Veter krojil rezultate na državnem prvenstvu na 50 m

V soboto 7. in nedeljo 8. julija je SD Svečina odlično organiziralo 28. Državno prvenstvo v streljanju na 50 m. Kot običajno je tudi tokrat veter krojil uspeh na tekmi, saj je predvsem v soboto nagajal strelcem. Kljub temu pa je bilo doseženih nekaj lepih rezultatov, saj so mladi tekmovalci izboljšali oziroma postavili kar 4 nove državne rekorde.

Venta končno do zlate medalje

Kevin Venta (SD Kovinar Ormož) je po treh zaporednih osvojenih drugih mestih na državnem prvenstvu v disciplini pištola 50 m končno osvojil zlato medaljo. S 548 krogi je bil kar za 10 krogov boljši od Blaža Kunška (SD Marok Sevnica), trikratnega državnega prvaka v tej disciplini. Tretje mesto je osvojil Boštjan Simonič (SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu) s 526 krogi.

V ekipni konkurenci so bili najboljši člani SD Grosuplje (Ivanc F., Ivanc R., Lesar) s 1551 krogi, drugo mesto so osvojili člani SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu (Simonič, Ciglarič, Miholič) z dvema krogoma manj, tretje pa SD Juršinci (Simonič, Moleh, Kekec) s 1482 krogi.

SK Brežice je že drugo leto zapored odnesel naslov državnega prvaka med mladinci s pištolo 50 m. Tokrat je bil najboljši Anže Gmajnič, ki je naslov najboljšega med mladinci osvojil s 499 krogi. 11 krogov manj je imel na drugem mestu Matija Demšar (SD Lotrič Železniki), z enakim rezultatom vendar z manj notranjimi centri je tretje mesto osvojil Rok Ruparčič (SK Moris – Kočevska Reka – Kočevje). V ekipni konkurenci so nastopali samo mladinci SD Grosuplje (Slak, Miklič, Gašperič), ki so zadeli 1371 krogov.

Debevec ponovno državni prvak na 50 m leže

Rajmond Debevec (SD Olimpija) je že šestnajstič osvojil naslov državnega prvaka na 50 m leže. Tokrat je izkoristil dolgoletne izkušnje in s 619,5 kroga osvojil naslov državnega prvaka z lepo prednostjo. Drugo mesto je osvojil Robert Markoja (SD Štefan Kovač Turnišče) s 613,8 kroga, tretje pa Dušan Ziško (SD "Koloman Flisar" Tišina)s 611 krogi.

Ekipni državni prvaki so postali že četrtič zapored strelci SD Štefan Kovač Turnišče (Markoja, Žalik, Maučec) s 1816,3 kroga, drugo mesto so osvojili strelci SD Olimpija (Debevec, Gotovina, Tekavčič) s 1797,5 kroga, tretje pa strelci SD Kovinar Ormož (Vočanec, Horvat, Tomažič) s 1778,6 kroga.

Med članicami v isti disciplini se je v neugodnih razmerah najbolje znašla Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož), ki je zadela 613 krogov in s tem osvojila naslov državne prvakinje. Druga je bila Živa Dvoršak (SD Olimpija) s 606,1 krogom, tretja pa Petra Vernik (SD Kovinar Ormož) s 601,9 kroga. V ekipni konkurenci sta tekmovali samo dve ormoški ekipi . Boljše so bile strelke SD Kovinar Ormož (Kuharič, Vernik, Žnidarič) s 1775 kroga pred SD Tovarne sladkorja Ormož (Mele, Muhič, Tetičkovič Ranfl) z zadetimi 1724,9 kroga.

Dvoršakova in Markoja najboljša v trojnem položaju

Robert Markoja je peti naslov državnega prvaka s puško 50m trojni položaj osvojil s 1169 krogi. Po klečečem in ležečem položaju je njega in Rajmonda Debevca ločil samo en krog, nato pa je v stoječem položaju Markoja naredil odločilno razliko in postal prvak. Debevec je s 1157 krogi osvojil drugo mesto, Erik Kandare (Cerkniško društvo strelk in strelcev) pa s 1142 krogi tretje.

Šest članic se je prvič po novih pravilih, kjer so po številu strelov izenačene z moškimi, pomerilo na državnem prvenstvu. Živa Dvoršak je upravičila vlogo favoritinje in postala državna prvakinja s 1167 krogi. Drugo mesto je osvojila Urška Kuharič s 1155 krogi, tretje pa Klavdija Jerovšek (SD Grosuplje) s 1135 krogi. V ekipni konkurenci so tekmovale samo strelke SD Kovinar Ormož (Kuharič, Vernik, Žnidarič), ki so zadele 2429 krogov.

Fevžerjeva in Jakopiček dvakratna državna prvaka, Ljutomerčanke nove državne rekorderke

Na 50 m leže je Patrik Jakopiček (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) je s 600,3 krogi postal državni prvak v konkurenci mladincev. Maj Kadunc (SD Trzin) je s 593,2 kroga že drugo leto zapored osvojil srebrno medaljo v tej disciplini, na zmagovalnem odru pa jima je delal družbo tretjeuvrščeni Aljaž Zajamšek (SD Slovenske Konjice) s 591,8 kroga. V ekipni konkurenci je tekmovala ekipa SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Mrgole, Žagar, Mekše) in zadela 1745,2 kroga.

