje tekmovalci (Indijca Chenai in Tondaiman, Britanec Coward-Holley in Kazakstanec Kolomeyets), po eno tarčo pa je zgrešilo 12 tekmovalcev. Z 48 zadetki, torej s samo dvema zgrešenima tarčama je Boštjan Maček na 42. mestu, Denis Vatovec je 93. s 44 zadetki in Tomaž Blazinšek 98. s 43 zadetki. Drugi dan smo videli izjemni juriš Mačka, ki je s serijami 24, 25 in ponovno 24 zadetkov prehitel kar 35 tekmovalcev. Z rezultatom 121 zadetih tarč je osvojil 7. mesto in samo en zadetek mu je zmanjkal do finala. Tudi Blazinšek je močno popravil svojo uvrstitev, saj je s 114 zadetki napredoval za 19 mest na 79. mesto, Vatovec pa je s 112 zadetki ostal na 93. mestu.

V finalu sta bila po 50 tarčah izenačena Coward-Holley in Andreas Makri (Ciper), ki sta zadela 45 tarč. Tudi v dodatnem razstreljevanju sta bila izenačena, vendar je uspelo Ciprčanu pridobiti prednost enega zadetka (6:5) in je z zmago prišel do največjega uspeha kariere. Oba strelca sta s tem osvojila tudi olimpijski kvoti. Tretje mesto je osvojil James Willet (Avstralija), zmagovalec iz svetovnega pokala v Acapulcu.

V MQS konkurenci je odlično tekmoval Matjaž Lepen, ki je zadel 118 tarč.

Mačkoma v mešanih parih ni šlo po načrtih

Zadnja disciplina na tem svetovnem pokalu je bila tekma mešanih parov v trapu, kjer sta tekmovala Jasmina in Boštjan Maček. Tokrat je v novem formatu tekmovanja v kvalifikacijah Boštjan izvrstno streljal, saj je v dveh serijah zgrešil samo eno tarčo. Jasmina pa je imela več težav, saj je od 50 tarč zadela samo 37. S skupnim rezultatom 86 tarč sta se uvrstila na konec seznama, saj sta prehitela samo 3 mešane pare.

Bolje je šlo italijanskemu paru Silvana Stanco/Daniele Resca, ki sta v napetem finalu osvojila zlato medaljo. Po dodatnem razstreljevanju sta s 5:4 premagala ameriški par Ashley Carrol/Derek Heldeman. Bronasto medaljo sta osvojila Kun-Pi Yang/Yi Chun Lin (Tajvan), ki sta premagala južnokorejski par Daemyeong Ahn/Soyeon Eom.

Naslednja tekma Svetovnega pokala s šibrenico bo v Lonatu (Italija) med 30. junijem in 11. julijem.

Mediji