Rajmond Debevec svetovni prvak

 

52. Svetovno prvenstvo v streljanju


V Changwonu v Južni Koreji je med 31. avgustom in 15. septembrom 2018 potekalo 52. Svetovno prvenstvo v streljanju. Na prvenstvu je sodelovalo kar 1806 tekmovalcev iz 90 držav, ki so nastopili skoraj 3500-krat. Slovenijo je zastopalo 12 tekmovalcev, ki so skupaj stopili šestindvajsetkrat na tekmovalno linijo.

 

Največ uspeha so imeli tekmovalci iz Kitajske, ki so osvojili 43 medalj (20 zlatih, 15 srebrnih, 8 bronastih), sledili so jim domačini s 36 medaljami (11 zlatih, 14 srebrnih in 11 bronastih) in tekmovalci iz Indije s 27 medaljami (11 zlatih, 9 srebrnih in 9 bronastih). Na lestvici najbolj uspešnih držav si je Slovenija z eno osvojeno zlato medaljo delila 23. mesto z reprezentancami Brazilije, Grčije in Turčije.

 

Hkrati je bilo možno na tem prvenstvu osvojiti tudi prvih 60 kvot za nastop na Olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Najbolj uspešni pri osvajanju kvot sta bili Rusija z devetimi kvotami (od tega tremi v mešanih parih) in Kitajska z osmimi kvotami (dve v mešanih parih).

 


 Uspešen začetek in visoke uvrstitve na SP za Vatovca, Lepna in Kuharičevo

 

Vatovec blizu finala

 

Že prvi tekmovalni dan so na prizorišča stopili strelci v trapu kjer so nas zastopali Boštjan Maček, Denis Vatovec in Matjaž Lepen. V kvalifikacijah je Vatovcu zmanjkal samo en zadetek do dodatnega razstreljevanja za finale, tako da je s 121 tarčami osvojil 9. mesto in s tem dosegel največji uspeh kariere. En zadetek manj je imel Lepen, ki je s tem osvojil 19. mesto. Nekoliko se je zalomilo Boštjanu Mačku, ki je s 114 tarčami osvojil 70. mesto. V finalu je največ spretnosti pokazal izkušeni Španec Alberto Fernandez, ki je ponovil uspeh izpred 8 let in postal svetovni prvak ter hkrati izenačil svoj svetovni rekord 48 zadetkov. Z enim zadetkom manj je drugo mesto osvojil Slovak Erik Varga, dvakratni svetovni prvak med člani, tretje pa Abdulrahman Al Faihan (Kuvajt), kateri je s tem dosegel svoj najboljši dosežek v članski konkurenci.

 

 

V ekipni konkurenci so naslov svetovnega prvaka osvojili strelci iz Kuvajta (Al Faihan, Alrashidi, Almudhaf) pred strelci iz ZDA (Eller, Davey, Wallace) in Italijani (De Fiippis, Pellielo, Grazini). Vse tri ekipe so zadele 360 tarč. Naši strelci so s 355 tarčami osvojili 9. mesto.

 

 

Kuharičeva 22. z zračno puško


 

Med članicami z zračno puško je vse presenetila še ne osemnajstletna Hana Im (Južna Koreja), ki je bila že v kvalifikacijah vodilna s 630,9 kroga. Nato je odlično tekmovala tudi v finalu, kjer je osvojila naslov svetovne prvakinje z 251,1 kroga. Skoraj 3 kroge manj je zadela Anjum Moudgil (Indija) na 2. mestu, tretja pa je bila Korejka Eunhea Jung.

 

 

Med našimi strelkami je bila najboljša Urška Kuharič na 22. mestu (625,2 kroga), Živa Dvoršak je osvojila 41. mesto s 623,8 kroga, Klavdija Jerovšek pa 85. mesto s 618,8 kroga. Za uvrstitev v finale je bilo potrebno zadeti najmanj 627 krogov.

