28 slovenskih tekmovalcev na MT v Münchnu

V Münchnu poteka te med 24. in 27. januarjem 2018 mednarodni turnir na katerem nastopa kar 766 tekmovalcev iz 58 držav. Vodja slovenske reprezentance Andreja vlah je na to tekmovanje prijavila ekipo, ki je sestavljena iz 29 tekmovalcev in 5 trenerjev.

Rezultati 1. dan:

V kvalifikacijah članic z zračno pištolo je bila najboljša Olena Kostevych (Ukrajina), ki je zadela kar 587 krogov. Tudi v finalu si je pokorila konkurenco, tako da je osvojila zlato medaljo. Srebrno medaljo je osvojila Zorana Arunović (Srbija), bronasto pa Viktoria Chaika (Bolgarija). Med našimi tekmovalkami je bila najboljša Majda Raušl na 44 mestu s 563 krogi, Denis Bola Ujčič je bila 68. (556 krogov), Jagoda Tkalec pa 73. (551 krogov).

V konkurenci članov z zračno puško je najbolje od naših strelcev streljal Benjamin Jodl, ki je s 618,7 kroga osvojil 74. mesto. Jakob Petelinek je bil 79. (616,4), Anže Presterel 82. (615,5) in Jan Kolenc 84. (615,2). V kvalifikacijah je bil najboljši Rus Vladimir Maslennikov s 632,9 kroga. V finalu pa je odlično streljanje pokazal Istvan Peni (Madžarska), ki je osvojil zlato medaljo. Srebrno medaljo je osvojil Alexander Schmirl (Avstrija), bronasto pa Maslennikov.

Klara Smolič je bila najboljša med našimi mladinkami z zračno pištolo. Z rezultatom 559 krogov je osvojila 22. mesto. Z enakim rezultatom vendar z manj zadetimi notranjimi desetkami je bila Anja Prezelj 26. Sara Ščuri pa je s 522 krogi osvojila 62. mesto. V finalu je zmagala Denisa Bezdecna (Češka), ki je ugnala najboljšo iz kvalifikacij Karen Quezada (Mehika) za več kot 8 krogov. Tretje mesto je osvojila Miroslava Mincheva (Bolgarija).

Med mladinci z zračno pištolo je v finalu najbolje streljal Anton Aristarkhov (Rusija) in osvojil zlato medaljo. S skoraj krogom in pol zaostanka je drugo mesto osvojil Paolo Monna (Italija), tretje pa Alezander Petrov (Rusija). Anže Gmajnič je osvojil v kvalifikacijah 28. mesto s 564 krogi, Dejan Jager je bil s 558 krogi 48., Žan Bogša pa 50. (555 krogov).

Najboljša mladinka z zračno puško je bila Anna Janshen, ki je v finalu premagala reprezentančno kolegico Liso-Marie Haunerdinger (obe Nemčija) in Dario Boldinovo (Rusija), ki je bila v kvalifikacijah najboljša s 629,6 kroga. Urška Hrašovec je v kvalifikacija osvojila 42. mesto (619,8 kroga), Suzana Lukić 46. in Nuša Špindler 47. mesto (obe 618 krogov). Nuša Žnidarič pa je osvojila 71. mesto s 611,9 kroga.

Pri mladincih z zračno puško je zmagal v finalu Filip Nepejchal (Češka), ki je bil boljši od Macieja Kowalewicza (Poljska) za skoraj krog in pol. Tretje mesto je osvojil Alex Hoberg (Avstrija). Najbližje finalu od naših strelcev je bil Maj Kadunc, ki je s 617,7 kroga dosegel 32. mesto, Nejc Klopčič je bil 49. (612,4 kroga), Patrik Jakopiček 56. (611,4) in Jure Sočič 66. (607). Za finale je bilo potrebno zadeti vsaj 623,8 kroga.

Rezultati 2. dan:

Živi Dvoršak je s 625,5 kroga zmanjkalo za uvrstitev v finale samo 1,1 kroga in je osvojila 12. mesto. Sonja Benčina je bila s točno 3 krogi manj 37., Urška Kuharič 66. (618,8) in Klavdija Jerovšek 70. (617,5). V finalu je bila najboljša Daria Vdovina pred Juliio Karimovo (obe Rusija) in Martino Lindsay Veloso (Singapur).

Med mladinkami v isti disciplini je bila v finalu z naskokom najboljša Angeline Henry (ZDA), ki je za skoraj dva kroga premagala Valeriio Sidorenko (Ukrajina), tretja pa je bila Anastasiia Dereviagina (Rusija). Suzana Lukić je bila naša najboljša mladinka, saj je s 621,4 kroga osvojila 28. mesto. Urška Hrašovec je bila 33. (620,8), Nuša Špindler 47. (618) in Nuša Žnidarič 63. (614,2).

