Na SP v Moskvi od Slovencev najboljši najmlajši Matjaž Lepen

V okolici Moskve, na velikem strelskem posestvu Fox Lodge, bo do 11. septembra potekalo Svetovno prvenstvo s puško šibrenico, na katerem so včeraj s posamičnimi preizkušnjami v trapu s svojimi nastopi končali tudi Slovenci. SP zaznamuje rekordna udeležba s 640 nastopajočimi, ki prihajajo iz 76 držav in se bodo potegovali za 22 kompletov odličij v disciplinah trap, skit, dvojni trap, v mešanih ekipah v trapu in skitu ter v posebnem ekipnem tekmovanju, v moški in ženski, članski in mladinski konkurenci.

25-letni Matjaž Lepen mlada osvežitev v slovenski reprezentanci

Med njimi se je v moški konkurenci najvišje uvrstil najmlajši med njimi in novinec na SP, 25-letni Matjaž Lepen iz SD Trap Kungota, ki je s 115 zadetimi tarčami osvojil 54. mesto. Novinec v slovenski reprezentanci z letošnjim letom, ki se je prvič na velikem prizorišču predstavil na majskem ISSF svetovnem pokalu v ciprski Larnaki (117) in nato pred dobrim mesecem dni uspešno nastopil še na EP v Bakuju (112), je odlično začel s tekmovanjem na SP in v prvi seriji dosegel popolnih 25 zadetkov in bil vodilni med 149 nastopajočimi strelci. Nezgrešljiv je bil tudi v 2. seriji do 7. tarče, nato pa je sledilo šest manjših napak in slabša seriji z 19 zadetimi tarčami. Visoko motivirani Lepen, ki se ni ustrašil najboljših strelcev na svetu, je odlično nadaljeval tudi v 3. in 4. seriji, kjer se je s 24 in 25 zadetki znova povzpel visoko po lestvici med najboljših 30 strelcev na svetu. S tremi napakami v zadnji 5. seriji je Lepen dosegel 22 zadetkov, skupaj 115 in zadovoljen osvojil 54. mesto na svojem prvem SP.

Z dvema zadetkoma manj je Lepnu sledil Tomaž Blazinšek (113), aktualni evropski podprvak v mešanih parih, ki je po serijah dosegel 23, 22, 23, 22 in 23 zadetkov ter osvojil 69. mesto. Slabše od svojih zmožnosti pa se je odrezal naš primorski strelec Denis Vatovec, ki je s 110 zadetki (po serijah 22, 24, 21, 22, 21), enako kot na EP v Bakuju, osvojil 96. mesto. V ekipni tekmi so Slovenci med 39 ekipami osvojili 21. mesto s 338 zadetki, kar je tri zadete tarče več kot na EP v Bakuju, ko so Slovenci v isti postavi osvojili 8. mesto.

Med članicami Jasmina Maček z 62 zadetki do 46.mesta

Med članicami se je naša evropska podprvakinja v mešanih parih iz EP v Bakuju, prekmurska strelka Jasmina Maček, članica SD Trap Štefan Kovač Murska Sobota, z 62 zadetki (po serijah 20, 22 in 20) uvrstila na 46. mesto med 67 nastopajočimi strelkami.

V trap konkurenci sta tako v moški kot tudi v ženski konkurenci naslov svetovnih prvakov slavila Italijana, 31-letni Daniele Resca in 25-letna Jessica Rossi, ki sta v finalu zadela po 43 tarč. V ekipni konkurenci je bil vrh povsem evropsko obarvan, saj so Italijani (362) postali tudi ekipni svetovni prvaki, pred Čehi (359) in Španci (357), naši dobri prijatelji Hrvati pa so z zaostankom štirih tarč osvojili 4.mesto. Med dekleti si je naslov svetovnih ekipnih prvakinj priborila ZDA, pred Finkami in Italijankami.

Evropska podprvaka Blazinšek in Mačkova 26. na svetu

V današnjem ekipnem tekmovanju mešanih parov v trapu si je vstop v polfinale priborilo šest najboljših reprezentanc med 49 nastopajočimi, na vrhu pa so pristali Španci s 97 zadetki, pred dvema avstralskima ekipama, ki sta dosegli 96 in 95 zadetkov, Američani (95), Rusi (95) in drugo špansko ekipo, ki je z enakim rezultatom 94 zadetkov ugnala preostale štiri ekipe, ki si niso priborili nadaljevanja. Slovenski par in aktualna evropska podprvaka, Tomaž Blazinšek in Jasmina Maček, sta si z 89 zadetki priborila 26. mesto, Blazinšek je zadel 45 tarč (24+21), Mačkova pa 44 tarč (22+22).

Z zadnjim velikim tekmovanjem v sezoni je praktično končana letošnja mednarodna sezona s puško šibrenico, sredi meseca od 15.-17.9. sledi DP v organizaciji TK Ilirska Bistrica, nato pa še konec meseca septembra GP v Beogradu, s tradicionalno močno slovensko zasedbo. V septembru in oktobru pa v Murski Soboti sledita še Pokal SZS v dvojnem trapu (23.9.2017) in DP v dvojnem trapu (14.10.2017).

Prihod slovenske reprezentance v domovino bo jutri, 5.9. ob 18.25 uri na Brnik.

Simeon Gönc