Jakopiček je drugi naslov državnega prvaka na tem prvenstvu osvojil v trojnem položaju. S 1095 krogi je za 5 krogov premagal Maja Kadunca, tretje mesto pa je osvojil Dominik Žagar (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) s 1087 krogi. Tudi v tej disciplini je nastopala samo ekipa SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Mrgole, Žagar, Mekše) katere člani so zadeli 3118 krogov.

Med mladinkami je državna rekorderka Katarina Fevžer (SD Slovenske Konjice) odlično sezono kronala še z naslovoma državne prvakinje. Na 50 m leže je zmagala s 607,8 kroga, drugo mesto je osvojila Nuša Špinder (SD Mesto Ljutomer) s 596,2 kroga, tretje pa Rebeka Slak (SD Grosuplje) s 593,5 kroga.

Drugi naslov državne prvakinje je Fevžerjeva osvojila v trojnem položaju, kjer po novem tudi mladinke streljajo 3x40 strelov. Zlato medaljo je osvojila s 1122 krogi. Drugo mesto je osvojila Alja Bračun (SD Olimpija) s 1099 krogi, tretje pa Nuša Špindler (SD Mesto Ljutomer) s 1095 krogi. Nov ekipni državni rekord je postavila ekipa SD Mesto Ljutomer (Špindler, Kosi, Stajnko). Ta sedaj znaša 3215 krogov.

Kušar, SD Olimpija in SD Grosuplje postavili nove državne rekorde

Med kadeti se je na 50 m leže v močnem vetru najbolje znašel Nik Matek (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) in s 597 krogi osvojil naslov državnega prvaka. Drugo mesto je osvojil Jernej Kušar (SD Olimpija) s 589,9 krogi, tretje pa Leon Režonja (SD Štefan Kovač Turnišče) s 588,4 kroga. V ekipni konkurenci so tekmovali kadeti SD Olimpija (Kušar, Lepen, Kutin) in zadeli 1734,9 kroga.

Z novim državnim rekordom 558 krogov je med kadeti v trojnem položaju osvojil naslov državnega prvaka Jernej Kušar. Nik Matek je osvojil srebrno medaljo s 545 krogi, Leon Režonja pa ponovno bronasto s 526 krogi. Ekipni državni rekord 1577 krogov so postavili tudi strelci SD Olimpija (Kušar, Kutin, Lepen).

V konkurenci kadetinj je na 50 m leže zmagala Sara Slak (SD Grosuplje) s 597,1 kroga. Ana Nuša Detela (SD 1956 Trbovlje) je s 595,7 kroga osvojila drugo, Zala Katarinčič (SD Grosuplje) pa s 594,5 kroga tretje. V ekipni konkurenci so kadetinje SD Grosuplje (Slak, Katarinčič, Kolenc) izboljšale ekipni državni rekord na 1781,1 kroga.

Prekmurci osvojili 3 naslove državnih prvakov

V konkurenci pionirjev so bili mladi strelci ŠSD Murska Sobota najboljši. Na 50 m leže je prvo mesto osvojil Timotej Plahut (ŠSD Murska Sobota) s 252 krogi. Alex Kaučevič (SD Kidričevo) je osvojil drugo mesto z 249 krogi, tretje pa s krogom manj Anton Korbar (SD Triglav Javornik – Koroška Bela).

V ekipni konkurenci so prvo mesto osvojili pionirji ŠSD Murska Sobota (Plahut, Farkaš, Serdt) s 701 krogov pred pionirji SD Triglav Javornik – Koroška Bela (Korbar, Močivnik, Klinar), ki so zadeli 658 krogov, tretji pa so bili pionirji SD Dolič (Hatunšek, Jurko, Polc) s 637 krogi.

Timotej Plahut je postal državni prvak tudi v trojnem položaju med pionirji z 225 krogi pred Patrikom Farkašem (203 krogi) in Blažem Serdtom s 187 krogi (vsi ŠSD Murska Sobota).

V ekipni konkurenci je tekmovala ekipa pionirjev ŠSD Murska Sobota (Plahut, Farkaš, Serdt) in zadela 615 krogov.

Zoja Kalin in Lena Bola Ujčič najboljši pionirki z mk puško

Med pionirkami na 50 m leže je prvo mesto osvojila Zoja Kalin  z 265 krogi. Samo 4 kroge manj je zadela Nika Zupanc (obe SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) na drugem mestu. Boj za tretje mesto se je končal šele po zadnjem strelu, saj so bile celo tekmo izenačene kar tri strelke. Na koncu je bila z 250 krogi tretja Simona Kristanšek (SD "Celjska četa" Mala Breza).

Tudi v ekipni konkurenci so zmagale pionirke SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Kalin Z., Zupanc, Kalin I.) s 762 krogi. Drugo mesto so osvojile pionirke SD Grosuplje (Vidic, Urbas, Ribič) s 736 krogi, tretje pa pionirke SD "Celjska četa" Mala Breza (Kristanšek, Privšek, Žumer) s 711 krogi.

V trojnem položaju je Lena Bola Ujčič (SD Postojna) z 234 krogi postala državna prvakinja. Boj za drugo mesto je bil zelo izenačen, saj sta tako Tija Šiles (SD Kisovec) kot tudi Zoja Kalin zadeli 228 krogov. Zaradi več notranjih centrov je srebro na koncu osvojila Šilesova, bron pa Kalinova. V ekipni konkurenci so tekmovale pionirke SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Kalin Z., Kalin I., Zupanc) in zadele 630 krogov.

Fotografije FB