EP Györ – prva finalistka Anja Prezelj do 5. mesta v kvalifikacijah za MOI

Med 16. in 25. februarjem 2018 poteka v Györu (Madžarska) Evropsko prvenstvo v streljanju z zračnim orožjem. Med okoli 670 prijavljenimi strelci iz 48 držav nas zastopa slovenska reprezentanca, ki bo nastopila v skoraj popolni 22-članski sestavi.

Györ, 18.2.2018

Anja Prezelj 5. v finalu kvalifikacij za MOI !


V sklopu Evropskega prvenstva so organizatorji najprej izvedli tudi kvalifikacijsko tekmovanje za nastop na Mladinskih olimpijskih igrah, ki bodo letos oktobra v Buenos Airesu. V vsaki disciplini se podeli 3 kvote tekmovalcem iz držav, ki je še nimajo. Prva je nastopila Anja Prezelj z zračno pištolo, ki se je s 377 krogi kot 4. v kvalifikacijah uvrstila v finale. Po izjemnem začetku, ko je po petih strelih imela več kot 2 kroga prednosti pred zasledovalkami, ji je koncentracija popustila. Na koncu je osvojila odlično 5. mesto. Kvota za MOI pa se ji je na žalost izmuznila, saj so jo osvojile Gruzijka Khutsiberidzejeva na 4. mestu, Nemka Seegerjeva na 3. mestu in zmagovalka Španka Fernandezova. Rusinja Enina na drugem mestu pa ni osvojila kvote, saj je njena država osvojila kvoto že lani na EP v Bakuju.

 

Medtem, ko je Anja Prezelj nastopala v finalu, je Jure Sočič z zračno puško streljal v kvalifikacijah. Po nekoliko slabšem začetku je petnajstletnik prišel v svoj ritem streljanja in osvojil 15. mesto s 614,2 kroga. V finale, kjer je zmagal Denis Goncharenko pred Grigorijem Shamakovim (oba Rusija) in Maximilianom Ulbrichom (Nemčija), je vodilo 616,8 kroga.

 

Dejan Jager je kot naš tretji tekmovalec v tem tekmovanju nastopil v kvalifikacijah zračne pištole. Državnemu rekorderju v kadetski konkurenci se tokrat nastop ni najbolj posrečil in je osvojil 34. mesto s 540 zadetimi krogi. Za finale je bilo potrebno zadeti 566 krogov. Zmagovalec je postal Jason Solari (Švica) pred Dmytrom Honto in Ihorjem Soloveiem (oba Ukrajina).

 

Kot zadnja tekmovalka v tem prvem dnevu EP nas je zastopala Nuša Žnidarič. Zadela je 407,6 kroga in osvojila 35. mesto. Tu je bilo potrebno zadeti 414,9 kroga za vstop med najboljših 8 tekmovalk, ki so se potem pomerile v finalu. Najboljša je bila Anastasia Dereviagina (Rusija), srebrno medaljo je osvojila Sofia Benetti (Italija), bronasto pa Wiktoria Zuzanna Bober (Poljska).

 

 Györ, 20.2.2018

Lukićevi zmanjkalo 0,8 kroga za finale

 

V torek so najprej tekmovale na Evropskem prvenstvu mladinke z zračno puško. V kvalifikacijah je blestela Marija Malić (Srbija), ki je s 625,7 kroga postavila nov mladinski svetovni in evropski rekord. Tudi naše tekmovalke so nastopale izjemno dobro. Suzana Lukić je zadela 622,7 kroga in samo za 0,8 kroga zgrešila finale ter osvojila 10. mesto. Urška Hrašovec je s 618,5 kroga osvojila 29. mesto, Nuša Žnidarič pa s 617,5 kroga 32. mesto. V finalu je z mladinskim evropskim rekordom zmagala 250,3 kroga zmagala Anna Janssen (Nemčija) pred Anastasiio Dereviagino (Rusija) in Marijo Malić.

V kvalifikacijah mladincev z zračno puško nas je najbolje zastopal mladi Jure Sočič na 39. mestu s 614,1 kroga. Maj Kadunc je s 611,8 kroga osvojil 43., Nejc Klopčič pa s 610,9 kroga 46 mesto. V finalu je bil zmagovalec odločen šele po zadnjem strelu. Ilia Marsov (Rusija) je s samo 0,2 kroga prednosti osvojil zlato medaljo, srebrno je osvojil Filip Nepejchal (Češka), bronasto pa Grigorii Shamakov (Rusija).