 

 

Korejke (Im, Jung, Keum) so postale tudi svetovne prvakinje v ekipni konkurenci z novim svetovnim rekordom, ki sedaj znaša 1886,2 kroga. Srebrno medaljo so osvojile strelke iz Indije (Moudgil, Chandela, Ghosh) s 1879 krogi, bronasto pa Nemke (Straub, Gschwandtner, Simon) s 1878,4 kroga. Naše strelke so osvojile 14. mesto s 1867,8 kroga.

 

 

Venta 16. s pištolo 50 m in 38. z zračno pištolo


Svoji prvi medalji na svetovnih prvenstvih sta v disciplini pištola 50 m osvojila Indijec Om Prakash Mitharval, ki je s 564 krogi postal svetovni prvak, in Damir Mikec (Srbija), ki je z dvema krogoma manj osvojil srebrno medaljo. Bron pa je osvojil Korejec Daemyung Lee, kateremu je to drugi najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih. Kevin Venta se je po začetni nervozi, ko je prvi strel poslal v 7, uspel zbrati in na koncu s 552 krogi osvojil 16. mesto. To je tudi njegov najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih.

 

Venta je tekmo z zračno pištolo pričel veliko bolje, saj je po štirih serijah imel kar 388 krogov in se vrtel okoli 5. mesta. Žal pa so se mu v zadnjih dveh serijah prikradle drobne napake in tekmovanje je končal na 38. mestu s 574 krogi.

 

Skoraj cel finale je vodil Rus Artem Chernousov, ki pa je v zadnjih dveh strelih nekoliko popustil in dovolil, da ga je "ujel" Jongoh Jin (Južna Koreja). Po 24 strelih sta bila izenačena z 241,5 kroga, tako da je sledilo razstreljevanje. Z 10,3:9,5 je bil boljši Korejec, ki je ubranil naslov svetovnega prvaka. Svojo drugo medaljo na tem svetovnem prvenstvu je s tretjim mestom osvojil Daemyung Lee.

 

 

Anja Prezelj 37. z zračno pištolo

 

Svetovna prvakinja med mladinkami z zračno pištolo je presenetljivo (na prejšnjem svetovnem prvenstvu je bila 54.) in prepričljivo postala Sevval Ilayda Tarhan (Turčija), ki je v finalu zadela 237,9 kroga. Tri kroge manj je zadela mlada Korejka Gaeun Choo, ki je tako zlati medalji iz mešanih parov dodala še srebro med posameznicami. Gruzijka Lizi Kiladze pa je s 3. mestom osvojila svojo prvo medaljo na večjih mednarodnih tekmovanjih. Anja Prezelj je imela težave s prvo polovico tekme, ko so ji zadetki bežali po tarči, druga polovica pa ji je šla veliko bolje. Tako je s 561 krogi osvojila 37. mesto in s tem močno izboljšala svoj dosežek izpred enega leta, ko je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Suhlu osvojila 78. mesto.

 

Debevec 51. s puško 50 m leže

 

Rajmond Debevec, eden izmed najboljših strelcev vseh časov, je v kvalifikacijah puške 50 m leže s 618,5 kroga osvojil 51. mesto. V nekdanji olimpijski disciplini je zablestel Danec Steffen Olsen, ki je naslov svetovnega prvaka osvojil s 628,2 kroga, svetovni podprvak je postal Stian Bogar (Norveška) s 627,8 kroga, tretje mesto pa Thomas Mathis (Avstrija) s 627,1 kroga. Za vse tri tekmovalce je bil to vrhunec njihove dosedanje strelske kariere, saj so prvič stali na stopničkah na svetovnem prvenstvu.

