Anja Prezelj 5. na MOI v Buenos Airesu!

Med 6. in 18. oktobrom 2018 potekajo v Buenos Airesu 3. Mladinske olimpijske igre. Med 206 državami in 3398 športnicami in športniki, ki tekmujejo v 32 športih ima tudi slovensko strelstvo svojo predstavnico. To je Anja Prezelj, SD Lotrič Železniki, ki je dobila "wild card" povabilo od ISSF.

9. oktobra ob 14:00 uri po našem času so se pričele kvalifikacije z zračno pištolo, ki so bile tako za tekmovalce, trenerje in gledalce v dvorani kot tudi za gledalce doma zelo napete. Namreč spremljali smo lahko borbo za uvrstitev v finale, saj je Prezljeva nihala med 12. in 16. mestom, nato pa se je zaradi dobre zadnje serije povzpela na 8. mesto, ki je vodilo v finale.

V finalu so vse tekmovalke morale priznati premoč odlični mladi Indijki Manu Bhaker, ki je zanesljivo zmagala z 236,5 krogi. Bhakerjeva je bila tudi z naskokom najboljša v kvalifikacijah, saj je s 576 krogi imela kar 7 krogov prednosti pred Rusinjo Iano Enino. Osvojitev naslova mladinske olimpijske prvakinje je bila samo še krona odlični sezoni v kateri je zmagala z mladinskim kvalifikacijskim svetovnim rekordom na tekmi svetovnega pokala v Guadalajari in še na tekmah za mladinski svetovni pokal v Sydneyu in Suhlu, kjer je izboljšala nov mladinski svetovni rekord v finalu. Srebrno medaljo je osvojila Enina, ki je bila med tekmo že v izgubljenem položaju, nato pa je "borbala" do zadnjega strela in prišla na zmagovalni oder. Rusinja je s svojim odličnim streljanjem iz drugega mesta izrinila Gruzijko Nino Khutsiberidze, ki je osvojila bron.

Po prvi seriji petih strelov je bila Anja Prezelj celo med kandidatkami za medaljo, venar jo je nekaj slabših strelov spustilo po lestvici in je na koncu osvojila odlično 5. mesto. S tem rezultatom je izboljšala uvrstitev Jožeta Čepra pred 4 leti, ki je z zračno pištolo v Nandžingu med posamezniki osvojil 15. mesto. Sedaj Anjo čaka v četrtek in petek še nastop v mešanih parih z zračno pištolo.

V četrtek je potekalo tekmovanje mešanih parov, kjer je Prezljeva tekmovala skupaj s petnajstletnim Turkom Alp Erenom Erdurjem. Erdur je na letošnjem evropskem prvenstvu osvojil 7. mesto. V konkurenci dvajsetih mešanih parov z zračno pištolo sta v kvalifikacijah osvojila 18. mesto s 733 krogi, samo pet krogov več pa bi ju vodilo v nadaljnje tekmovanje. Zlato medaljo sta osvojila Kiril Kirov (Bolgarija) in Vanessa Seeger (Nemčija), ki sta premagala izvrstno Indijko Manu Bhaker in Bezhana Fayzullaeva (Tadžikistan), bron pa sta osvojila Andrea Victoria Ibarra Miranda (Mehika) in Dmytro Honda (Ukrajina).

Anji Prezelj in trenerju Branku Koširju čestitamo za izvrstno uvrstitev!