Med mladinci z zračno puško je bil tokrat naš najboljši tekmovalec mladi Jure Sočič, ki je s 612,8 kroga osvojil 52. mesto. Maj Kadunc je bil 59. (611,6), Patrik Jakopiček 65. (607,1) in Nejc Klopčič 72. (602,1). V finalu je bil najboljši strelec Atsushi Shimada (Japonska), drugo mesto je osvojil Zalan Pekler (Madžarska), tretje pa Filip Nepejchal (Češka).

Med tekmovalci z zračno pištolo je Kevin Venta osvojil 20. mesto z rezultatom 576 krogov. Sašo Stojak je bil s 570 krogi 53., Jože Čeper 78. (564 krogov) in Rok Ivanc 94. (554 krogov). Za finale je bilo potrebno zadeti vsaj 579 krogov. V finalu je zmagal Tsotne Machavariani (Gruzija) pred Pavlom Korostylovom (Ukrajina) in Tomoyukijem Matsudo (Japonska). Damir Mikec (Srbija), ki je bil najboljši v kvalifikacijah s 590 krogi, je v finalu osvojil 4. mesto.

Med mladinci z zračno pištolo se je izkazal Dejan Jager, ki je s 565 zadetimi krogi v kvalifikacijah osvojil 24. mesto. Anže Gmajnič je bil s 560 krogi 44., Žan Bogša pa s 558 krogi 49. Za finale je bilo potrebno zadeti 571 krogov in več. V finalu je z odličnima zadnjima streloma osvojil zlato medaljo Italijan Paolo Monna, Alexand Kondashin (Rusija) je osvojil srebrno, Singapurec Poh Yu Hao pa bronasto medaljo.

Pri mladinkah z zračno pištolo se je izkazala Anja Prezelj, ki je z novim mladinskim državnim rekordom 565 krogov osvojila 12. mesto v kvalifikacijah in samo za en krog ostala izven finala.  Klara Smolič je bila s 556 krogi 28., Sara Ščuri pa s 534 krogi 58. V finalu je suvereno od prvega do zadnjega strela vodila Karen Quezada (Mehika) in osvojila zlato medaljo. Zmagovalka prejšnjega dne, Denisa Bezdecna (Češka) je bila druga, Giulia Campostrini (Italija) pa tretja.

Rezultati 3. dan:

Zadnji dan je tudi postregel z nekaj slovenskimi nastopi. Najprej nas je Jagoda Tkalec razveselila z novim članskim državnim rekordom z zračno pištolo, ki sedaj znaša 565 krogov. Ta rezultat je zadostoval v kvalifikacijah za 40. mesto. Majda Raušl je s krogom manj osvojila 42. mesto, Denis Bola Ujčič pa s 551 krogi 74. mesto. Tako v kvalifikacijah kot tudi v finalu je bila najboljša Olena Kostevych (Ukrajina) rezultatoma 586 in 247 krogov.

V konkurenci članov z zračno pištolo je Kevin Venta osvojil 21. mesto (577 krogov), Sašo Stojak je bil 56. (571 krogov), Jože Čeper je bil 65. (569 krogov) in Rok Ivanc 83. (561 krogov). V izjemno napetem finalu je zmagal Miklos Tatrai (Madžarska) s samo 0,1 kroga prednosti pred Pavlom Korostylovim (Ukrajina).

Najbližje finalu je bila z zračno puško Živa Dvoršak. Z rezultatom 627,7 kroga ga je zgrešila za samo 0,1 kroga in osvojila 9. mesto. Sonja Benčina je bila z osebnim rekordom 624,9 kroga 30., Urška Kuharič 75. (618,4 kroga), Klavdija Jerovšek pa 86. (615,2 kroga). V zelo napetem finalu sta se v vodstvu izmenjevali Nina Christen (Švica) in Jade Bordet (Francija). Po zadnjem strelu je zmagala s prednostjo 0,3 kroga Švicarka.

Med člani z zračno puško je bil najboljši med slovenskimi strelci Jakob Petelinek, ki je z novim osebnim rekordom 625,2 kroga osvojil 30. mesto. Jan Kolenc je osvojil 80. mesto (616,4 kroga), Benjamin Jodl 84. (613,5 kroga), Anže Presterel pa 86. (612,3 kroga). Tudi tu je bil finale zelo zanimiv, saj je šele zadnji strel odločil zmagovalca. To je bil Sergey Kamenskii, ki je bil vodilni tudi v kvalifikacijah.