24.Mednarodno strelsko tekmovanje Ruše

Med 12. in 14. januarjem 2018 bo, v okviru Evropske strelske konfederacije (European Shooting Confederation) in Svetovne strelske zveze (ISSF - International Shooting Sport Federation), v organizaciji Strelskega društva I. Pohorski bataljon Ruše izvedeno že 24. Mednarodno tekmovanje z zračnim orožjem – MST Ruše 2018.
 
Mednarodno strelsko tekmovanje v Rušah velja za eno najbolj priljubljenih mednarodnih tekmovanj v tem delu Evrope. Številne reprezentance ga tako izkoristijo za ključno kvalifikacijsko tekmovanje, pred udeležbo na prihajajočem vsakoletnem evropskem prvenstvu. Kljub temu, da je tekmovanje mednarodnega značaja, pa v sebi še vedno nosi temeljno sporočilo spomina na I. Pohorski bataljon in na dogodke iz leta 1943. Tako je prvi dan tekmovanja počaščen spominu na 8. januar 1943, padlemu I. Pohorskemu bataljonu in je tako namenjen občinskemu prazniku občine Ruše. Drugi dan tekmovanja pa se strelke in strelci potegujejo za veliko nagrado Ruš.
 
V vseh teh letih se trudijo tekmovanja izpeljati na najvišjem organizacijskem nivoju, tako bodo že četrto leto zapored izvajali prenos v živo.. Ob dosedanji odlični organizaciji si je tekmovanje pridobilo mednarodni sloves, ob poročanju medijev pa doseglo precejšnjo odmevnost, tako v Sloveniji, kot v svetu, pri tem pa nikoli ne pozabijo na ustvarjanje prijetnega vzdušja med tekmovalci in na gostoljubnost do gostov ter delegatov Hkrati tekmovanje pomeni največji športni dogodek v Občini Ruše in njeno promocijo širom Slovenije in sveta.
 
Udeležba svetovnih vrhunskih strelk in strelcev, nosilcev medalj z Olimpijskih iger in največjih tekmovanj na svetu iz skoraj celotnega sveta, je potrditev, da delajo kvalitetno in dobro. Pogum za takšno oceno predstavljajo mnenja udeležencev iz preteklih dveh desetletij.
 
Odziv udeležencev je izjemen, tako bo v prihajajočem vikendu v Rušah opravljenih cca. 440 nastopov tekmovalcev iz 10 držav.
 
Kar štirje domačini v sestavi Državne reprezentance Slovenije
 
Privilegij domačega občinstva bo v živo spremljati nastop Benjamina Jodla, člana domačega strelskega društva, trenutno najboljšega strelca z zračno puško v Sloveniji. Benjamin bo na tekmovanju v Rušah vodilni moški predstavnik Državne reprezentance Slovenije. V sestavi državne reprezentance mladink bosta nastopili Urška Hrašovec in Nikita Lenarčič,  sestavi državne reprezentance mladincev pa  Patrik Jakopiček. Iz domačega društva bodo nastopili še Simon Potrč, Uroš Podlesnik, Urška Krempl, Jan Tement in Klara Osrajnik.
 
Nova olimpijska disciplina – Mešani pari z zračno puško in pištolo
 
Z letom 2018 se uvaja nova olimpijska disciplina mešanih parov z zračno puško in pištolo zato se bo le-ta izvedla v okviru petkovega programa Mednarodnega strelskega tekmovanja v Rušah. Za slovensko reprezentanco bosta, med ostalimi pari, z zračno puško nastopila olimpijka Živa Dvoršak in Benjamin Jodl.
 
Obiskovalci in publika
Nekoč je v strelskem športu veljalo, da mora biti v dvorani, kjer poteka tekmovanje, popolna tišina, danes pa je mogoče nastope strelcev spremljati ob dinamični glasbi z bučnim spodbujanjem in navijanjem ter jih tako nagraditi za odlične rezultate. Posebej bučno in evforično pa potekajo finalna tekmovanja, v katerih se pomeri najboljših 8 strelk ali strelcev posamezne kategorije, saj se za spodbudo lahko uporabljajo najrazličnejši rekviziti (raglje, trobila, hupe in celo glasbeni inštrumenti). S tem so postala tudi strelska tekmovanja zanimivejša in priljubljenejša za obiskovalce in medije, strelke in strelci pa se morajo v takšnem bučnem okolju popolnoma »odklopiti« in odmisliti vso dogajanje okrog njih, da ostanejo dovolj zbrani za popolne strele.

 

SD I.Pohorski bataljon Ruše

 

Časovnica tekmovanja

 

PRENOSI V ŽIVO !

Strelska zveza Slovenije

Dolenjska cesta 11

1000 Ljubljana

 

01 427 10 09

01 428 05 82

info[@]strelska-zveza.si

Obvestilo

- Veliko datotek na naši strani je v PDF formatu. V kolikor jih ne morete odpirati, si namestite Adobe Reader.

- Imate novico za našo spletno stran? Pišite nam na info[@]strelska-zveza.si. Ne pozabite priložiti tudi fotografije.

- Pripombe, predloge in pobude posredujte na info[@]strelska-zveza.si