Mladinke v Suhlu z novim državnim rekordom

Med 22. in 29. junijem 2018 je potekal v Suhlu ISSF Mladinski svetovni pokal v streljanju z zračnim in mk orožjem ter puško šibrenico. Slovensko reprezentanco so sestavljale Nuša Žnidarič, Urška Hrašovec, Suzana Lukić, Katarina Fevžer, Klaro Smolič ter Sašo Hrovat, ki je nastopal v trapu. Trenerja, ki sta skrbela za nastope, pa sta Damijan Klopčič in Martin Fevžer.

Z malokalibrsko puško je tekmovala samo Katarina Fevžer. Na 50 m leže je z rezultatom 603,2 kroga osvojila 67. mesto. V tej disciplini smo videli tudi nov mladinski svetovni rekord 626,8 kroga, ki ga je postavila Američanka Morgan Phillips. Phillipsova je bila v tej disciplini res razred zase, saj je drugouvrščena Sheileen Waibel iz Avstrije zaostala za več kot tri kroge, Sofia Benetti (Italija) pa je bila tretja s 621,4 kroga.

Fevžerjeva je tekmovala tudi z mk puško trojni položaj. Mladinska državna rekorderka v tej disciplini je zadela 1131 krogov in s tem osvojila 80. mesto. Prvo mesto je v finalu osvojila Zeru Wang (Kitajska) s 456,3 krogi, 0,8 kroga manj je imela Morgan Phillips, tretje mesto pa je osvojila Muriel Zueger (Švica).

Z zračno puško smo imeli nekoliko več predstavnic. Najvišje se je zavihtela Urška Hrašovec s 620,1 kroga na 52. mesto. Nuša Žnidarič, državna prvakinja med članicami, je bila s 618,6 kroga 62., Suzana Lukić, državna prvakinja med mladinkami, s 618,5 kroga 65. in Katarina Fevžer s 607,4 kroga 121.  Hrašovčeva, Žnidaričeva in Lukićeva so za skoraj 30 krogov izboljšale ekipni mladinski državni rekord, ki sedaj znaša 1857,2 kroga, in s tem osvojile 15. mesto. V finalu je že drugič zapored na tekmi Mladinskega svetovnega pokala za zmagala Indijka Elavenil Valarivan z 251,7 kroga. Drugo mesto je osvojila Zeru Wang z 250,9 kroga, tretje pa Ying-Shin Lin (Tajvan), zmagovalka letošnje tekme za Svetovni pokal v Münchnu z zračno puško.

V trapu je tekmoval mladinec Sašo Hrovat, ki je v kvalifikacijah osvojil 61. mesto z 92 zadetimi tarčami od možnih 125. Za uvrstitev med 6 najboljših strelcev, ki so nato nastopili v finalu, je bilo potrebno zadeti vsaj 115 tarč. V finalu je bil najboljši Adria Martinez Torres (Španija), zmagovalec tekme za Mladinski svetovni pokal v Porpettu 2017, s 44 tarčami (116+1), s samo eno zadeto tarčo manj je drugo mesto osvojil Kun-Pi Yang (117) iz Tajvana, tretje mesto pa je osvojil Italijan Teo Petroni z 31 tarčami (118).

Predzadnji dan tekmovanja so tekmovale strelke z zračno pištolo, kjer smo imeli samo eno predstavnico. Klara Smolič je v konkurenci 101 tekmovalke s svojim najboljšim rezultatom na velikih tekmah 556 krogov osvojila 51. mesto. V finale je vodil rezultat 568 krogov. Z novim mladinskim svetovnim rekordom 242,5 kroga je v finalu zmagala Manu Bhaker. Indijka, ki je letos zabeležila zmagi na Svetovnem pokalu v Guadalajari in Mladinskem svetovnem pokalu v Sidneyu, v finalu ni imela konkurence, saj je Kaiman Lu na drugem mestu zadela skoraj 6 krogov manj (236,9), tretje mesto pa je osvojila Xue Li (obe Kitajska).