Na Svetovni pokal v Indijo po kvote za Olimpijske igre

V soboto, 23. februarja 2019, se je na strelišču v New Delhiju začelo prvo letošnje tekmovanje za Svetovni pokal v streljanju s puško in pištolo, kjer se podeljujejo tudi kvote za nastop na Olimpijskih igrah v Tokiju. Zaradi politične napetosti med Indijo in Pakistanom pakistanski strelci v disciplini hitrostrelna pištola niso dobili dovoljenja za vstop v Indijo in posledično niso mogli nastopiti na tekmovanju, je Mednarodni olimpijski komite odvzel organizatorjem možnost podelitve kvot za nastop na OI v disciplini hitrostrelna pištola. Tako bodo v Indiji namesto 16 podelili samo 14 kvot. Med 500 športniki iz 60 držav, ki nastopajo na tem tekmovanju, nastopajo tudi slovenski predstavniki: Živa Dvoršak in Urška Kuharič v disciplinah zračna puška in puška 50 m trojni položaj ter Rajmond Debevec v disciplini puška 50 m trojni položaj. Vsi trije so se borili za čim višjo uvrstitev, ki bi Sloveniji prinesla uvrstitev na Olimpijske igre, najbližje temu je bila Živa Dvoršak, ki je v finalu puške 50 m trojni položaj osvojila peto mesto.

Finala vseh olimpijskih disciplin na tekmah za Svetovni pokal pa si bomo lahko tudi v živo ogledali na Šport TV-ju, s čimer se je Slovenija pridružila skoraj 80 državam, ki bodo prenašale tekme iz New Delhija. Kot strokovni sodelavci pri komentiranju pomagajo Damijan Klopčič, Andrej Brunšek, Robert Ferenčak in Peter Tkalec.

Živa Dvoršak s petim mestom za las ob kvoto

Živa Dvoršak je v kvalifikacijah puške 50 m trojni položaj pokazala izjemno pripravljenost, saj je bila najboljša s 1178. Z enakim rezultatom je bila Kitajka Dongqui Chen, ki se očitno vrača v svetovni vrh, druga, Švicarka Nina Christen pa tretja. V izenačenem finalu je bila Živa Dvoršak po klečečem položaju v izvrstni poziciji, saj je zasedala visoko četrto mesto s samo 1,4 kroga zaostanka za vodilno Sanjo Vukašinović iz Srbije. V ležečem položaju se ni najbolje znašla v primerjavi z ostalimi tekmovalkami, saj je nazadovala na šesto mesto in si pridelala še dodatna dva kroga zaostanka. Vendar se ni predala, saj je imela zelo dobro prvo serijo v stoječem položaju. Toda zaostanek od prej je bil prevelik, da bi se prebila med najboljše tri tekmovalke, in je osvojila odlično peto mesto. Zmagala je Švicarka Christenova s pol kroga prednosti pred drugouvrščeno Kitajko Mengyao Shi, mladinsko svetovno prvakinjo iz Changwona 2018, in tretjeuvrščeno Kazakstanko Yelizaveto Korol. Najboljši dve tekmovalki sta tudi osvojili kvoti za nastop na Olimpijskih igrah.

Živa Dvoršak zanesljivo v kvalifikacije

V ponedeljek sta v eliminacijah puške 50 m trojni položaj tekmovali Živa Dvoršak in Urška Kuharič. V prvi eliminacijski skupini je ob petih zjutraj po našem času pričela s tekmo Živa Dvoršak in zadela 1175 krogov, kar ji je prineslo tretje mesto v njeni skupini. Pred njo sta bili samo Korejka Sang Hee Bae s 1177 krogi in Iranka Elaheh Ahmadi, ki je s 1180 krogi izenačila svetovni kvalifikacijski rekord. V drugi eliminacijski skupini je močan veter nagajal Urški Kuharič, ki je s 1123 krogi osvojila štirideseto mesto v njeni skupini. Kljub vetru smo tudi v tej skupini videli nekaj visokih rezultatov: Kitajka Mengyao Shi je bila najboljša s 1182 krogi oziroma z novim svetovnim kvalifikacijskim rekordom, Norvežanka Jeanette Hegg Duestad pa je bila druga z izenačenim mladinskim svetovnim kvalifikacijskim rekordom 1179 krogov.