Zadnja disciplina tega dne je bila tekma mešanih parov z zračno pištolo. V kvalifikacijah sta izjemno streljala člana ekipe Nemčija 1 (Piechaczek, Walter), ki sta s 768 krogi postavila nov mladinski svetovni in evropski rekord. Ekipa Slovenija 1 (Prezelj, Gmajnič) je s 746 krogi osvojila 21. mesto, ekipa Slovenija 2 (Smolič, Bogša) pa s 736 točkami 31. mesto. V finalu sta bila nepremagljiva tekmovalca iz ekipe Ruska federacija 1 (Enina, Aristarkhov), saj sta z novim mladinskim finalnim svetovnim in evropskim rekordom 480,7 kroga za skoraj 8 krogov premagala drugo uvrščeno ekipo Bolgarija 2 (Boteva, Stamenov), bron pa je osvojila ekipa Bolgarija 1 (Mincheva, Kirov).

 

  Györ, 21.2.2018

Anji Prezelj zmanjkal krog za finale

 

V kvalifikacijah z zračno pištolo v konkurenci mladink je odlično streljala Anja Prezelj saj je s 562 krogi osvojila 12. mesto. Žal pa ji je samo en krog zmanjkal za vstop v finale. Klara Smolič, naša druga predstavnica, pa je s 553 krogi osvojila 33. mesto. V kvalifikacijah sta najbolje streljali Miroslava Mincheva (Bolgarija) in Gloria Fernandez (Španija), ki sta obe postavili nov mladinski svetovni in evropski rekord, ki sedaj znaša 567 krogov. V finalu je z novim mladinskim evropskim rekordom 236,8 kroga zmagala Denisa Bezdecna (Češka). Srebrno medaljo je osvojila Mincheva, bronasto pa Iana Enina (Rusija).

 

V mešanih parih mladincev z zračno puško smo imeli dva para. Prvi par sta sestavljala Suzana Lukić in Maj Kadunc, ki sta osvojila 22. mesto z rezultatom 822,7. Drugi par sta sestavljala Urška Hrašovec in Jure Sočič, ki sta z 820,3 kroga osvojila 27. mesto. Z novim mladinskim svetovnim in evropskim rekordom 834,8 kroga sta bila v kvalifikacijah najboljša Karolina Brabcova in Filip Nepejchal. V finalu je bil krepko najmočnejši par Kharkova/Shamakov (Rusija 2) z novimmladinskim svetovnim in evropskim rekordom 498,4 kroga. Tudi srebrno medaljo je osvojila ruska ekipa, ki sta jo sestavljala Boldinova/Marsov, tretje pa Duestad/Karlsen (Norveška).

 

Z zračno pištolo so nastopali Anže Gmajnič, Žan Bogša in Dejan Jager. Gmajnič je v kvalifikacijah zadel 563 krogov in osvojil 32. mesto, Bogša je bil s 554 krogi 48, Jager pa s tremi krogi manj 50. Tako kot v kvalifikacijah so bili tudi v finalu najboljši vsi trije ruski tekmovalci. V finalu je zlato medaljo osvojil Anton Aristarkhov, srebrno Alexander Petrov, bronasto pa Alexandr Kondrashin.

 

Györ, 22.2.2018

Prvič na EP tudi "team event"

 

22. februarja smo premierno lahko videli novo in zaenkrat še neuradno disciplino ISSF "team event" oziroma ekipno tekmo. Zjutraj so najprej začeli s tekmo mladinci z zračno pištolo. Z doseženim 10. mestom Anže Gmajnič, Dejan jager in Žan Bogša res niso bili najboljša, so pa bili najbolj usklajena ekipa. Vsi trije so namreč zadeli 276 krogov, skupno 828, za vstop v četrtfinale pa so jim zmanjkali samo 3 krogi. Tako kot dan prej je bil ruski stroj (Aristarkhov, Kondrashin, Petrov) preprosto nepremagljiv. Že v kvalifikacijah so zadeli 866 krogov, kar je 22 več kot češka ekipa, ki je bila druga najboljša v kvalifikacijah. Rusi so pred sabo zmleli vse nasprotnike in na koncu osvojili zlato medaljo. Srebrno medaljo je osvojila ekipa iz Ukrajine (Horodynets, Kyrylenko, Honta), bronasto pa ekipa Nemčije (Frölich, Mader, Walter).