 

 

Jasmina Maček do uspeha kariere

 

Mačkova je po uspehu na evropskem prvenstvu odlično pripravljenost vnovčila tudi na svetovnem prvenstvu. Že prvi dan kvalifikacij je za takrat vodilno, Kitajko Xiojing Wang, zaostajala za samo 4 tarče in je bila na 14. mestu. Drugi dan kvalifikacij pa sta ji s 114 zadetimi tarčami osvojila 10. mesto. Za finale sta ji v zelo izenačeni konkurenci zmanjkali samo 2 tarči. Tudi finale je bil zelo napet. Po petdesetih tarčah sta bili na vrhu izenačeni Zuzana Stefecekova Rehak (Slovaška) in Xiaojing Wang (Kitajska) s 45 zadetki, zato je za zlato medaljo odločalo razstreljevanje. Tam je bila s 3:2 boljša Slovakinja in s tem po osmih letih ponovno osvojila naslov svetovne prvakinje. Bron je osvojila Silvana Stanco (Italija). Tako Wangova kot tudi Stancotova sta s tem osvojili svoji prvi medalji na svetovnih prvenstvih.

 

V trojnem položaju Debevec 49. v kvalifikacijah, Markoja 43. v eliminacijah

 

V finalu trojnega položaja z mk puško med člani je po 30 strelih prišel v vodstvo Tomasz Bartnik (Poljska), ki je nato prednost pred ostalimi tekmeci samo še povečeval in se na koncu veselil naslova svetovnega prvaka. Svojo drugo srebrno medaljo na tem prvenstvu je osvojil Hrvat Petar Gorša s tremi krogi zaostanka  za Poljakom, Michael McPhail (ZDA) pa je s tretjim mestom dosegel svoj največji uspeh v tej disciplini. Rajmondu Debevcu, nekdanjemu olimpijskemu zmagovalcu v tej disciplini, je s 1164 krogi v kvalifikacijah zmanjkalo 13 krogov za uvrstitev v finale. S tem rezulatom je osvojil 49. mesto. Robert Markoja, naš drugi tekmovalec v tej disciplini je dan prej v eliminacijah osvojil v svoji skupini 43. mesto s 1159 krogi, kar žal ni zadostovalo za preboj v kvalifikacije.

 

Jasmina in Boštjan Maček 14. na svetu

 

V kvalifikacijah mešanih parov v trapu sta odlično tekmovala Jasmina in Boštjan Maček. Prvi dve seriji sta bila med najboljšimi pari, v zadnji pa sta zgrešila preveč tarč. Rezultat 139 zadetih tarč ju je potisnil na 14. mesto, samo dve tarči pa sta jima zmanjkali za dodatno razstreljevanje za uvrstitev med najboljših šest ekip na svetu. V finalu sta gladko s 45 zadetimi tarčami osvojila naslov svetovnih prvakov Slovaka Zuzana Rehak Stefecekova in Erik Varga. Drugo mesto sta osvojila Ekaterina Rabaya in Alexey Alipov (Rusija) s 40 zadetimi tarčami, tretje mesto pa je pripadlo Kirsty Barr in Aaronu Headingu (Velika Britanija).

 

Živa Dvoršak 24. na svetu v trojnem položaju

 

V disciplini puška 50 m trojni položaj sta tekmovali Živa Dvoršak in Urška Kuharič. Kuharičeva je s tekmovanjem zaključila v kvalifikacijah, kjer je s 1151 krogi osvojila 43. mesto v prvi tekmovalni skupini. Medtem je Živa Dvoršak v drugi tekmovalni skupini osvojila 2. mesto s 1173 krogi in se s 7. rezultatom eliminacij gladko uvrstila v kvalifikacije, ki so potekale naslednji dan. Žal pa so se ji v kvalifikacijah v stoječem položaju prikradle manjše napake, ki so ji znižale rezultat. Zadela je 1165 krogov in s tem osvojila 24. mesto. V finalu, kamor je vodilo najmanj 1170 krogov, je od prve serije naprej vodila Rusinja Yulia Karimova. Na koncu je 40. strelka na svetu na svojem prvem svetovnem prvenstvu premagala vso svetovno strelsko elito in osvojila naslov svetovne prvakinje. Srebrno medaljo je osvojila Nemka Isabella Straub, ki je v eliminacijah s 1180 krogi izenačila kvalifikacijski svetovni rekord, bron pa je pripadel Hrvatici Snježani Pejčić. V eliminacijah smo videli še en svetovni rekord in sicer mladinski kvalifikacijski svetovni rekord (1179 krogov), ki ga je postavila Zeru Wang, mladinska svetovna prvakinja v trojnem položaju iz Suhla 2018.

