Urška Kuharič in Anja Prezelj odlični na MT Solin

 

 

SD Dalmacijacement je med 2. in 4. novembrom 2018 organiziralo Mednarodni turnir v Solinu, katerega so se udeležili strelci iz osmih držav. Glede na to, da je šele začetek sezone, sta nas z novima državnima rekordoma prijetno presenetili Urška Kuharič in Anja Prezelj. Poleg rekordov so nas slovenske strelke razveselile tudi s petimi medaljami v posamični konkurenci.


SD Lotrič Železniki četrti v mešanih parih

Prvi tekmovalni dan so organizatorji izkoristili za organizacijo tekmovanja mešanih parov. Z zračno pištolo sta se v finale uvrstili dve slovenski ekipi – SD Lotrič Železniki (Anja Prezelj, Klemen Tomaševič) kot četrta in SD Gorjanci (Klara Smolič, Srečko Hudoklin) kot peta ekipa kvalifikacij. Vseh pet ekip je tudi finale končalo na istem mestu, kot so ga osvojile v kvalifikacijah. Zmagala je ekipa Srbije (Momčilović Veličković, Grgić).

 

V mešanih parih z zračno puško je prvo mesto osvojil par Croatia 1 (Pejčić, Gorša), ki je za dva kroga premagal par SD Dalmacijacement 2 (Zeljković, Čerina), tretje mesto je osvojil par SD Novi Sad 1790 2 (Banjac, Janjić). Od slovenskih parov se je najvišje (na sedmo mesto) uvrstil par SD 1. Pohorski bataljon Ruše (Hrašovec, Jodl), kateremu je zmanjkal manj kot krog za uvrstitev v finale.

 

Anja Prezelj in Nuša Žnidarič najboljši mladinki

Sobotno tekmovanje so najprej začeli strelci z zračno pištolo. Med člani je bil nepremagljiv Damir Mikec (Srbija), ki je osvojil prvo mesto s 584 krogi. S sedmimi krogi manj je drugo mesto osvojil Ante Krišto (SD Dalmacijacement), tretje pa s 573 krogi Duško Petrov (Srbija). Najboljši slovenski tekmovalec je bil Klemen Tomaševič, ki je s 563 krogi osvojil 12. mesto.

 

V ekipni konkurenci je zmagala ekipa Srbije (Mikec, Petrov, Grgić) s 1729 krogi pred SD Dalmacijacement Solin (Krišto, Posavec, Petričević) in GSD Osijek 1784 (Kačavenda, Butković, Ćelić). Med slovenskimi ekipami je bila s petim mestom in 1663 krogi najboljša ekipa SD Grosuplje (Ivanc R., Ivanc F., Lesar).

 

Med mladinci je bil najboljši Borna Butković (Hrvaška) s 564 krogi pred Martinom Kubešem (Češka) in Hrvatom Luko Leonom Ćelićem (oba 555 krogov). Osmo mesto je s 533 krogi osvojil Amadej Slak (SD Grosuplje).

 

Med članicami je z zračno pištolo zmagala Bobana Momčilović Veličković (Srbija), ki je zadela 576 krogov. Drugo mesto je s 571 krogi osvojila Renáta Sike (Madžarska), tretje pa Antoaneta Boneva (Bolgarija) s 569 krogi. Samo krog manj je zadela Anja Prezelj, ki je s tem za en krog izboljšala lastni mladinski državni rekord in hkrati izenačila članski državni rekord. S tem rezultatom je osvojila zlato medaljo med mladinkami. Z enakim rezultatom je drugo mesto osvojila Marijana Matea Štrbac, bronasto medaljo pa je osvojila Klara Smolič s 564 krogi.

 

Z zračno puško je bila med članicami v soboto najboljša Snježana Pejčić (SK Lokomotiva Rijeka), ki je zadela 627,9 kroga. Drugo mesto je osvojila Andrea Arsović (Srbija) s 623,5 kroga, tretje pa Danijela Vukadin (SD Dalmacijacement Solin) s 623 krogi. S petim mestom in 622 krogi je bila Živa Dvoršak najboljša Slovenka. Sledili sta ji Urška Kuharič na sedmem mestu (621,3 kroga) in Sonja Benčina na osmem mestu (621,2 kroga). V ekipni konkurenci je zmagala ekipa SD Dalmacijacement Solin (Vukadin, Pavlić, Zeljković) pred ekipo Srbije (Arsović, Banjac, Akifović) in SD Olimpija (Dvoršak, Benčina, Juvan).

 

V konkurenci mladink je prvo mesto osvojila Nuša Žnidarič s 616,5 kroga pred Hrvaticama Estero Herceg (615,8) in Melanie Glad (615,1).

