Kevin Venta odličen v Nemčiji in v vodstvu z ekipo

Bundesliga pištola jug

Ormožan in najboljši slovenski strelec s pištolo, Kevin Venta, je začel z nastopi v svoji šesti sezoni nemške Bundeslige, najmočnejšem ligaškem tekmovanju na svetu. Po velikem uspehu v minuli sezoni, v kateri se je Venta s svojo ekipo Schützengilde Ludwigsburg, iz kraja v bližini Stuttgarta, prvič uvrstil v končnico in nato po zelo uspšnih nastopih osvojil bronasto odličje, veljajo ludvigsburžani tudi v letošnji sezoni za ene izmed glavnih favoritov za najvišja mesta v končnem seštevku. Uvodna tekmovanja dvanajsterice južne skupine to potrjujejo.

Zmaga in poraz v uvodu v sezono

V prvem dvoboju sezone, ki ga je organiziral ESV Weil am Rhein, je Ludwigsburg tekmoval proti SSG Dynamit Fürth in osvojil svojo prvo zmago v sezoni z rezultatom 4:1 oz. s 1878 : 1864 krogi. Kevin Venta je z rezultatom 380 krogov kot drugopostavljeni strelec svoje ekipe in s tretjim najboljšim dosežkom v svoji ekipi osvojil posamično točko proti Kathrin Pfundstein (373).

V drugem dvoboju sezone je Ludwigsburg streljal proti ekipi Sgi Waldenburg in kljub boljšemu dosežku v seštevku krogov s 1882 : 1879 doživel svoj pri poraz s 3 : 2. Ormožan je kot drugopostavljeni strelec svoji ekipi znova pristreljal pomembno točko z zelo dobrim dosežkom 384 krogov in premagal po rezultatu najboljšega strelca v nasprotni ekipi, 54-letnega Portugalca Joaa Costo, petkratnega olimpijca, svetovnega podprvaka v letu 2014, trikratnega evropskega prvaka in enega izmed najboljših strelcev na svetu. “V veliko čast mi je bilo tekmovati proti enemu najboljših strelcev na svetu. Star je kar dvakrat toliko kot jaz in kljub temu še zna vstreliti vrhunski rezultat. Tudi danes mi “ni pustil dihati” sploh s prvo serijo 98. Za zmago sem potreboval višji rezultat od 381 krogov, kar mi je tudi uspelo s 384 krogi! Rezultati nad 380 krogov v nemški bundesligi niso mala malica. Kljub temu, da mi je uspelo ekipi priboriti točko, smo žal izgubili 3:2. Povedati pa moram, da je zaradi viroze manjkal naš najboljši nemški strelec. Zraven tega so bili še eni prehlajeni, tako da je to potem neka realna slika. Ni pa nič hudega - do konca je še veliko tekem” nam je po koncu razburljivega tekmovanja in po prvem porazu v sezoni povedal Ormožan Kevin Venta.

Tretja zmaga Vente in ekipni rekord s 1907 krogi

Minuli konec tedna pa so ludvigsburžani tekmovali na turnirju v organizaciji SV Peiting in se v prvem izmed obeh dvobojev pomerili z ekipo TSV Ötlingen-SpSchAbtl. in jih premagali z moštvenim rekordom s 1907 : 1850 krogi oz. z rezultatom 5 : 0. Venta je kot tretjepostavljeni strelec znova svoji ekipi priboril posamično točko z rezultatom 383 krogov proti Achimu Riegerju (372), še boljša pa sta tokrat bila njegova moštvena kolega Islandčan Asgeir Sigurgeirsson (385) in na uvodnih turnirjih manjkajoči Nemec Florian Brunner(384).

V drugem izmed treh dvobojev ekip v Peitingu pa smo zagotovo doživeli enega izmed vrhuncev letošnje ligaške sezone, saj je posamični rekord lige za HSG München postavila izjemna Ukrajinka, olimpijska prvakinja iz Aten, Olena Kostevych, ki je zablestela s 399 krogi (!) in šele v 36. strelu zadela edino devetico na tekmi – izjemno!

Venta z rekordom v sezoni s 389 krogi ekipi pomagal še do klubskega rekorda 1911

Naslednji dan so se ludvigsburžani pomerili z domačini in postavili nov klubski mejnik in ekipni rekord s 1911 krogi. Rekordnemu dosežku pa ni bila kos nobena druga ekipa na tem turnirju, tako tudi ne domačini iz Peitinga, ki so dosegli skromnih 1847 krogov in bili poraženi z 0 : 5. Ormoški ostrostrelec pa se je izjemno izkazal in s 389 krogi dosegel svoj letošnji rekord v ligi in kot tretjepostavljeni strelec vknjižil najboljši rezultat za svojo ekipo. Le krog oziroma dva manj pa sta dosegla njegova moštvena kolega Florian Brunner (388) in Asgeir Sigurgeirsson (387) ter poskrbela za veliko slavje ludvigsburžanov, ki so se s tem dosežkom prebili na vrh lestvice 1. Bundeslige jug. »Danes pa je bil moj dan – dosegel sem fantastičnih 389 krogov! V prvi seriji sem imel veliko težav, kasneje pa mi je uspelo odlično se spopasti s stresom, bilo je malenkost več poguma in več odlaganja kot včeraj. Zraven vsega pa smo še ekipni rezultat izboljšali na rekordnih 1911 krogov in se prebili na 1. mesto lestvice, skratka bil je pravi “dream team” vikend”! nam je svoje navdušenje po četrtem dvoboju v sezoni prenesel Ormožan Kevin Venta. V izjemno izenačeni sezoni so po četrtem dvoboju odprte še vse možnosti, saj Ventino vodilno ekipo in devetouvrščeno ekipo ločita samo dve točki, kar pet ekip na vrhu pa je do zdaj vknjižilo po tri zmage in en poraz. Kot zanimivost velja izpostaviti še, da je v drugem dvoboju Oleno Kostevych (384) premagal srbski strelec slovenskih korenin Damir Mikec z izjemnimi 391 krogi.

Venta 8. skupno, zdaj Ludwigsburg čaka zahtevni dvoboj z SV Kelheim Gmünd

Skupna statistika po štirih dvobojih v vodstvo postavlja odličnega Ukrajinca Olega Omelchuka, ki ima v severni skupini po štirih nastopih povprečje izjemnih 392.8 krogov na tekmo! Ukrajinska rekorderka Olena Kostevych zaseda drugo mesto s 391.8 krogi in je edina, ki je v najboljši osmerici bila poražena do zdaj. Najboljši Slovenec Kevin Venta s povprečjem 384.0 krogov zaseda visoko osmo mesto, še višje pa sta uvrščena njegova moštvena kolega Florian Brunner (386.0) na 4. in Asgeir Sigurgeirsson (384.5) na 6. mestu. Le trije strelci v prvi deseterici nastopajo v severni skupini, kar kaže na to, da se v južni skupini, kjer nastopa Venta, odvijajo težji in močnejši dvoboji. Že naslednji konec tedna pa Ormožana v Nemčiji čaka zahtevno gostovanje v Fürthu, prvi dvoboj bodo ludvigsburžani imeli z aktualnimi bundesligaškimi prvaki iz SV Kelheim-Gmünd, kjer nastopa Damir Mikec, nato pa jih naslednji dan čaka še dvoboj z SV Murrhardt-Karnsberg. V istem koncu tedna pa se bodo v Ljubljani pomerili tudi najboljši slovenski prvoligaši, tokrat žal brez zmagovalca uvodnega turnirja – Kevina Vente.

Lestvica 1.liga pištola jug

Društvo                               Točke     Ekipne točke