Novi državni rekordi na MT v Trzinu

Za začetek leta so v SD Trzin med 5. in 7. januarjem 2018 organizirali že 22. mednarodni turnir, ki je tokrat trajal kar tri dni in prvič izven Trzina. Organizirali so ga v prijetnem ambientu Wellness in šport centra Harmonija v Mengšu. V petek so prvič organizirali tekmovanje mešanih parov za Pokal Trzina, v soboto posamično in ekipno tekmovanje za pionirske, mladinske in članske kategorije za Pokal Trzina, v nedeljo pa tekmovanje za 22. skirco Borisa Paternosta.

POKAL TRZINA 2018

Med mešanimi pari pri članih najboljša Jerovškova in Kolenc ter Smoličeva in Čeper

Kot že napisano, so v petek izvedli tekmovanje mešanih parov po novih ISSF pravilih. Z zračno puško je tekmovalo kar 29 parov, vendar v finalu je prostor samo za najboljših pet ekip. Na koncu sta v finalu zmagala Klavdija Jerovšek in Jan Kolenc (SD Grosuplje), drugo mesto je pripadlo domači ekipi, ki sta jo sestavljala Suzana Lukić in Maj Kadunc (SD Trzin 1), tretje pa Živa Dvoršak in Gregor Gotovina (SD Olimpija - center).

Z zračno pištolo je tekmovalo nekoliko manj ekip (13), vendar ni bilo tekmovanje nič manj zanimivo. V izjemno napetem finalu je bila najboljša ekipa Tu Pištoljeros, ki sta jo sestavljala Klara Smolič in Jože Čeper. Samo 0,5 kroga manj sta imela Jagoda in Peter Tkalec (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem). Tretje mesto sta osvojila Denis Bola Ujčič in Branimir Bevk (SD Olimpija – jug).

Pionirke zelo izenačene, pri pionirjih odstopala Lukić in Pirc

V soboto so prizorišče najprej zasedli tekmovalci v pionirski kategoriji. Tekmovalke so imele zelo izenačene rezultate, saj so najboljših 6 strelk ločili samo 4 krogi. Zmagala je Manca Košir (SD Gorenja vas) pred Meto Dobrovoljc (SD Vrhnika). Obe sta imeli enak rezultat 182 krogov, s krogom manj pa je tretje mesto osvojila Tija Šiles (SD Kisovec).

Med pionirji sta po rezultatu izstopala Luka Lukić (SD Trzin) s 187 krogi in Žiga Pirc (SD Gorjanci) s 186 krogi. Za tretje mesto se je borilo več tekmovalcev, na koncu so imeli kar trije rezultat 179 krogov. Bron je na koncu osvojil je Jan Emberšič (SD Trzin).

V ekipni konkurenci so bili najboljši tekmovalci SD Trzin (Lukić, Emberšič, Zupanc Mušič), drugo mesto je osvojila ekipa SD Postojna (Bola Ujčič, Brecelj, Pišljar), tretje pa ekipa SD Gorjanci (Pirc, Mikec, Kulovec).

Jagoda Tkalec do zmage z dvema državnima rekordoma

Jagoda Tkalec je na poti do zmage postavila dva nova državna rekorda. Najprej ga je v kvalifikacijah postavila s 563 krogi, vendar se je morala zanj kar pošteno potruditi, saj je samo en krog manj zadela Denis Bola Ujčič (SD Postojna). V finalu pa tokrat Tkalčeva ni imela prave konkurence, saj je bila z 233,6 krog kar za 8 krogov boljša od Bola Ujčičeve. Tretje mesto je osvojila Petra Dobravec (SD Lotrič Železniki).

Moški finale je bil dosti bolj napet, saj je po 24 strelih zmagovalca Roka Ivanca (SD Grosuplje) in Saša Stojaka (SK Ptuj) ločilo samo 0,5 kroga. Tretje mesto je osvojil Jože Čeper (SD Vremščica Vremski Britof).

Tudi v ekipni konkurenci je šla zmaga v SD Grosuplje (Ivanc, Ivanc, Habjan), drugo mesto so osvojili tekmovalci SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Tkalec, Jenko, Brunšek) , tretje pa tekmovalci SD Kamnik (Repič, Repič, Radej).

