Na 27. Državnem prvenstvu postavljeni 3 državni rekordi

OSZ Ormož, ki jo sestavljajo SD TSO, SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu in SD Kovinar Ormož, je 14. in 15. aprila 2018 organizirala 27. Državno prvenstvo v streljanju z zračnim orožjem za mladince in člane. V dvodnevnem tekmovanju je nastopilo 242 tekmovalk in tekmovalcev. Najuspešnejša ekipa je postal SK Ptuj, ki je osvojil 4 zlate, 1 srebrno in 2 bronasti medalji.

Članska državna prvaka z zračno puško Nuša Žnidarič in Uroš Maučec

Z zračno puško sta presenečenje pripravila Nuša Žnidarič (SD Kovinar Ormož) in Uroš Maučec (SD Štefan Kovač Turnišče), ki sta si pokorila reprezentante.

V kvalifikacijah članic z zračno puško je bila najboljša Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož) s 623,2 krogi, druga je bila Klavdija Jerovšek (SD Grosuplje) z 0,8 kroga manj, tretja pa Nuša Žnidarič s 621,4 kroga. V finalu je mlada Žnidaričeva suvereno in samozavestno izstrelila vseh 24 strelov in zmagala z 247,6 kroga. Več kot dva kroga manj je zadela Živa Dvoršak (SD Olimpija) in s tem osvojila drugo mesto, tretja pa je bila Klavdija Jerovšek. V ekipni konkurenci so zlato medaljo odnesle strelke iz SD Olimpija (Dvoršak, Benčina, Juvan), ki so bile za 0,2 kroga boljše od strelk SD Kovinar Ormož (Kuharič, Vernik, Žnidarič) na drugem mestu, bronasto medaljo pa so osvojile strelke SD 1956 Trbovlje (Kočar, Smodiš, Strakušek) s 1786,2 kroga.

V konkurenci članov z zračno puško je bil v kvalifikacijah najboljši Rajmond Debevec (SD Olimpija) s 618,4 kroga, drugi je bil Simon Potrč (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) z 0,2 kroga manj, tretji pa Mitja Černi (SD Gančani) s 617,6 kroga. V finalu je po 16 strelih prevzel vodstvo Uroš Maučec, ki ga nato do konca ni več izpustil iz rok, ter osvojil naslov državnega prvaka z 243,1 kroga. S skoraj dvema krogoma manj je drugo mesto osvojil Mitja Černi, tretje pa Simon Potrč. Naslov ekipnih državnih prvakov so osvojili strelci SD Kovinar Ormož (Šumak, Horvat, Tomažič) s 1840,6 kroga, s srebrom so se okrasili strelci SD Olimpija (Debevec, Pirih, Gotovina) s 1837,3 kroga, bronasti pa so postali strelci SD Štefan Kovač Turnišče (Maučec, Žalik, Markoja) s 1826,9 kroga.

Ptujčana osvojila naslova državnih prvakov z zračno pištolo

Z zračno pištolo sta v članski konkurenci oba naslova osvojila tekmovalca SK Ptuj. Med članicami je bila v kvalifikacijah najboljša Jagoda Tkalec (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) s 557 krogi, Denis Bola Ujčič (SD Postojna) je bila druga s 552 krogi, Majda Raušl (SK Ptuj) pa tretja s 547 krogi. V finalu je skoraj ves čas vodila Mateja Pešaković (SK Ptuj), pred zadnjima streloma pa je njo in Jagodo Tkalec ločilo samo 0,1 kroga. Na koncu je več zbranosti pokazala Pešakovićeva, ki je osvojila naslov državne prvakinje s 232 krogi, Jagoda Tkalec je z 0,9 kroga manj osvojila naslov državne podprvakinje, bronasto medaljo na državnem prvenstvu pa je osvojila Mojca Kolman (SD Marok Sevnica). Strelke iz SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Tkalec, Kufner, Vodopivec) so postale ekipne državne prvakinje s 1622 krogi, podprvakinje so postale strelke iz SK Ptuj (Raušl, Pešaković, Mojzer) s 1580 krogi, bron pa so osvojile strelke SD Mrož Velenje (Dimec, Suljič, Kralj Hriberšek) s 1566 krogi.