Živa Dvoršak se je nato s petim najboljšim rezultatom eliminacij zanesljivo uvrstila v torkove kvalifikacije, Urški Kuharič pa s petinsedemdesetim rezultatom žal ni uspelo napredovati v nadaljnje tekmovanje.

Debevec do 35. mesta v kvalifikacijah

Norvežan Claussen je bil s 1182 krogi najboljši tudi v kvalifikacijah članov s puško 50 m trojni položaj, takoj za njim s krogom manj je bil drugi Korejec Jonghyun Kim, tretji pa je bil Sergey Kamenskiy iz Rusije s 1180 krogi. Rajmond Debevec je za pet krogov izboljšal svoj rezultat iz eliminacij, vendar je bil s 1165 krogi za trinajst krogov "prekratek" za uvrstitev v finale.

V finalu smo videli izjemno napet dvoboj med mladim Madžarom Istvanom Penijem, ki je eden izmed najboljših strelcev na svetu, in Sergeyem Kamenskiyem, olimpijskim podprvakom iz Ria v tej disciplini. Peni si je v klečečem položaju pridelal manjši zaostanek za vodilnimi, vendar se je z odličnim streljanjem v ležečem in stoječem položaju zavihtel med najboljše. Pred zadnjim strelom je imel ruski tekmovalec prednost 0,1 kroga, ki pa jo je izgubil z nekoliko slabšim zadnjim strelom. Tako je zlato medaljo osvojil Peni s 459,1 kroga, srebro Kamenskiy s 459 krogi, do brona pa je prišel Italijan Marco de Nicolo, kateremu je to že tretja medalja v tej disciplini na tekmah za svetovni pokal.

Dva svetovna rekorda z zračno puško

Že prvi tekmovalni dan so članice z zračno puško pokazale izredno streljanje in borbenost. Tako je bila najboljša v kvalifikacijah Rouzhu Zhao iz Kitajske z novim kvalifikacijskim svetovnim rekordom, ki sedaj znaša kar 634 krogov. S tem rezultatom je bila za več kot tri kroge boljša od ostalih tekmovalk, saj je bila Yingjie Zhu (Kitajska) druga s 630,8 kroga, Singapurka Xiu Yi Ho pa tretja s 629,6 kroga. Za uvrstitev med osem najboljših strelk z zračno puško je bilo tokrat potrebno zadeti kar 628,1 kroga. Tudi v finalu smo gledali izjemno streljanje, saj je Indijka Apurvi Chandela z 252,9 kroga postavila nov svetovni rekord in prejšnjega izboljšala za točno pol kroga. Srebrno medaljo je osvojila Rouzhu Zhao, ki je bila lastnica prejšnjega svetovnega rekorda, bron pa si je priborila Hong Xu (Kitajska), aktualna svetovna mladinska prvakinja v disciplini puška 50 m trojni položaj.

Slovenija je imela v boju dve tekmovalki. Živa Dvoršak, dvakratna olimpijka, je s 626,1 kroga osvojila 25. mesto, Urški Kuharič pa ni šlo vse po načrtih in je s 621,9 kroga osvojila 45. mesto. Svoji uvrstitvi bosta lahko izboljšali že v ponedeljek, ko bosta tekmovali v eliminacijah puške 50 m trojni položaj.

Debevec z lahkoto v kvalifikacije puške 50 m trojni položaj

Rajmond Debevec, eden najuspešnejših strelcev vseh časov, je v eliminacijah puške 50 m trojni položaj, discipline v kateri je leta 2000 zmagal na Olimpijskih igrah, zadel 1160 krogov in se s tridesetim rezultatom eliminacij z lahkoto uvrstil v nedeljske kvalifikacije. Norvežan Simon Claussen je bil s 1181 krogi najboljši strelec v eliminacijah. Nasploh so tekmovalci v drugi skupini imeli precej višje rezultate kakor tekmovalci v prvi skupini, kjer je tekmoval tudi Debevec.

Fotogalerija

mediji: