Strelca leta 2018 Živa Dvoršak in Rajmond Debevec

Strelska zveza Slovenije je v M hotelu v Ljubljani, dne 12.12 2018 na 38. razglasitvi najboljših strelcev v letu 2018 podelila priznanja za športne dosežke, priznanja za organizacijsko delo in seveda proglasila najboljše strelke in strelce po kategorijah.

Leto 2018 bo z zlatimi črkami zapisano v strelsko zgodovino!

Z naslovom svetovnega prvaka za Rajmonda Debevca in naslovom evropskega prvaka za Boštjana Mačka smo v letu 2018 dosegli dva fantastična uspeha, ki štejeta med največje v zgodovini slovenskega strelstva. Izjemno uspešno sezono potrjujeta še dva evropska rekorda Žive Dvoršak in moške trap ekipe v postavi Boštjan Maček, Denis Vatovec in Matjaž Lepen, bronasto odličje na ISSF svetovnem pokalu v Južni Koreji za Živo Dvoršak, dve posamični odličji za Kevina Vento in Živo Dvoršak na Sredozemskih igrah v Tarragoni ter odličen nastop Anje Prezelj z visokim 5. mestom na Mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu je v uvodu poudaril predsednik Strelske zveze Slovenije g. Janez Slapar.

Naslov najboljšega strelca 2018 gre članici Živi Dvoršak in članu Rajmondu Debevcu

Svoj peti naslov najboljše strelke leta je osvojila Živa Dvoršak, dvakratna olimpijka in članica Strelskega društva Olimpija, za katero je to, s štirimi zaporednimi lovorikami v mladinski konkurenci, že deveti prestižni naslov najboljše strelke leta. Največji uspeh v sezoni je Živa dosegla na ISSF svetovnem pokalu v južnokorejskem Changwonu, kjer se je z malokalibrsko puško z najboljšim rezultatom kvalifikacij kot vodilna uvrstila v finale in osvojila svoje prvo bronasto odličje. Zelo uspešna je bila tudi na ISSF svetovnem pokalu v mehiški Guadalajari, kjer se je v finale uvrstila v obeh disciplinah, z zračno in malokalibrsko puško. Svojo tekmo v Mehiki pa je Živa zaznamovala še s postavitvijo novega evropskega kvalifikacijskega rekorda. V svojem tretjem nastopu na Sredozemskih igrah pa si je Živa v Tarragoni priborila tudi prvo bronasto odličje z zračno puško.

Laskavo lovoriko najboljšega strelca leta 2018 si je priboril zlati olimpionik Rajmond Debevec, član Strelskega društva Olimpija, za katerega je to že 34. lovorika. Leto 2018 je bilo za 55-letnika izjemno, saj si je Rajmond v južnokorejskem Changwonu priboril svoj drugi naslov svetovnega prvaka s puško velikega kalibra na 300m leže, 17 let po osvojitvi prvega naslov svetovnega prvaka s puško velikega kalibra na 300m v trojnem položaju v letu 2001. Velik uspeh na SP je dopolnil še s standardno puško velikega kalibra. Uspešno sezono je Rajmond imel tudi na evropskih pokalih na 300m, saj si je v danskem Aarhusu pristreljal dve srebrni odličji v trojnem položaju in s standardno puško, še dve odličji pa je za las zgrešil na tekmah evropskega pokala v Lahtiju, kjer je osvojil dve četrti mesti.

V mladinski kategoriji je naziv najboljše strelke prvič pripadel Anja Prezelj, članici Strelskega društva Lotrič Železniki. Njena strelska sezona 2018 je bila zaznamovana z Mladinskimi olimpijskimi igrami v Buenos Airesu, kjer se je v posamični konkurenci z zračno pištolo na 10m uvrstila v finale. Pot na MOI si je tlakovala z odlično uvrstitvijo na kvalifikacijskem tekmovanju v madžarskem Györu, kjer se je prav tako uvrstila v finale.  Uspešno je tekmovala tudi na SP v južnokorejskem Changwonu, uspel ji je tudi članski debi na največjem ISSF svetovnem pokalu v Münchnu, prvič je nastopila tudi na Sredozemskih igrah v španski Tarragoni.

Mladinec Maj Kadunc, član Strelskega društva Trzin, je po letu 2015 drugič do zdaj osvojil lovoriko najboljšega strelca v sezoni, vendar po kadetski lovoriki, zdaj še prvič v mladinski konkurenci. Maj uspešno tekmuje z zračno in malokalibrsko puško. Največji uspeh v sezoni je dosegel na DP z zračnim orožjem na 10m, ko je med mladinci postal posamični in ekipni državni prvak.

Iz vrst strelskega podmladka pionirk in pionirjev sta naziva najboljših strelcev v svoji kategoriji prejela strelka iz SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem Zoja Kalin in pionir Timotej Plahut iz ŠSD Murska Sobota. V kadetski konkurenci sta z drugo zaporedno lovoriko najboljša kadetinja Katarina Fevžer iz SD Slovenske Konjice in Jure Sočič iz ŠSD Murska Sobota.

Najuspešnejše društvo je SD Grosuplje

Naslov najboljšega strelskega društva leta je devetič osvojilo Strelsko društvo Grosuplje, ki je nepremagljivo vse od leta 2013, s šesto zaporedno lovoriko, preostale tri naslove pa je osvojilo v letih 2008, 2009 in 2010.

Podeljena tudi priznanja za dolgoletno uspešno delo v strelstvo

Za dolgoletno uspešno organizacijsko delo v strelstvu so bile podeljene srebrne in zlate plakete. Prejeli so jih Milan Vernik iz SD I.Pohorski bataljon Ruše, Giuliano Ritoša iz SK Izola, Miran Kodelja iz SD "Salonit" Anhovo, Elvira Valant iz SD Olimpija, Pavel Jezeršek iz SD Triglav Javirnik - Koroška Bela, Anton Jože Majhenič iz SD Svečina in Marjan Hebar iz SD Postojna.

pg

Dobitniki priznanj

Foto FB SZS

mediji