Na evropskem prvenstvu v Mariboru postavljeni kar 4 svetovni in 5 evropskih rekordov

Letošnja izvedba evropskega prvenstva je pripadla Sloveniji. Tako so se v Mariboru v hotelih Draš in Habakuk med 6. in 12. marcem pomerili najboljši strelci stare celine.

Na odlično organiziranem tekmovanju je Slovenijo zastopala ekipa članov v postavi Živa Dvoršak, Urška Kuharič, Sonja Benčina, Katja Vodeb, Majda Raušl, Denis Bola Ujčič, Željko Moičević, Benjamin Jodl, Robert Markoja, Kevin Venta, Blaž Kunšek in Sašo Stojak. Zanje sva skrbela trenerja Polonca Sladič in Martin Kolar pod skrbnim nadzorom vodje reprezentance Andreje Vlah.

Medtem ko naši reprezentanti na žalost rezultatsko niso blesteli, so se zato toliko bolj izkazali nekateri tuji tekmovalci, ki so postavili štiri svetovne in pet evropskih rekordov. Nekaj rekordov je “padlo” zaradi novih pravil, nekaj pa zaradi izvrstnega streljanja.

V finalu blestela Mastennikov in Pejčićeva

Članska reprezentanca s puško ni blestela, saj so na žalost člani streljali pod pričakovanji. Tako je bil med našimi najboljši Robert Markoja na 57. mestu. Po sicer odličnem začetku je “padel” in na koncu dosegel rezultat 613,7 kroga. Sledil mu je z 59. mestom Benjamin Jodl s 612,3 kroga, na 63. mesto pa se je uvrstil s 608,7 kroga Željko Moičević. Vendar niso samo naši tekmovalci dosegli rezultate pod pričakovanji. Tako je recimo madžarska reprezentanca tudi dosegla hud poraz, saj se ni nihče uvrstil v finale. Še najbližje je bil Peter Sidi, medtem ko je naš dobri znanec Peter Somogy, ki v Sloveniji zastopa ekipo Dobrovnika, zadel samo 619,2 kroga. Če se spomnimo, so na tekmovanju v Rušah v januarju Madžari ekipno nastreljali več kot je znašal svetovni rekord.

V finalu je zmagal Maslennikov, ki je poleg tega, da je postavil z 250,5 nov svetovni in evropski rekord final, drugouvrščenega Ukrajinca Tsarkova premagal za kar 3 kroge.

"Tekma je bila zelo zahtevna, predvsem zaradi njene pomembnosti in nastopa pred domačim občinstvom, ko so tudi pričakovanja nekoliko višja. Osebno sem se znašel še pod dodatnim pritiskom, saj v zadnjih letih zračna puška ni moja prioritetna disciplina, veliko več pozornosti namenjam nastopom z malokalibrsko puško. Zavoljo tega je bilo pri meni prisotno še nekaj dodatnega strahu," je uvodoma dejal Markoja in dodal: "Z uvodno serijo sem bil zadovoljen, imel pa sem velik problem, saj sem bil prepočasen. Po menjavi ritma je prišlo do drugačnega streljanja in povsem drugačnih občutkov na tekmovališču, nekaj strelov sem opravil 'na silo', kar je na dolgi rok pogubno, tako da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo zadeva v celoti zalomila."

"Že pred evropskim prvenstvom sem vedel, da nisem v najboljši formi. Na današnji tekmi sem se trudil po svojih najboljših močeh, a se mi enostavno ni izšlo. Izjemi sta zadnji dve seriji, ki sta bili solidni, vse drugo pa je za pozabo. Upam, da bo na današnji mešani tekmi veliko bolje," je dejal Moičević, medtem ko je Jodl dodal: "Strelstvo je nepredvidljiv šport. V tem boju z decimalkami sem potegnil kratko, čeravno sem se trudil po svojih najboljših močeh. Nastop me je razočaral, a gremo naprej."