 

Ekipa mladincev z zračno puško (Sočič, Kadunc, Klopčič) je streljala nekoliko slabše, za 13 krogov zaostala za osmo uvrščeno ekipo in se na žalost ni uvrstila v finale. Z 913,3 kroga so naši mladinci osvojili 14. mesto. Ruska ekipa je bila tudi v tej disciplini najboljša. V tekmi za zlato medaljo so Goncharenko, Shamakov in Marsov premagali ekipo iz Hrvaške (Petanjek, Štrbenac, Tomašević), bron pa so osvojili Italijani (Formichella, Chatziplis, Suppini).

 

Pred odhodom domov so na strelsko linijo stopile mladinke z zračno puško (Hrašovec, Lukić, Žnidarič). V ekipni tekmi so v kvalifikacijah z 919,9 kroga osvojile 16. mesto. V tekmi za zlato medaljo so zmagale Nemke (Haunerdinger, Janssen, Weindorf) pred Finkami (Kemppi, Viljanen, Palo). Tudi v tej disciplini so ruski tekmovalci prišli do medalje, saj je njihova ekipa mladink (Boldinova, Dereviagina, Kharkova) osvojila bronasto medaljo.

 

http://www.delo.si/sport/drugi-sporti/v-gyoru-dan-za-pozabo.html

http://www.delo.si/sport/drugi-sporti/zivo-in-kevina-bo-spodbujal-tudi-rajmond.html

 

Györ, 24.2.2018


 

Prenos final na EP komentirala Lojze Mikolič in Robert Ferenčak

 
 

Letos se je zgodilo prvič, da je katera od slovenskih televizij (Šport TV) prenašala v živo finala na EP. V petek je bil strokovni sokomentator Lojze Mikolič za zračno puško in v soboto Robert Ferenčak za zračno pištolo. Žal pa nismo imeli ne v petek ne v soboto predstavnikov v finalu.

 

Pri članih z zračno puško smo imeli dva tekmovalca. Jakob Petelinek se je v kvalifikacijah uvrstil na 56. mesto (616,7 kroga), Benjamin Jodla pa na 63. mesto (612,4 kroga). Za uvrstitev med 8 najboljših tekmovalcev v Evropi je bilo potrebno zadeti najmanj 626,1 kroga. V finalu je tako kot pred enim letom v Mariboru z novim svetovnim in evropskim rekordom in prednostjo 3 krogov zmagal Vladimir Maslennikov (251 krogov). Drugo mesto je osvojil Alexader Dryagin (oba Rusija), tretje pa Petar Gorša (Hrvaška).

 

Tudi članice z zračno puško so bile tokrat daleč od finala. Urška Kuharič in Živa Dvoršak sta zadeli po 618,4 kroga in zasedli 55. in 56. mesto, Sonja Benčina pa 73. s 615,2 kroga. V kvalifikacijah je bila najboljša Andrea Arsović (Srbija), ki je s 628,4 kroga postavila nov svetovni in evropski rekord. Za finale je bilo potrebno zadeti vsaj 625 krogov. Tam pa se je izkazala Stine Nielsen (Danska), ki je osvojila zlato medaljo, srebrno je pripadlo Katarzyni Komorowski (Poljska), bronasto pa Marion Smeets (Nizozemska).

 

Zadnje tekmovanje v petek je bila tekma mešanih parov z zračno puško. V kvalifikacijah sta najbolje streljala predstavnika Rusije (Lomova, Chernousov), ki sta s 775 krogi postavila nov svetovni in evropski rekord. Petouvrščena ekipa v kvalifikacijah je imela 770 krogov, slovenski par (Tkalec, Venta) pa sta zadela 757 krogov kar jima je prineslo 21. mesto. Rusa nista popustila niti v finalu, saj sta prešla po 10 strelih v vodstvo, ki ga nista več spustila iz rok. Tako sta bila najboljša tudi v finalu z novim svetovnim in evropskim rekordom, ki znaša 482,8 krogov.

 

V soboto zjutraj so najprej stopile na strelsko linijo tekmovalke z zračno pištolo. V kvalifikacijah je bila najboljša z novim svetovnim in evropskim rekordom (583 krogov) olimpijska zmagovalka iz Aten Olena Kostevych. Med našimi tekmovalkami je najbolje streljala Jagoda Tkalec, ki je osvojila 31. mesto s 563 krogi. Denis Bola Ujčič je osvojila 57. mesto s 551 krogi, Majda Raušl pa 69. s 542 krogi. V finalu je imela najbolj mirno roko Celine Goberville (Francija), ki je osvojila naslov evropske prvakinje. Drugo mesto je osvojila sedaj že bivša evropska prvakinja Zorana Arunović, tretje pa Bobana Momčilović Veličković (obe Srbija).

