Slovenija premagala Hrvaško s 5:3

Dan po slovenskem kulturnem prazniku je na strelišču "Vrapčanski potok" v Zagrebu potekal 45. tradicionalno srečanje reprezentanc Slovenije in Hrvaške z zračnim orožjem. Po zmagi Slovenije pred enim letom so se tokrat naši tekmovalci samozavestno odpravili na tekmo k južnim sosedom. In to upravičeno, saj so ponovno zmagali. Točke za slovensko ekipo so priborili mladinci z zračno puško, članice in mladinke z zračno puško ter članice in mladinke z zračno pištolo. Glede na to, da je vodja reprezentance obljubila, da bo določila seznam potnikov za letošnje EP po dvoboju, je bila pri tekmovalcih motivacija na še posebej visokem nivoju. To se je videlo tudi na rezultatih, saj je mladinska ekipa z zračno puško izboljšala ekipni državni rekord, Katarina Fevžer izboljšala osebni rekord, blizu senzacije pa je bil tudi Jakob Petelinek. Letošnje tekmovanje je prineslo tudi novost – finalna tekmovanja najboljših osem tekmovalcev z zračno pištolo in zračno puško.

Mladinke z zračno pištolo nepremagljive

Tokrat so bile naše mladinke z zračno pištolo premočne za nasprotnice, saj so zmagale s kar 41 krogi prednosti. S 555 krogi je bila najboljša Anja Prezelj, s petimi krogi manj je bila druga Sara Ščuri, Pia Srpčič pa sta za tretje mesto zmanjkala samo dva kroga – s 538 krogi je bila četrta.

Tudi članice z zračno pištolo so osvojile točko, saj so bile za pet krogov boljše od Hrvatic. Najboljša je bila Jagoda Tkalec s 565 krogi, Denis Bola Ujčič je bila četrta s 561 krogi, Klara Smolič pa s 553 krogi peta.

Žal moški ekipi nista bili tako dobri. Med člani je bila hrvaška ekipa za enajst krogov boljša od slovenske. Najboljši v naši izbrani vrsti je bil Jože Čeper, ki je bil tretji s 568 krogi. Hrvata Kačavenda in Posavec sta bila od njega boljša za samo en krog. S krogom manj kot Čeper je peto mesto osvojil Sašo Stojak, Peter Tkalec pa je s 559 krogi osvojil šesto mesto.

Med mladinci z zračno pištolo se je lahko s Hrvati kosal samo Amadej Slak, ki je bil s 559 krogi na četrtem mestu in samo en krog mu je zmanjkal do tretjega mesta. Anže Gmajnič je bil s 547 krogi šesti, Aleš Mitja Janc pa s 511 krogi sedmi.

Mladinci z zračno puško zmagali z rekordom

Izjemno so streljali naši mladinci z zračno puško, ki so premagali hrvaško ekipo z novim ekipnim državnim rekordom 1851,3 kroga. Prejšnji rekord so izboljšali za 0,9 kroga. Najboljši je bil Nejc Klopčič s 620,3 kroga, Luka Lukić je osvojil drugo mesto s 618,2 kroga, Jure Sočič pa četrto s 612,8 kroga.

Med člani z zračno puško je bil blizu senzacije Jakob Petelinek, saj je imel po treh serijah več kot trinajst krogov plusa, po četrti seriji pa že več kot sedemnajst. Nato se mu je žal zatresla roka in je s 619,1 kroga osvojil peto mesto. Anže Presterel je bil s 616,7 kroga šesti, Robert Markoja pa s 614,4 kroga sedmi. Najboljši je bil Hrvat Petar Gorša, ki je zadel kar 630,8 kroga.

S prednostjo 1,7 kroga je točko za Slovenijo osvojila ekipa članic z zračno puško. Najboljša je bila Živa Dvoršak, ki je zadela 626,5 kroga, Urška Kuharič je bila s 624,6 kroga tretja, Klavdija Jerovšek pa s 620,1 kroga sedma.

Naše mladinke so s prednostjo skoraj štirih krogov osvojile še zadnjo točko. Urška Hrašovec je osvojila drugo mesto s 618,3 kroga. Katarina Fevžer je z osebnim rekordom 618,2 kroga osvojila tretje mesto, Antonija Kosi pa je bila s 614 krogi peta najboljša tekmovalka.

Urška Kuharič zmagala v finalu zračne puške

V finale zračne puške sta se uvrstili Živa Dvoršak in Urška Kuharič. Kljub nekoliko slabšemu začetku je Kuharičeva stopnjevala formo in po štirinajstih strelih prevzela vodstvo ter zmagala z 249 krogi oziroma skoraj dvema krogoma prednosti pred Živo Dvoršak. Tretje mesto je osvojila Snježana Pejčić.

V finalu zračne pištole smo imeli kar tri tekmovalce: Jagodo Tkalec kot edino pripadnico lepšega spola, Jožeta Čeperja in Saša Stojaka. Čeper je že po prvi seriji prevzel vodstvo, ki ga je držal do šestnajstega strela. Takrat je Borna Butković prišel v vodstvo in ga ni več izpustil iz rok. Pred zadnjo serijo je Čeper zaostajal za samo 0,3 kroga, žal pa se mu je roka nato dvakrat zatresla in se je zaostanek povečal na skoraj tri kroge. Sašo Stojak je osvojil četrto mesto, Jagoda Tkalec pa peto mesto.

Strelce sedaj čakajo še tri tekme pred evropskim prvenstvom, vrhuncem zimskega dela sezone.

Fotografije FB SZS