Finale domače MK sezone

Domača sezona z MK orožjem se je zaključila s 27. državnim prvenstvom na 50 metrov, ki ga je ponovno odlično organiziralo SD Svečina na strelišču Gaj Pragersko. Sami rezultati na prvi tekmovalni dan so bili nekoliko nižji, kar je posledica vetra, ki je motil tekmovalce. Drugi dan tekmovanja so bili rezultati višji, poleg tega pa so bili doseženi tudi trije državni rekordi.

Matek je k uspešni sezoni dodal še dva naslova državnega prvaka

Nik Matek (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem), ki je osvojil naslov državnega prvaka z zračno puško, je ta vikend osvojil še dve kroni. Med pionirji je postal državni prvak z MK puško leže in v trojnem položaju. V ležečem položaju je zadel 274 krogov, kar je samo en krog manj od aktualnega državnega rekorda. Z desetimi krogi manj mu je sledil Patrik Farkaš (ŠSD Murska Sobota), boj za tretje mesto je potekal med Jurijem Lepnom (SD Olimpija) in Ticem Budjo (SD Mesto Ljutomer). Na koncu sta oba imela 262 krogov, tretje mesto je pripadlo Juriju, ki je zadel več notranjih desetk.

Matek je pustil vso konkurenco za sabo tudi v trojnem položaju. Od najbližjega zasledovalca, Matijo Debeljaka (SD Olimpija), je bil z 250 krogi kar za 11 krogov boljši, tretjeuvrščeni Jurij Lepen pa je zaostal še za dodatne 4 kroge.

Med pionirkami je naslov držvne prvakinje na 50 m leže z 257 krogi osvojila Nina Majerle (SD Tabor Ježica), drugo mesto je osvojila Nika Zupanc (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) z 252 krogi, tretje pa z 244 krogi Brina Stajnko (SD Mesto Ljutomer).

V trojnem položaju je zlato medaljo osvojila Brina Stajnko, ki je imala 232 krogov. Za drugo mesto sta se "udarili" klubski sotekmovalki Sara Slak in Zala Katarinčič (SD Grosuplje). Z istim rezultatom 226 krogov je na koncu srebro pripadlo Slakovi, bron pa Katarinčičevi.

Bračunova in Jakopiček do dvojne krone

Patrik Jakopiček (SD I. pohorski bataljon Ruše) je naslovu državnega prvaka med kadeti z zračno puško najprej dodal še naslov državnega prvaka na 50 m leže. S 605 krogi je bil za skoraj 11 krogov boljši od Krištofa Medje (SD Preddvor), ki je osvojil srebrno medaljo, tretji pa je bil bronasti iz državnega prvenstva z zračno puško, Ivo Cicmanovič Zimet (SD Kidričevo) s 592,4 kroga.

Jakopiček je bil najboljši tudi v trojnem položaju, kjer je zmagal z novim državnim rekordom 555 krogov. Bolje od starega rekorda je streljal tudi Ivo Cicmanovič Zimet, vendar je zaostal za 10 krogom za zmagovalcem. Tretje mesto pa je pripadlo Krištofu Medji (530 krogov).

Med kadetinjami je bila na 50 leže najboljša Alja Bračun (SD Olimpija). S 603,6 kroga je bila za skoraj 3 kroge boljša od Katarine Fevžer (SD Slovenske Konjice), Nikita Lenarčič (SD I. pohorski bataljon Ruše) pa je osvojila bron (594,9 kroga). Te tri tekmovalke so v popolnoma istem vrstnem redu končale tudi v trojnem položaju. Bračunova in Fevžerjeva sta na koncu imeli popolnoma enak rezultat, zaradi večjega števila notranjih desetk pa je zmaga pripadla Bračunovi.