 

Rajmond Debevec svetovni prvak


V disciplini puška 300 m trojni položaj je že v eliminacijah blestel Rajmond Debevec, ki je bil v vetrovnih razmerah absolutno najboljši s 594 krogi, in se prepričljivo uvrstil v kvalifikacije. V kvalifikacije se je uspelo uvrstiti tudi Robertu Markoji, ki je v drugi eliminacijski skupini s 572 krogi osvojil 14. mesto. Žal preboj v nadaljnje tekmovanje ni uspel Dušanu Zišku, ki je v prvi eliminacijski skupini osvojil 31. mesto s 511 krogi.

 

V vetrovnih kvalifikacijah je izkušeni Debevec pokazal vse svoje znanje in se ves čas boril za prvo mesto s Poljakom Danielom Romanczykom. Na koncu tekme sta oba imela rezultat 592 krogov, naslov svetovnega prvaka pa je pripadel Debevcu, kateremu je to po bronu iz svetovnega prvenstva 2006 druga medalja v tej disciplini in šesta iz svetovnih prvenstev. Po tekmi je Debevec dejal: "Na letošnje svetovno prvenstvo sem prišel dobro pripravljen. Na tekmah z malokalibrsko puško je zavoljo izjemno močne konkurence zelo težko doseči vrhunski izid, a tudi med tekmovalci s puško velikega kalibra je veliko 'velemojstrov' strelskega športa. Od prvega dne sem začutil strelišče velikega kalibra v Changwonu, na današnji tekmi pa so mi bile razmere pisane na kožo. V vetrovnih razmerah so izjemno pomembne tudi izkušnje, te pa sem izkoristil na najboljši možen način in odstreljal za te razmere zelo dober izid. Dokler bom imel veselje do strelstva, do tedaj bom tekmoval in nastopal na veliki sceni, čeravno se zavedam, da so leta naredila svoje " (www.dnevnik.si).

Rezultati v eliminacijah so šteli tudi za ekipno razvrstitev. S 1677 krogi so Debevec, Markoja in Ziško osvojili 13. mesto.

 

 

Ekipno 6. s standard puško 300 m in s puško 300 m

 

V trojnem položaju s standard puško 300 je z naslovom svetovnega prvaka svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih osvojil Finec Aleksi Leppa, ki je zadel 580 krogov. Borba za ostali medalji pa je bila zelo napeta, saj so kar štirje tekmovalci zadeli 576 krogov. Z 21 notranjii centri je srebro osvojil Šved Karl Olsson, drugače bronasti iz lanskega evropskega prvenstva, bron pa je osvojil še en Skandinavec, Norvežan Odd Arne Brekne (13 notranjih centrov).

 

Med našimi strelci je bil na 10. mestu najboljši Rajmond Debevec, ki so mu s 573 krogi samo 3 krogi zmanjkali do medalje. Robert Markoja je osvojil 15. mesto (569 krogov), Dušan Ziško pa 30. mesto (549 krogov).

 

Naslov ekipnih svetovnih prvakov so osvojili tekmovalci iz Norveške (Brekne, Lund, Bryhn) s 1722 krogi, drugo mesto so osvojili domačini, predstavniki Južne Koreje (Choi, Lee, Cheon) s 1711 krogi, tretje mesto pa švicarski tekmovalci (Lochbihler, Dufaux, Rossi) s 1708 krogi. Naši predstavniki (Debevec, Markoja, Ziško) so z enakim rezultatom kot ekipa iz Francije in Avstrije (1691 krogov) osvojili 6. mesto.