Siladjeva v finalu nepremagljiva, Smoličeva dosegla nov kvalifikacijski državni rekord

Med mladinkami je z zračno pištolo v kvalifikacijah dosegla nov mladinski kvalifikacijski državni rekord (550 krogov) Klara Smolič (SD Gorjanci). V finalu je zmagala Marija Siladjev (SK Lokomotiva Rijeka) z 233,3 kroga. Siladjeva je bila najboljša tudi v kvalifikacijah s 566 krogi. Drugo mesto je osvojila Klara Smolič, tretje mesto pa Anja Prezelj (SD Lotrič Železniki). Siladjeva je imela v mladinski konkurenci strelk in strelcev s pištolo najvišji kvalifikacijski rezultat, kar ji je prineslo nagrado zračno pištolo Hämmerli.

V tej kategoriji je bila prijavljena samo ekipa SK Lokomotiva Rijeka (Siladjev, Jezidžić, Pošmuga).

Mladinci so bili med seboj bolj izenačeni. V finalu je zmagal Domen Celec (SD Škofja Loka) z 0,8 kroga prednosti pred Rokom Bezjakom, tretje mesto pa je pripadlo Tadeju Šircu (oba SK Ptuj).

Pri mladincih sta tekmovali ekipi SD Škofja Loka (Celec, Demšar, Bernik) in SK Ptuj (Širec, Bezjak, Luževič). S štirimi krogi prednosti je bila tokrat boljša gorenjska pred štajersko ekipo.

Dvoršakova dosegla nov kvalifikacijski državni rekord

Pri članicah z zračno puško je v kvalifikacijah izstopala Živa Dvoršak. Pred dvema letoma je na tekmovanju za Pokal Trzina postavila kvalifikacijski državni rekord, letos pa je to ponovila, saj je zadela kar 628,8 kroga. V finalu je zlato medaljo osvojila Tanja Perec (SD Varaždin), srebrno Sonja Benčina (SD Olimpija), bronasto pa Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož).

Tudi v konkurenci članov z zračno puško smo videli državni rekord. V finalu sta priredila zanimiv dvoboj Jan Kolenc (SD Grosuplje) in Jakob Petelinek (Cerkniško društvo strelk in strelcev), ki sta bila izenačena do zadnje serije. Z novim državnim rekordom 247,2 kroga je prvo mesto osvojil Kolenc pred Petelinekom in Robertom Markojo (SD Štefan Kovač Turnišče).

Hrašovčeva poskrbela za infarkten finale

Pri mladinkah z zračno puško je zablestela Urška Hrašovec (SD 1. Pohorski bataljon Ruše), ki je bila vodilna po kvalifikacijskem delu z novim državnim rekordom (618,9 kroga). Tudi v finalu je bila ves čas vodilna, pred zadnjim strelom je imela že 2,4 kroga prednost. Zadnji strel pa ji je ušel v 8,3, medtem ko je zasledovalka Suzana Lukić (SD Trzin) zadela 10,3. Tako je Hrašovčeva zmagala s 0,4 kroga prednosti. Tretje mesto je osvojila še ena Pohorka Nikita Lenarčič (SD 1. Pohorski bataljon Ruše). Hrašovčeva je v kvalifikacijskem delu dosegla najvišji rezultat v mladinski kategoriji in s tem osvojila posebno nagrado – zračno puško Hämmerli.

Tudi ekipna zmaga je šla pod Pohorje, saj so zmagale mladinke SD 1. Pohorski bataljon Ruše (Hrašovec, Lenarčič, Okrajnik), drugo mesto so osvojile mladinke SD Veliko Trgovišće (Bartolović, Hršak, Hršak), tretje pa mladinke SD Mesto Ljutomer (Špindler, Kosi, Stajnko).

Pri mladincih žal nismo videli tako visokih rezultatov, saj je bilo za vstop v finale dovolj že 601,8 kroga. V finalu je vse presenetil Filip Rašperger (ŠK Zelenbor Brezje), ki je v drugi polovici finala dohitel do tedaj vodilnega Jureta Sočiča (ŠSD Murska Sobota) in nato osvojil zlato medaljo. Tretje mesto je osvojil domačin Nejc Klopčič (SD Trzin).

