Iz državnega prvenstva 25m strelci SD Dušan Poženel Rečica z lepo bero medalj

Ta konec tedna je v SC Gaj potekalo državno prvenstvo v streljanju s pištolo na 25m za vse kategorije. Strelsko društvo Svečina je letošnje že tretjo državno tekmovanje z MK orožjem, oz. deseto v zadnjih treh letih v sodelovanju s SC Gaj izvedlo na uveljavljenem strelišču, opremljenem s tremi sklopi po pet elektronskih tarč SIUS. V soboto je bilo v strelskem centru precej živahno, saj je istočasno potekalo tudi prvenstvo Lovske zveze Slovenije v kombinacijskem streljanju. Tako so naši tekmovalci oz. obratno imeli priložnost, da so spremljali tudi drugačne strelske discipline. V avli centra pa je bila tudi predstavitev orožja in opreme, sicer bolj namenjene lovcem, vendar kot smo opazili je bilo tudi s strani naših tekmovalcev kar precej ogledovanja. Žal pa je celotno tekmovalno vzdušje nekoliko pokvaril popoldanski močan naliv, zaradi katerega je bilo potrebno tekmovanje za nekaj časa prekiniti. Ta zamuda pa se je nekoliko poznala v zadnji seriji tekmovanja, saj je bilo zaradi oblačnega vremena že nekoliko mračno. Celotno tekmovanje je kot sodnik z odliko oddelal eden od najbolj priznanih sodnikov te discipline pri ISSF in ESC Robert Ferenčak, predsednik sodniške komisije SZS in član komiteja za pištolo pri ESC.

Strelci SD Dušan Poženel Rečica iz Rečice pri Laškem se iz DP vračajo z izkupičkom desetih medalj in treh ekipnih zmag

Z najštevilčnejšo udeležbo dvajsetih tekmovalcev iz Rečice pri Laškem se pozna tudi bera osvojenih medalj, saj so osvojili posamezno kar tri zlate, štiri srebrne in tri bronaste medalje, temu pa pridodali še tri ekipne zmage.

Popolna prevlada tekmovalcev iz Rečice je bila v disciplini pištola središčni vžig, saj so osvojili vsa tri prva mesta. Državni prvak je postal Rudolf RENER z rezultatom 555 krogov. Pet manj jih je zadel drugouvrščeni Andrej BRUNŠEK, tretji pa je bil Peter TKALEC. Tudi ekipna zmaga je šla temu društvu, drugo mesto ekipno so osvojili strelci SD Štefan Kovač Turnišče in tretje SD Grosuplje.

V najbolj zastopani članski disciplini standard pištola je zmagal Peter TKALEC iz SD Dušan Poženel Rečica, pred Žigom HABJANOM iz SD Grosuplje in Rudolfom RENERJEM iz Rečice. S prepričljivo prednostjo so tudi ekipno prvo mesto osvojili strelci SD Dušan Poženel Rečica, pred SD Kovinar Ormož in SD Grosuplje.

Kadeti SD Dušan Poženel Rečica z novim državnim ekipnim rekordom

Ekipa kadetov iz Rečice je v disciplini pištola 25m za 32 krogov izboljšala ekipni državni rekord postavljen pred letom dni. Tudi med posamezniki sta vodilna iz navedenega društva, zmagovalec Dejan JAGER in drugouvrščeni Tilen TRKULJA. Matija DEMŠAR iz SD Lotrič Železniki je osvojil tretje mesto.

Med kadetinjami je bila najuspešnejša Anja PREZELJ iz SD Lotrič Železniki, pred Pio SRPČIČ iz SK Brežice in Sašo MAČEK iz SD Dušan Poženel Rečica.

V disciplini pištola 25m se članica SD Postojna Denis BOLA UJČIČ ni dala presenetiti s strani mladinke Jagode TKALEC iz SD Dušan Poženel Rečica, katera je nastopila v višji starostni kategoriji. Tretje mesto je osvojila Mojca PÖRŠ iz SD 1956 Trovlje.

Mladinca Jože ČEPER in David ROŽMAN pa sta s pištolo 25m tekmovala izven konkurence.

Mladinec Jože Čeper z hitrostrelno pištolo premagal vse člane in dosegel tudi finalni mladinski rekord

V hitrostrelni disciplii se je pomerilo sicer samo dvanajst tekmovalcev, od tega trije mladinci, preboj v finale, v katerem je nastopilo najboljših šest tekmovalcev pa je s četrtim mestom uspel tudi Jožetu ČEPER, ki je istočasno dosegel tudi nov kvalifikacijski mladinski državni rekord. V kvalifikacijah je bil najuspešnejši Peter TKALEC. Finale se je za vse tekmovalce pričel nekoliko živčno, saj v prvih serijah niso bili preveč uspešni v nadaljevanju pa se je tu in tam kateremu posrečilo pridobiti kakšno točko več. Napeto je postalo pri streljanju za medalje, vendar je kot tretjeuvrščeni moral zapustiti tekmo Kevin VENTA iz SD Kovinar Ormož. V zadnjo serijo sta tako vstopila aktualni članski državni prvak te discipline Peter JENKO iz SD Dušan Poženel Rečica s točko prednosti pred mladinskim reprezentatom Jožetom ČEPER iz SD Vremščica Vremski Britof. V odločilni zadnji seriji je Jenko dobil samo eno točko, Čeper pa tri, kar je pomenilo, da je mladinec Jože ČEPER zmagal v finalu in tako porazil člansko kategorijo. Istočasno je dosegel tudi nov finalni mladinski državni rekord. Ekipna zmaga je tudi v tej disciplini pripadla strelcem SD Dušan Poženel Rečica, drugo mesto so osvojili iz SD Kovinar Ormož in tretje iz SK Brežice.

Na kontroli opreme po tekmovanju kar dve diskvalifikaciji

Pri kontroli opreme in testiranju orožja na težo proženja po končanem tekmovanju sta bili dve diskvalifikaciji. Diskvalificirana je bila tekmovalka s pištolo 25 m Ksenija Vodopivec iz SD Dušan Poženel Rečica, lanskoletna podprvakinja. Še najbolj razočaran je bil aktualni državni prvak v diciplini pištola središčni vžig Venta Kevin, kateri je zaradi tega ostal tudi brez letošje zmage. Razočarani Venta je po tekmi dejal: "Ne morem opisat kako sem se počutil, ko sem v rokah imel medaljo, potem pa je sledilo razočaranje. Redno treniraš, se trudiš vlagaš čas in denar in na koncu se to zgodi ... Kaj takega nikomur ne privoščim. Pištolo bi najraje odpeljal na Dinos za staro železo."

pg