Mednarodna poslastica v Trzinu

Med 4. in 6. januarjem 2019 je SD Trzin organiziral že 23. mednarodni turnir v Welness in šport centru Harmonija v Mengšu. V petek in v soboto smo videli tekmovanja v mešanih parih in posamičnih ter ekipnih tekmovanjih v pionirskih, mladinskih in članskih kategorijah za Pokal Trzina, v nedeljo pa tekmovanje za 23. skirco Borisa Paternosta.

POKAL TRZINA 2019

Zanesljiva zmaga ormoškega para z zračno puško

V petek so strelci tekmovali v mešanih parih z zračno puško in zračno pištolo. Med 24 mešanimi pari z zračno puško v kvalifikacijah sta bila Urška Kuharič in Jan Šumak (SD Kovinar Ormož) najboljša, saj sta z rezultatom 828,9 kroga izboljšala kvalifikacijski državni rekord in konkurenco pustila za sabo za več kot 5 krogov. Tudi v finalu sta bila nepremagljiva ter z novim državnim rekordom 494,5 kroga zmagala s petimi krogi prednosti pred Klavdijo Jerovšek in Janom Kolencom (SD Grosuplje) ki sta zadela 489,1 kroga. Tretje mesto pa sta osvojila Sonja Benčina in Gregor Gotovina (SD Olimpija).

V finalu mešanih parov z zračno pištolo sta imela Klara Smolič (SD Gorjanci) in Rok Ivanc (SD Grosuplje) kar precej dela, da sta osvojila prvo mesto, saj so jima ostali pari dihali za vrat. Na koncu sta imela s 465,6 kroga slab krog prednosti pred Anjo Prezelj in Klemnom Tomaševičem (SD Lotrič Železniki) na drugem mestu. Tretje mesto pa sta osvojila Jagoda Tkalec in Jože Čeper (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem).

Pri pionirkah zmaga na Hrvaško, med pionirji zanesljiva zmaga Jurkota

V konkurenci pionirk s serijsko zračno puško je prepričljivo osvojila prvo mesto Iva Kukuruzović (SK DVD Opatija), ki je zadela kar 189 krogov. Boj za drugo mesto je bil bolj izenačen, na koncu ga je s 183 krogi osvojila Kaja Mencinger (SD Dolič), s krogom manj pa je bila tretja Zoja Kalin (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem).

Med pionirji je s 184 krogi zanesljivo postal zmagovalec Dejan Jurko (SD Dolič). Boj za drugo mesto pa je bil še bolj izenačen kot pri pionirkah, saj sta Nik Kralj in Simon Škoberne, klubska sotekovalca iz SD Kisovec, zadela 178 krogov. Srebrno medaljo je nato osvojil Kralj, bronasto pa Škoberne.

V ekipni konkurenci je zmagala ekipa SD Dolič (Jurko, Hatunšek, Mencinger) s 541 krogi, Drugo mesto je osvojila ekipa SD Kisovec 1 (Kralj, Škoberne, Šiles) s 531 krogi, tretje pa ekipa SK DVD Opatija 1 (Franović, Kukuruzović I., Kukuruzović A.) s 523 krogi.

Z zračno pištolo najboljša Mincheva in Slak

V finalu mladink z zračno pištolo smo od prvega strela gledali izjemno streljanje Anje Prezelj (SD Lotrič Železniki), ki je vodila od prve do predzadnje serije in je imela vmes tudi že več kot tri kroge prednosti pred konkurentkami. Žal pa se ji je v zadnji seriji roka nekoliko zatresla in je izgubila prednost ter z 229,8 kroga osvojila drugo mesto. Prvo mesto je z 230,4 kroga osvojila Bolgarka Miroslava Mincheva, evropska podprvakinja z zračno pištolo iz Györa 2018. Bronasto medaljo je osvojila Maja Kuzman (Hrvaška).

V ekipni konkurenci je bila prijavljena samo ekipa SU Zagreba (Kuzman, Špirelja, Schuster). Dekleta so zadela skupaj 1565 krogov.

V finalu mladincev z zračno pištolo je zablestel Amadej Slak (SD Grosuplje), ki je po drugi seriji prevzel vodstvo, ga rutinirano pripeljal do konca in zmagal z 230,1 kroga oziroma kar 7 krogi prednosti pred drugouvrščenim Luko Špireljo (Hrvaška). Tretje mesto je osvojil Anže Gmajnič (SK Brežice).