 

Popoldne so na tekmovališče prišli še člani z zračno puško. S 625,7 kroga je bil najboljši Miran Maričić (Hrvaška) pred Andrijo Mikuljanom (SD Končar Zagreb 1786), ki je zadel 625,5 kroga. Tretje mesto je osvojil Petar Gorša (SD Dalmacijacement Solin) s 625,3 kroga. Najboljši Slovenec je bil Ormožan Žan Tomažič, ki je s 614,3 kroga osvojil sedemnajsto mesto. V ekipni konkurenci so zmagali člani ekipe Srbija 1 (Sebić, Jovanović, Janjić) pred SD Končar Zagreb 1786 (Mikuljan, Petanjek, Štrbenac) in SD Dalmacijacement Solin (Gorša, Čerina, Sikavica). Med slovenskimi ekipami je bila najboljša ekipa SD 1. Pohorski bataljon Ruše (Jodl, Potrč, Jakopiček), ki je s 1829,9 kroga osvojila 7. mesto.

 

V konkurenci mladincev je bil od naših strelcev najboljši Jure Sočič, ki je s 610,9 kroga osvojil 10. mesto. Zmagal je Borna Petanjek s 624,5 kroga pred Tinom Živićem (oba Hrvaška), ki je zadel 618,4 kroga. Tretje mesto je osvojil Miljan Dević (Črna Gora) s 617,3 kroga.

 

Urška Kuharič in Anja Prezelj z novima državnima rekordoma do medalj

Tudi tretji tekmovalni dan so najprej začeli s tekmovanjem strelci z zračno pištolo. Ponovno je bil tako v kvalifikacijah (585) kot tudi v finalu (239,9) nepremagljiv Damir Mikec (SK Policajac Beograd). Drugo mesto je osvojil Dimitrije Grgić  (SK Akademac Beograd) z 234,5 kroga v finalu (578 krogov), tretje pa Nikola Jovičić (SK Geofon Teslić). V tako močni konkurenci je v finalu, kamor se je uvrstil s petim najboljšim rezultatom kvalifikacij (570 krogov), osvojil odlično šesto mesto Klemen Tomašević.

 

Z zračno pištolo je ponovno blestela Anja Prezelj. Najprej je v kvalifikacijah osvojila tretje mesto s 570 krogi, kar je tudi nov članski in mladinski državni rekord. Nato je tudi v finalu prikazala odlično streljanje in osvojila tretje mesto. Zmagala je Renáta Sike (BHSE Budapest) z 238,6 kroga (575 v kvalifikacijah) pred Antoaneto Bonevo (BSU), ki je zadela 236,9 kroga (574 v kvalifikacijah). Uvrstitev v finale je samo za en krog zgrešila Klara Smolič, ki je s 556 krogi osvojila deveto mesto.

 

Med člani z zračno puško je bil tako v kvalifikacijah (629,7) kot tudi v finalu (250,3) najboljši Petar Gorša, drugo mesto je osvojil Milenko Sebić (SK Crvena zvezda Beograd) z 249,1 kroga (626,3 v kvalifikacijah), tretje pa Miran Maričić (SD Bjelovar 1874) (629 v kvalifikacijah). Med slovenskimi strelci je bil najboljši s 611,8 kroga mladi Luka Lukić (SD Trzin).

 

Med članicami z zračno puško je v kvalifikacijah "eksplodirala" Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož), saj je bila najboljša z novim državnim rekordom 629,2 kroga. V finale sta se poleg nje uvrstili še Živa Dvoršak (SD Olimpija) s 625,4 kroga in Nuša Žnidarič (SD Kovinar Ormož) s 619,5 kroga. V finalu je prvo mesto osvojila Andrea Arsović (SK Patizan Beograd) z 248,9 kroga, Urška Kuharič je osvojila drugo mesto z 247,6 kroga, tretja pa je bila Tatjana Banjac (SD Novi Sad 1790). Četrto mesto je osvojila Živa Dvoršak, peto pa Nuša Žnidarič.

 

Urška Kuharič: »Po slabše odstreljeni prvi tekmi sem se druge tekme lotila bolj samozavestno, zaradi česar mi je uspelo nastreljati zelo zadovoljiv rezultat. Tekma je bila naporna, zaradi visokih serij je bilo težko ohraniti koncentracijo in umirjenost vse do zadnjega strela. Na izboljšanje državnega rekorda sem zelo ponosna, saj je bil ta postavljen visoko in je predstavljal velik izziv. Odločnost in samozavest sem poskusila prenesti tudi v finale, kar mi je v veliki meri uspelo. Ker se zadnje čase v finalu nisem znašla najbolje, mi je končno drugo mesto bilo v veliko veselje in dokaz, da lahko streljam dobro tudi pod večjim pritiskom«.

 

 

Rezultati

 

Martin Kolar

Strelska zveza Slovenije

Dolenjska cesta 11

1000 Ljubljana

 

01 427 10 09

01 428 05 82

info[@]strelska-zveza.si

Obvestilo

- Veliko datotek na naši strani je v PDF formatu. V kolikor jih ne morete odpirati, si namestite Adobe Reader.

- Imate novico za našo spletno stran? Pišite nam na info[@]strelska-zveza.si. Ne pozabite priložiti tudi fotografije.

- Pripombe, predloge in pobude posredujte na info[@]strelska-zveza.si