Ženska reprezentanca se je bolje izkazala. Po slabšem začetku se je naša najboljša strelka Živa Dvoršak zbrala in na koncu z rezultatom 414,5 kroga dosegla 19. mesto, za finale pa je bilo potrebno zadeti 2,1 kroga več. Sonja Benčina je po odličnem začetku, saj je bila po prvi seriji celo na tretjem mestu, imela nekaj tehničnih težav, vendar je s 413,1 kroga in prišla na 34. mesto. Naša tretja tekmovalka, Urška Kuharič, je po slabšem začetku končala z odlično zadnjo serijo in dosegla z rezultatom 412,6 kroga 39. mesto. Ekipno so se naše članice uvrstile na 10 mesto.

"Ne glede na treninge, priprave, izkušnje in vero v lastne sposobnosti včasih telo odreagira čisto po svoje, kar se mi je zgodilo na današnji tekmi. Tokrat je bilo na začetku enostavno prisotno preveč treme, glava je sicer delovala, telo pa ne. Današnja tekma se mi ni izšla po željah, uvodni trije streli so bili odločilni in se jih v nadaljevanju enostavno več ni dalo nadomestiti," je po tekmi dejala Dvoršakova.

"Na začetku sem se počutila zelo dobro, tukajšnje strelišče je optimalno pripravljeno. Po dobrem uvodu sem imela nekaj tehničnih težav, zaradi tega mi je malce padla tudi zbranost, kombinacija vsega skupaj pa nato prinese tudi slabši izid," je dejala Sonja Benčina, medtem ko je Urška Kuharič dodala: "Pričakovanja so bila visoka, z izidom pa nisem zadovoljna. Z veseljem bi šla ponovno na strelsko črto in skušala odpraviti svoje napake. V zadnjem tednu sem se na treningih precej borila in iskala prave občutke. Danes se mi ni izšlo, a gremo naprej."

V finalu je z novim evropskim rekordom 249,1 kroga in s samo eno zadeto devetko zmagala Hrvatica Pejčićeva.

Arunovićeva z neverjetnim dosežkom prišla do zlata

V konkurenci strelk s pištolo se je najbolje od naših predstavic izkazala Katja Vodeb, ki je dosegla 34. mesto z rezultatom 375 krogov. Tri kroge manj je zadela Denis Bola Ujčič, kar je zadostovalo za končno 40. mesto, še šest krogov manj pa je imela Majda Raušl in ki je pristala na 56. mestu. Ekipno so bile naše 10.

V finalu pa je neverjetno streljanje prikazala Srbkinja Arunovićeva, ki je dosegla nov svetovni in evropski rekord final in za kar sedem krogov premagala drugouvrščeno tekmovalko Kostevychevo iz Ukrajine.

"V Mariboru se dobro počutim, lahko rečem, da mi je tukaj zelo všeč. Med tekmo nisem čutila posebnega pritiska, dodatno spodbudo pa so mi dali moji privrženci, od sestre, fanta in trenerja. Domače vzdušje mi je godilo, morda celo pomagalo do boljšega izida, predvsem pa sem vesela, da mi je končno uspel dober izid na veliki tekmi," je dejala Vodebova.

"Optimizem sem gradila na dobrih dosežkih v pripravljalnem obdobju, izidi na treningih so bili kar visoki. Tekma je bila zahtevna, predvsem zaradi psihološkega pritiska in nastopa na domačem evropskem prvenstvu. Ob tem sem prišla tudi v časovno stisko, v naglici je 'padel' tudi kakšen slab strel, tako da se mi je zadeva malce porušila, predvsem v tretji seriji, ki je bila izrazito slaba," je dejala izkušena strelka Denis Bola Ujčič, medtem ko je Majda Raušl dodala: "Uvodoma sem imela veliko tremo, le 89 krogov je dokaz za to. Škoda, razmere na strelišču so bile odlične, evropsko prvenstvo je sijajno organizirano, tako da razloge za slab izid lahko pripišem le sebi."

Našemu adutu Kevinu Venti, za katerega smo upali, da bo prišel v finale, je zmanjkalo šest krogov. Rezultat 572 kroga je zadostoval za 38. mesto. Mladi Sašo Stojak je s 562 krogi prišel na 62. mesto, Blaž Kunšek z dvema krogoma manj pa na 66.. Ekipno so bili naši strelci 13.