V ekipni konkurenci je zmagala ekipa SD Lotrič Železniki (Košir, Bernik, Medved) s 1568 krogi pred SD Zagreba (Špirelja, Kužina, Sakač) s 1557 krogi.

Lukić najboljši mladinec z zračno puško, Hrašovčeva najboljša med Slovenkami

V finalu zračne puške med mladinci smo videli izjemno borbo med domačinoma Luko Lukićem in Nejcem Klopčičem (oba SD Trzin), ki sta bila še pred zadnjo serijo popolnoma izenačena. Po zadnjih dveh strelih je zmago slavil mladi Lukić z 242,9 kroga, Klopčič pa je osvojil srebrno medaljo z 241,3 kroga. Jure Sočič (ŠSD Murska Sobota) se je v finalu najprej sprl s puško, nato pa "grizel" do konca in si priboril bronasto medaljo.

Tudi v ekipni razvrstitvi je ostala zmaga "doma", saj je ekipa SD Trzin (Klopčič, Lukić, Vinko) s 1825,9 kroga osvojila prvo mesto, drugo mesto je osvojila ekipa SD Olimpija (Kušar, Lužar, Lepen), tretje pa SU Zagreba (Šimičić, Šintić, Dimović) s 1788,8 kroga.

Med mladinkami je zanesljivo zmagala Melanie Glad (Hrvaška) z 244,3 kroga. Urška Hrašovec (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) je po začetnem vodstvu v zadnjih desetih strelih naredila preveč napak in osvojila drugo mesto z 240,4 kroga. Tretje mesto je osvojila Almedina Arnautović (BIH).

V ekipni konkurenci so zmagale mladinke SK Lokomotiva Rijeka (Glad, Budić, Smojver) s 1821,5 kroga, drugo mesto je osvojila ekipa SD Grosuplje (Slak, Kolenc, Erjavec) s 1817,7 kroga, tretje pa ekipa SD Mesto Ljutomer (Kosi, Žižek, Stajnko).

Boneva in Čeper najboljša z zračno pištolo

Z zračno pištolo med članicami je v finalu z 235,2 krogoma zmagala Bolgarka Antoaneta Boneva, ki je bila osma na Olimpijskih igrah 2016. Drugo mesto je osvojila Katja Vodeb (SD Liboje) z 231,9 kroga, tretje mesto pa je osvojila Klara Smolič (SD Gorjanci).

V finalu članov z zračno pištolo je bil nepremagljiv Jože Čeper (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem), ki je v prvi seriji prevzel vodstvo, ga rutinirano pripeljal do konca in zmagal z 238,9 kroga. Drugo mesto je osvojil Uroš Kačavenda (Hrvaška) z 237,8 kroga, tretje pa Aleksandar Hadžidaov (SD Škofja Loka).

V ekipni konkurenci je prvo mesto osvojila ekipa SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Čeper, Jenko, Tkalec) s 1682 krogi, drugo mesto je osvojila ekipa SD Grosuplje (Ivanc F., Ivanc R., Habjan) s 1656 krogi, tretje pa ekipa SD Štefan Kovač Turnišče (Vnuk, Mlinarič, Horvat) s 1654 krogi.

Benčina zmagala med članicami z zračno puško, Kandare kot najboljši Slovenec na tretjem mestu

Sonja Benčina in Živa Dvoršak (SD Olimpija) sta se v finalu zračne puške med članicami poskrbeli za "infarktno končnico". Namreč izmenjevali sta se v vodstvu in po 24 strelih bili z rezultatom 244,6 kroga izenačeni, tako da je bilo za zmago potrebno ustreliti še dodatni strel. V "shot-off-u" je bila Benčinova z 10,7 kroga boljša od Dvoršakove, ki je zadela 10,4 kroga. Tretje mesto je osvojila Klavdija Jerovšek (SD Grosuplje).

V ekipni konkurenci sta nastopali dve ekipi. Ekipa SD Olimpija (Dvoršak, Benčina, Juvan) je zmagala s 1854,6 kroga pred SD Veliko Trgovišče (Hršak I., Hršak P., Kolarić) s 1809,4 kroga.

