Živa Dvoršak do finala z novim evropskim rekordom

Takoj po Evropskem prvenstvu je vodja reprezentance Andreja Vlah odpeljala Živo Dvoršak, Rajmonda Debevca, Roberta Markojo in Kevina Vento na 1. tekmo v tej sezoni za Svetovni pokal ISSF v Guadalajaro (Mehika). Medtem ko bodo moški člani ekipe tekmovali v samo eni disciplini (Venta – zračna pištola, Debevec in Markoja – MK puška trojni položaj), bo edina ženska predstavnica tekmovala tako z zračno puško kot tudi z MK puško v trojnem položaju. Pomerili se bodo v izjemni konkurenci, saj so prijavljeni kar 404 tekmovalci iz 50 držav.

Sobota, 3. 3. 2018

Kot prvi izmed naših strelcev je pričel s tekmovanjem Kevin Venta. Žal mu ni šlo vse po načrtih, saj je zadel samo 568 krogov. To je v kvalifikacijah zadostovalo za 16. mesto. V kvalifikacijah je bil prepričljivo najboljši Christian Reitz (Nemčija) s 588 krogi, saj je imel najbližji zasledovalec kar 9 krogov manj. V finale je vodilo minimalno 574 krogov. Tam je bil prepričljivo najboljši Shahzar Rizvi (Indija), ki je prvič nastopil na tekmi za Svetovni pokal.  Zmagal je z novim svetovnim rekordom 242,3 kroga. Drugo mesto je osvojil Christian Reitz, evropski prvak v tej disciplini iz lanskega leta, s skoraj 3 krogi zaostanka. Na odru za zmagovalce jima je delal družbo odlični indijski strelec Jitu Rai.

Isti dan je nastopila tudi Živa Dvoršak z zračno puško in že v kvalifikacijah popravila slab vtis iz letošnjega Evropskega prvenstva. Kljub težavam z elektronsko tarčo in posledično menjavo strelskega mesta je bila zelo zbrana, zadela 626,8 kroga in se s 6. rezultatom uvstila v finale. V kvalifikacijah sta padla tudi dva nova svetovna rekorda. Ting Sun (Kitajska) je postavila nov svetovni rekord, ki sedaj znaša 629,5 kroga, Mehuli Gnosh pa s 629,1 mladinski svetovni rekord. V finalu Dvoršakovi Fortuna ni bila naklonjena, saj je izpadla kot prva med finalistkami. Je pa zato bila vodilna skoraj ves čas Georgeta Laura Coman (Romunija), vendar ni uspela narediti večje prednosti pred zmagovalkami. Na koncu je z 251,5 kroga in 0,5 kroga prednosti vseeno slavila zmago pred Hong Xu (Kitajska), kateri je bil to prvi nastop na tekmi Svetovnega pokala. Na tretje mesto se je uvrstila Gnoshijeva, ki je tudi debitantka na tekmah za Svetovni pokal.

Četrtek, 8. 3. 2018

Za dan žena si je Živa Dvoršak najlepše darilo podarila kar sama. Namreč v kvalifikacijah malokalibrske puške trojni položaj, ki je bila tokrat prvič po novih pravilih, je osvojila tretje mesto z novim državnim in evropskim rekordom 1168 krogov. V kvalifikacijah je bila najboljša odlična Ruijiao Pei (Kitajska), ki je postavila nov svetovni rekord. Tudi v finalu se je Dvoršakova dobro borila z vetrom, ki je nagajal strelkam. Po klečečem položaju je bila celo na tretjem mestu, kasneje pa ji je veter povzročal preveč težav in je osvojila 6. mesto. Tako kot v kvalifikacijah je bila tudi v finalu najboljša Ruijiao Pei, ki je zanesljivo vodila do zadnjih dveh strelov. Ponesrečena zadnja strela sta ji skoraj odnesla zlato medaljo, vendar ji je vseeno uspelo zmagati. Srebrno medaljo je osvojila Anjum Moudgil (Indija), bronasto pa Ting Sun (Kitajska).

Sobota, 10. 3. 2018

V soboto smo imeli na prizorišču še dva izkušena tekmovalca: Rajmonda Debevca in Roberta Markojo, ki sta tekmovala z malokalibrsko puško v trojnem položaju. V kvalifikacijah jima je kazalo odlično, saj sta bila po klečečem in ležečem položaju med najboljšimi osmimi strelci. Ko pa sta se postavila v stoječi položaj, jima je močan veter odpihnil finale. Nekaj slabših strelov in sta na koncu zdrsnila s 1160 krogi na 14. (Debevec) in s 1158 krogi na 16. (Markoja) mesto. Veter pa očitno ni motil mladega Istvana Penija (Madžarska), ki se je ravno v stoječem položaju povzpel po lestvici in s 1178 krogi osvojil prvo mesto v kvalifikacijah. V finalu je vse presenetil Akhil Sheoran. Mladi Indijec, ki trenira samo 6 let,  se je prvič uvrstil v finale na tekmi za Svetovni pokal. Vendar ga to ni prestrašilo, saj je bil tako v klečečem kot tudi ležečem položaju ves čas pri vrhu, v stoječem položaju pa je prevzel vodstvo, ki ga ni več izpustil. Pred Bernhardom Picklom (Avstrija), ki je osvojil srebrno medaljo, je imel na koncu več kot tri kroge prednsoti. Bron je osvojil Istvan Peni, ki je z vodilnima izgubil kontakt v stoječem položaju.

Naslednje tekmovanje za Svetovni pokal bo v drugi polovici aprila v Changwonu (Koreja).

rezultati