 

Tudi v disciplini puška 300 m  trojni položaj je s 1172 krogi zmagal Finec Leppa, ki očitno postaja specialist za veliki kaliber. Drugo mesto je s tremi krogi manj osvojil Istvan Peni (Madžarska), ki se je s to medaljo "rešil", saj na tem prvenstvu ni blestel kot običajno. Švicar Gilles Vincent Dufaux je s tretjim mestom (1167 krogov) osvojil svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih. Od naših strelcev se je tokrat najvišje uvrstil Robert Markoja, ki je s 1155 krogi osvojil 12. mesto, Rajmond Debevec je bil s 1152 krogi 16. in Dušan Ziško s 1121 krogi 30.

 

V ekipni konkurenci so postali svetovni prvaki Avstrijci (Rumpler G., Pickl, Rumpler S.) s 3469 krogi, podprvaki so postali tekmovalci iz Švice (Dufaux, Lochbihler, Rossi) s 3461 krogi, bron pa so osvojili tekmovalci iz Francije (Raynaud, d'Halluin, Sauveplane) s 3459 krogi. Naša ekipa (Markoja, Debevec, Ziško) pa je s 3428 krogi osvojila 6. mesto.

 

 

 

 

 

 

Svetovno prvenstvo v medijih:

https://www.delo.si/sport/drugi-sporti/izracuni-pred-velikimi-tekmami-so-nesmiselni-87240.html

https://www.delo.si/sport/drugi-sporti/na-voljo-prvi-svezenj-vozovnic-za-tokio-86774.html

http://www.rtvslo.si/sport/preostali-sporti/vatovec-za-las-ob-finale-svetovnega-prvenstva/464857

https://siol.net/sportal/tenis/denis-vatovec-za-las-ob-finale-na-sp-v-changwonu-476727

https://sobotainfo.com/novica/sport/evropski-prvak-bostjan-macek-po-prvem-dnevu-na-skromnem-83-mestu/443133

https://sobotainfo.com/novica/sport/jasmina-macek-z-dobrimi-moznostmi-za-preboj-v-finale/443415

https://sobotainfo.com/novica/sport/prekmurski-strelci-v-changwonu-na-lov-za-kolajne/442497

http://www.rtvslo.si/sport/preostali-sporti/druzinska-naveza-macek-14-na-svetovnem-prvenstvu/465297

https://novice.svet24.si/clanek/drugi-sporti/ostalo/5b938bc28c196/ziva-dvorsak-24-v-strelskem-maratonu

http://www.rtvslo.si/sport/preostali-sporti/zimzeleni-debevec-drugic-svetovni-prvak/465490

https://siol.net/sportal/drugi-sporti/rajmond-debevec-do-naslova-svetovnega-prvaka-v-changwonu-477345

https://www.zurnal24.si/sport/rajmond-debevec-do-zlatega-odlicja-v-changwonu-315816

https://www.delo.si/sport/drugi-sporti/rajmond-debevec-drugic-svetovni-prvak-90420.html

https://siol.net/sportal/drugi-sporti/svetovni-prvak-debevec-tokrat-deseti-v-changwonu-477524

https://www.sport-tv.si/rajmond-debevec-si-je-na-sp-pristreljal-se-eno-vrhunsko-uvrstitev/

https://www.sta.si/2552786/za-slovo-od-changwona-se-12-mesto-markoje

 

 

 

Martin Kolar

 

 

Strelska zveza Slovenije

Dolenjska cesta 11

1000 Ljubljana

 

01 427 10 09

01 428 05 82

info[@]strelska-zveza.si

Obvestilo

- Veliko datotek na naši strani je v PDF formatu. V kolikor jih ne morete odpirati, si namestite Adobe Reader.

- Imate novico za našo spletno stran? Pišite nam na info[@]strelska-zveza.si. Ne pozabite priložiti tudi fotografije.

- Pripombe, predloge in pobude posredujte na info[@]strelska-zveza.si