Med mladinkami je bila leže najboljša Lia Lazar (SD IX. korpusa Piran). S 601,9 kroga je bila tudi edina mladinka, ki je v močnem vetru zadela več kot 600 krogov. Za srebrno medaljo sta bili popolnoma izenačeni Rebeka Slak (SD Grosuplje) in Urška Hrašovec (SD I. pohorski bataljon Ruše). Obe sta imeli na koncu 598 krogov, srebro pa je zaradi boljše zadnje serije pripadlo Rebeki Slak.

V kategoriji madincev so prebili mejo 600 krogov samo najboljši trije. Za zmago je bilo potrebno zadeti 608,7 kroga, kar je uspelo Eriku Kandaretu (Cerkniško društvo strelk in strelcev). Tako kot pri mladinkah je tudi tu za srebro odlačala zadnja serija. Namreč tako Maj Kadunc (SD Trzin) kot tudi Jakob Petelinek (Cerkniško društvo strelk in strelcev) sta zadela 605 krogov. Kadunčeva boljša zadnja serija je odločila, da je šlo srebro v Trzin.

Tudi v trojnem položaju so ti trije tekmovalci zasedli prva tri mesta v tem vrstnem redu. Kandare je zadel 1141, Kadunc 1136, Petelinek pa 1122 krogov.

Debevec v izenačeni tekmi do zlata v trojnem položaju

V vetrovnem vremenu se je na 50 m leže med članicami najbolje znašla Petra Vernik (SD Kovinar Ormož). S 611,6 kroga je osvojila naslov državne prvakinje. Drgo mesto je pripadlo njeni klubski sotekmovalki Urški Kuharič, ki je zadela 609,5 kroga, tretje pa s 607,3 krogi izkušeni Renati Oražem (SD Grosuplje). V trojnem položaju sta bili združeni kategoriji mladink in članic. Najboljša je bila Klavdija Jerovšek (SD Grosuplje) s 577 krogi, s 4 krogi manj je drugo mesto osvojila Urška Kuharič, 570 krogov pa je zadostovalo mladinki Lii Lazar za 3. mesto.

Med člani je v kvalifikacijah 50 m leže najbolje odstreljal Rajmond Debevec (SD Olimpija) pred Robertom Markojo (SD Štefan Kovač Turnišče) in Dušanom Ziškom (SD "Koloman Flisar" Tišina). V finalu je največ pokazal Jernej Žižek (SD Predoslje) ter osvojil naslov državnega prvaka z novim državnim rekordom final, ki sedaj znaša 245 krogov, drugo mesto je osvojil Robert Markoja, tretje pa Matjaž Škafar (SD Črenšovci).

V trojnem položaju sta se do konca borila za zmago Rajmond Debevec in Robert Markoja. Na koncu "strelskega maratona" je Debevec z zadetimi 1169 krogi dva kroga prednosti pred Markojo. Na tretje mesto se je uvrstil s 1136 krogi Ziško Dušan (SD "Koloman Flisar" Tišina).

Kunšek ponovno državni prvak, ekipna zmaga v Kovinar Ormož

S pištolo na 50 m je bil po kvalifikacijah najboljši Kevin Venta (Kovinar Ormož) s 4 krogi prednosti pred Blažem Kunškom (SD Marok Sevnica), tretji pa je bil Peter Tkalec (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem). V finalu pa je bil najboljši Kunšek, ki je zmagal z novim državnim rekordom final 226,5 kroga. Drugo mesto je pripadlo Kevinu Venti, tretje pa Simonu Simoniču (SD Juršinci).

David Rožman (SK Brežice) se z naslovom državnega prvaka poslavlja od mladinske kategorije. S 537 krogi je bil za 4 kroge boljši od Jožeta Čepra (SD Vremščica Vremski Britof). Naša najbolj izkušena mladinca sta tudi edina prebila mejo 500 krogov, saj je že tretjeuvrščeni Rok Ruparčič (SK Moris – Kočevska Reka – Kočevje) zadel 496 krogov.

Fotografije FB SD Svečina