Tudi finale članov je bil izjemno napet. Za zmago sta se "udarila" Armenec Christian Lauer, ki je imel po predzadnji seriji prednost 0,2 kroga prednosti pred Nedžadom Džankovićem (BIH). V zadnji seriji pa je Džanković z nekoliko boljšima streloma dobil nekaj prednosti in zmagal z rezultatom 246,7 kroga. Z 0,7 kroga manj je Lauer osvojil drugo mesto. Erik Kandare (Cerkniško društvo strelk in strelcev) je bil z osvojenim tretjim mestom najboljši Slovenec v finalu.

Najboljša ekipa je bila SD Kamnik (Pinter, Ugovšek, Fabjan) s 1832 krogi, drugo mesto je osvojila ekipa SD 1956 Trbovlje (Korbar, Strakušek, Ravnikar) s 1810,1 kroga, tretje mesto pa SD Tabor Ježica (Dovč, Vrhunc, Kastelic) s 589,9 kroga.

23. SKIRCA BORISA PATERNOSTA

V nedeljo je potekalo tekmovanje za 23. Skirco borisa Paternosta z zračno pištolo in puško v ženski in moški kategoriji.

Mincheva in Čeper ponovno zlata

Miroslava Mincheva je sobotni zlati medalji v mladinski konkurenci dodala še zlato medaljo med članicami. V finalu je bila z 234,4 kroga boljša od Antoanete Boneve, ki je zadela 233,6 kroga. Tretje mesto je osvojila Zlatka Hlebec (Hrvaška). Najboljša Slovenka je bila ponovno Katja Vodeb, ki je tokrat osvojila 4. mesto.

Tudi Jože Čeper je sobotni zlati medalji dodal še eno zlato. V finalu zračne pištole med člani je bil prepričljivo najboljši, saj je z 235,3 kroga imel skoraj 2 kroga prednosti pred Urošem Kačavendo, ki je osvojil drugo mesto. Tretje mesto je tokrat osvojil Sašo Stojak (SK Ptuj).

V ekipni konkurenci so ponovno zmagali tekmovalci SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Čeper, Tkalec, Jenko) s 1699 krogi pred SK Policajac Karlovac (Cindrić V., Matanič, Cindrić M.) na drugem mestu s 1690 krogi in SK Špiro (Špirelja, Sunko, Kavačević) na tretjem mestu s 1677 krogi.

Z zračno puško med članicami najboljša Pejčićeva, med člani najboljši Slovenec Klopčič na 5. mestu

Snježana Pejčić (Hrvaška) je zanesljivo postala zmagovalka nedeljskega finala zračne puške med članicami, saj je z 250,1 kroga imela več kot tri kroge prednosti pred Živo Dvoršak, ki je tako kot dan prej osvojila srebrno medaljo. Ravno tako kot na sobotni tekmi je tudi v nedeljo bronasto medaljo osvojila Klavdija Jerovšek.

V ekipni konkurenci je ponovno veselila zmage ekipa SD Olimpija (Dvoršak, Benčina, Juvan) s 1864,6 kroga pred ekipo SD Grosuplje (Jerovšek, Slak, Kolenc) na drugem mestu s 1839,2 kroga in ekipo SD Kovinar Ormož (Kuharič, Vernik, Žnidarič) na tretjem mestu s 1835,5 kroga.

Z zračno puško med člani je še po predzadnji seriji vodil Borna Petanjek (Hrvaška), ki je imel 0,8 kroga prednosti pred Slovakom Ondrejem Holkom. Nato je Petanjek zadnja dva strela posla v devetko, Holko pa v desetko tako, da je  Slovak osvojil prvo mesto z 246,7 kroga in s samo 0,1 kroga prednosti pred Hrvatom. Tretje mesto je osvojil Christian Lauer. Najboljši Slovenec je bil tokrat Nejc Klopčič, ki je osvojil 5. mesto.

V ekipni konkurenci med člani je prvo mesto osvojila ekipa SK Sarajevo (Fazlija, Džanković, Dizdarević) s 1844,3 kroga pred drugouvrščeno ekipo SD Trzin 1 (Klopčič, Lukić, Adlešič) s 1841,3 kroga in tretjeuvrščeno ekipo SD Štefan Kovač Turnišče (Markoja, Maučec, Režonja) s 1837,6 kroga.

Fotografije FB SD Trzin