"V Maribor sem prišel dobro pripravljen, a domača tekma je naredila svoje. Vseskozi sem čutil nervozo in tremo, težko sem nadzoroval svoja čustva in misli," je takoj po tekmi dejal Venta in dodal: "Zame so domače tekme vselej težke, lažje mi je nastopati v tujini. Tekma se mi je ponesrečila, v tej izostreni konkurenci pa mi je enostavno zmanjkalo nekaj krogov. Ob tem sem imel ogromno močnih devetk, tudi to mi je 'odneslo' boljši rezultat."

"Zame je bilo kar napeto, predvsem to velja za začetek tekme, ko sem na svojih ramenih začutil močan pritisk nastopa pred domačimi gledalci, ob tem pa sem tudi sam preveč 'kompliciral' na strelski črti. V drugi polovici tekme sem se sprostil in prikazal veliko boljšo predstavo. Vidim in čutim, da imam še veliko rezerve in lahko napredujem. V Mariboru se mi ni izšlo, a tekmo bom vzel kot močno spodbudo za naprej," je po današnji tekmi dejal Stojak, medtem ko je Kunšek dodal: "Na mariborsko tekmo sem se po psihološki plati dobro pripravil, a že med celotno letošnjo sezoni mi zadeve enostavno ne stečejo. Današnja tekma je bila enostavno preslikava mojih letošnjih nastopov."

V izjemno napetem finalu se do zadnjega strela ni vedelo kdo bo zmagal. Na koncu je čast, slavo in zlato medaljo dobil Nemec Reitz, ki je za samo 0,2 kroga premagal Srba Mikeca.

V mešanih dvojicah Sloveniji petnajsto in petindvajseto mesto

V mešanih dvojicah z zračno puško sta nas zastopala Živa Dvoršak in Željko Moičević. Skupaj sta v petdesetih strelih nastreljala 510 krogov, kar je bilo dovolj za 25. mesto. V nadaljnje tekmovanje je vodil rezultat 519 krogov, v finalu pa je zmagala srbska dvojica.

"Z vsemi spremembami strelskih pravil in črtanjem nekaterih disciplin v zadnjih letih se nikoli nisem strinjala, tudi tovrstne mešane tekme nikoli nisem v celoti sprejela za svojo. Današnje tekme nisem začela z nejevoljo, na strelsko črto sem se postavila z željo po najboljšem možnem izidu, a po petkovi tekmi se enostavno nisem mogla zbrati. Priznam, da moja motivacija ni bila na najvišji ravni, v podzavesti pa mi tudi mešana tekma ne pomeni veliko. Morda so to le izgovori in ni prav, da tako govorim, a rada bi le nastopala v svojih disciplinah in to je to," je dejala Dvoršakova, o današnji tekmi pa je dejala: "Že od samega začetka sem imela probleme s položajem, že v poskusnih strelih se mi puška enostavno 'ni ulegla'. Celotno zadevo bom morala še analizirati in tej disciplini na drugih tekmah pristopiti na drugačen način."

V isti disciplini vendar z zračno pištolo pa sta tekmovala Katja Vodeb in Kevin Venta. Žal se jima prvi dve seriji nista posrečili, tako da sta na koncu dosegla z rezultatom 470 krogov 15. mesto. Sedem krogov ima je zmanjkalo do uvrstitve v polfinale. In tudi tokrat je v finalu zmagala srbska dvojica.

"To je zame nova izkušnja, predvsem pa nekoliko drugačna od tistega, kar delamo med sezono. Če bi pred začetkom evropskega prvenstva vedela, da bom nastopila na tej tekmi, potem bi tudi tej disciplini namenila veliko več pozornosti in se bolje pripravila, a zavoljo izbirnih tekem to ni mogoče," je med drugim dejala Vodebova, medtem ko je Venta dodal: "Oba sva začela z neko tremo. V poskusni seriji mi je šlo dobro, nato pa sem v uvodni seriji začutil nekakšno napetost in zadel dve osmici. V nadaljevanju sem ujel pravi ritem in streljal veliko boljše, kar velja tudi za Katjo. Glede na najin začetek je 15. mesto dober izid, lahko bi bilo veliko slabše."

Srbi so z desetimi medaljami tretja najuspešnejša reprezentanca na tem prvenstvu. Pred njimi so Rusi s kar osemintridesetimi medaljami in Ukrajinci z osemnajstimi.