Med člani z zračno pištolo je bil v kvalifikacijah najboljši Kevin Venta (SD Kovinar Ormož) s 578 krogi, 9 krogov manj sta imela na drugem in tretjem mestu Peter Tkalec (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) in Aleksander Ciglarič (SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu). V finalu je Sašo Stojak (SK Ptuj) po 12 strelih prevzel vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok, in na koncu zmagal z 234,2 kroga ter 0,3 kroga prednosti pred Kevinom Vento. Tretje mesto je osvoji Blaž Kunšek (SD Marok Sevnica). V ekipni konkurenci so postali državni prvaki strelci SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu (Ciglarič, Simonič B., Simonič S.) s 1680 krogi. Z enakim rezultatom vendar z manj notranjimi centri so srebrno medaljo osvojili strelci SD Grosuplje (Ivanc R., Ivanc F., Habjan), s 5 krogi manj pa so bron osvojili strelci SK Ptuj (Stojak, Potočnik, Kostanjevec).

Z zračno puško v mladinskih kategorijah padla dva državna rekorda

V kvalifikacijah z zračno puško med mladinkami je bila najboljša Nuša Špindler (SD Mesto Ljutomer) s 617,1 kroga, Urška Hrašovec (1. Pohorski bataljon Ruše) druga s 616,6 kroga in Suzana Lukić (SD Trzin) tretja s 616 krogi. Lukićeva je finale začela nekoliko slabše, nato pa izboljševala zadetke iz serije v serijo in po 20 strelih prevzela vodstvo, ki ga je obdržala do konca. Naslov državne prvakinje je osvojila z 243,3 krogi. S tremi krogi manj je srebrno medaljo osvojila Katarina Fevžer (SD Slovenske Konjice), tretja pa je bila Antonija Kosi (SD Mesto Ljutomer). V ekipni konkurenci so z novim ekipnim državnim rekordom 1829,8 kroga osvojile naslov državnih prvakinj strelke SD Mesto Ljutomer (Špidnler, Kosi, Kaučič), drugo mesto so si priborile strelke iz SD Koloman Flisar Tišina (Kuronja, Gjergjek, Žalik) s 1765,6 kroga, tretje pa so bile strelke iz SD Grosuplje (Slak, Erjavec, Trontelj) s 1747,7 kroga.

Med mladinci je bil v kvalifikacijah najboljši Maj Kadunc (SD Trzin) s 614,2 kroga, Aljaž Čučko (SD TSO) je bil drugi s 608 krogi, tretji pa je bil Nejc Klopčič (SD Trzin) s 607 krogi. Tudi v finalu je bil Maj Kadunc preprosto premočan za ostale tekmovalce, saj je prvo znamenje slabosti prikazal šele v zadnji seriji, ko se mu je nekoliko zatresla roka. Kljub temu pa je slavil naslov državnega prvaka z novim državnim rekordom 245,8 kroga in 5 krogi prednosti pred Nejcem Klopčičem. Tretje mesto je osvojil Matevž Pivk (SD Triglav Javornik – Koroška Bela). V ekipni konkurenci so slavili strelci SD Trzin (Kadunc, Klopčič, Močnik) s 1818 krogi, drugo mesto so osvojili strelci OSZ Kočevje (Marinč, Cilenšek, Perko) s 1757,5 kroga, tretje pa strelci SD Kidričevo (Cicmanovič Zimet, Vuk, Gojkošek) s 1726,8 kroga.

Anja Prezelj in Tadej Širec z lahkoto osvojila naslov državnih prvakov

Med samo petimi mladinkami z zračno pištolo na državnem prvenstvu je bila prepričljivo najboljša Anja Prezelj (SD Lotrič Železniki), ki je naslov državne prvakinje osvojila z novim kvalifikacijskim državnim rekordom 567 krogov. Drugo mesto je osvojila Klara Smolič (SD Gorjanci) s 553 krogi, tretja pa je bila Vita Volgemut (SK Ptuj) s 511 krogi.

Med mladinci je bil že v kvalifikacijah prepričljivo najboljši Tadej Širec (SK Ptuj) s 570 krogi, drugi je bil Matija Demšar (SD Škofja Loka) s 549 krogi, tretji pa Anže Gmajnič (SK Brežice) s 547 krogi. Širec je bil tudi v finalu izjemno prepričljiv, po 12 strelih je prevzel vodstvo in na koncu zmagal z rezultatom 232,1 kroga in skoraj 4 krogi prednosti pred Matijo Demšarjem. Tretje mesto je osvojil Domen Celec (SD Škofja Loka). Člani SK Ptuj (Širec, Bezjak, Luževič) so osvojili naslov ekipnih državnih prvakov s 1628 krogi, drugo mesto so osvojili strelci SD Škofja Loka (Demšar, Celec, Bernik) s 1612 krogi, tretje mesto na državnem prvenstvu pa je pripadlo strelcem SD Grosuplje (Slak, Miklič, Gašperič) s 1559 krogi.

Tarče od vsakega strelca na DP. Shranjene so po mapah glede na strelsko mesto, potem pa datoteke po štartnih številkah.

Prispevek TV Maribor (od 21:00 dalje)

Fotografije