 

Po tekmi članic so stopili na prizorišče člani z zračno pištolo. Naš adut je bil Kevin Venta, ki je nekoliko popravil uvrstitev iz lanskega prvenstva in tokrat osvojil 26. mesto (573 krogov). Sašo Stojak je osvojil 61. mesto (565 krogov), Blaž Kunšek pa 74. mesto (554 krogov). V finalu, za kamor je bilo potrebno zadeti najmanj 579 krogov, je zmagal Yusuf Dikec (Turčija) z novim evropskim rekordom 241,6 kroga. Srebrno medaljo je osvojil Artem Chernousov (Rusija), bronasto pa že skoraj veteran Joao Costa (Portugalska).

 

Zadnja tekma dneva je bila tekma mešanih parov z zračno puško. V kvalifikacijah sta bila najboljša predstavnika ekipe Ukrajina 2 (Voitsekhivska, Kulish), ki s 835,5 kroga postavila nov svetovni in evropski rekord. Par Slovenija 1 (Dvoršak, Jodl) sta v kvalifikacijah osvojila 38. mesto s 824,2 kroga, par Slovenija 2 (Kuharič, Petelinek) pa 40. s 822,7 kroga. V finalu je najbolje streljal par Rusija 2 (Vdovina, Maslennikov), ki sta zmagala z novim svetovnim in evropskim rekordom 498,3 kroga, drugo mesto je osvojil par Srbija 1 (Arsović, Stefanović), tretje pa par Ukrajina 1 (Ilina, Tsarkov).

Györ, 25.2.2018


 

V ekipni tekmi dvakrat v četrfinalu

 

 

 

V nedeljo zjutraj so najprej prijetno presenetili člani z zračno pištolo (Venta, Stojak, Kunšek), ki so nastopili v ekipni tekmi. V kvalifikacijah so z 860 krogi osvojili peto mesto in s tem uvrstitev v četrtfinale. Tam so srečali razpoloženo ekipo iz Rusije, ki jim je preprečila nadaljnje tekmovanje. Kljub temu so naši strelci končali na 6. mestu. Zlato medaljo je v finalu osvojila ekipa iz Ukrajine (Korostylov, Omelchuk, Bankin), srebrno ekipa iz Srbije (Mikec, Grgić, Petrov), bronasto pa ekipa iz Nemčije (Holderried, Kaefer, Schwald).

 

Zatem so stopile na linijo strelke z zračno pištolo (Tkalec, Raušl, Bola Ujčič). Žal je njihovih 820 krogov zadostovalo samo za 12. mesto, katero je bilo premalo za uvrstitev v četrtfinale. V finalu je z lahkoto osvojila zlato medaljo ekipa Rusije (Batsarashkina, Korshunova, Lomova), ki je premagala ekipo Nemčije (Karsch, Reitz, Wimmer), bron pa je šel v roke ekipi Srbije (Arunović, Veličković Momčilović, Tomić).

 

Z uvrstitvijo v četrtfinale so nas razveselile tudi strelke z zračno puško (Dvoršak, Kuharič, Benčina), ki so v ekipni tekmi v kvalifikacijah z 932 krogi osvojile 7. mesto in se uvrstile v nadaljnje tekmovanje. V četrfinalu so za samo 1,2 kroga izgubile proti ekipi Ukrajine (Ilina, Voitsekhivska, Zakapko), katera je kasneje osvojila bronasto medaljo. Srebrno medaljo je osvojila ekipa Danske (Nielsen, Ibsen, Petermann), zlato pa ekipa Romunije (Coman, Tudose, Molnar).Rezultati

 

Prispevki v medijih:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174522143  (25:30)   19.02.2018

http://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174521179    21.02.2018

http://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174521661    22.02.2018

http://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174521880     23.02.2018

 http://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174522620    26.02.2018

http://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174523086     28.02.2018

 

Martin Kolar

Strelska zveza Slovenije

Dolenjska cesta 11

1000 Ljubljana

 

01 427 10 09

01 428 05 82

info[@]strelska-zveza.si

Obvestilo

- Veliko datotek na naši strani je v PDF formatu. V kolikor jih ne morete odpirati, si namestite Adobe Reader.

- Imate novico za našo spletno stran? Pišite nam na info[@]strelska-zveza.si. Ne pozabite priložiti tudi fotografije.

- Pripombe, predloge in pobude posredujte na info[@]strelska-zveza.si