V ekipni konkurenci so bili domačini brez konkurence. Prvo mesto so osvojili domačini SD Trzin 1 (Klopčič, Kadunc, Močnik), drugo SD Trzin 2 (Vinko, Janežič, Lukić), tretje pa SD Dušan Poženel Rečice pri Laškem (Mekše, Matek, Žagar).

22. SKIRCA BORISA PATERNOSTA

V nedeljo je potekalo tekmovanje za 22. Skirco Borisa Paternosta z zračno pištolo in puško v ženski in moški kategoriji.

Ivanc osvojil že drugo zlato

Med članicami z zračno pištolo je zmagala Marija Marović (SD Dalmacijacement Solin) s 4 krogi prednosti pred Jagodo Tkalec, tretje mesto pa je osvojila vodilna po kvalifikacijskem delu Denis Bola Ujčič. Ekipno so bile najboljše članice SK Lokomotiva Rijeka (Siladjev, Pašmuga, Jezidžić), drugo mesto pa so osvojile članice SD Gorenja vas (Justin, Jeram, Benedičič). Omeniti je potrebno še mladinko Anjo Prezelj, ki je v kvalifikacijah dosegla 551 krogov in s tem izboljšala nov kvalifikacijski državni rekord za mladinke za 1 krog.

Med člani z zračno pištolo je tako kot dan prej zmagal Rok Ivanc, ki je v zadnjih dveh strelih za las obdržal prednost pred Petrom Tkalcem. Tretje mesto je osvojil domačin Mario Hološ (SD Trzin).

V ekipni konkurenci je zlato medaljo osvojila ekipa HAŠK Mladost Zagreb (Kovačević, Sunko, Špirelija), drugo mesto je osvojila ekipa SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Tkalec, Brunšek, Jenko), tretje pa SD Štefan Kovač Turnišče (Vnuk, Mlinarič, Horvat).

Dvoršakova najboljša v kvalifikacijah in finalu

Finale članic z zračno puško je zmagala Živa Dvoršak (SD Olimpija) pred Snježano Pejčić (SK Lokomotiva Rijeka) in Sonjo Benčino (SD Olimpija). Benčina je za 0,3 kroga zaostala za srebrno medaljo in osvojila bron. Z lepima zadnjima dvema streloma je Živa Dvoršak povečala do takrat minimalno prednost pred Pejčićevo in osvojila zlato medaljo.

Tudi ekipna zmaga je šla v SD Olimpija (Dvoršak, Benčina, Juvan), drugo mesto so osvojile članice SD Kovinar Ormož (Kuharič, Žnidarič, Vernik), tretje pa mladinska ekipa SD 1. Pohorski bataljon Ruše (Hrašovec, Lenarčič, Osrajnik).

Hrvati brez konkurence

V konkurenci članov z zračno puško so že v kvalifikacijskem delu izstopali hrvaški tekmovalci, saj je vodilni Borna Petanjek (3. mesto na SP za mladince 2017) zadel kar 627,9 kroga, Petar Gorša (7. mesto na OI 2016) (oba SD Dalmacijacement Solin) 626,9 kroga, Miran Maričić (svetovni mladinski prvak leta 2017) (SD Bjelovar 1874) pa 626,2 kroga. Ti trije tekmovalci so bili najboljši tudi v finalu in sicer Gorša je z rezultatom 249,3 kroga osvojil zlato medaljo, Petanjek je z 1,5 kroga manj osvojil srebrno medaljo, Maričić pa bronasto. Med našimi strelci je bil najboljši Benjamin Jodl (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) na 4. mestu.

V ekipni konkurenci so bili tokrat najmočnejši člani SD Dalmacijacement Solin (Petanjek, Gorša, Sikavica), ki so imeli kar 16 krogov prednosti pred SD Olimpija (Debevec, Gotovina, Pirih), tretje mesto pa so osvojili člani SD Kamnik (Pinter, Fabjan, Ugovšek).

Slikovno gradivo FB SZS

Prispevek RTV 4 - od 4:10 naprej