Mladinci izpolnili pričakovanja na evropskem prvenstvu

V Mariboru je med 6. in 12. marcem potekalo prvenstvo najboljših strelcev z zračnim orožjem na stari celini. Slovenijo je zastopala ekipa v postavi Lia Lazar, Urška Hrašovec, Suzana Lukić, Jagoda Tkalec, Anja Prezelj, Klara Smolič, Erik Kandare, Jakob Petelinek, Domen Jarni, Jože Čeper, Luka Ušeničnik in David Rožman. Zanje smo skrbeli trenerji Damijan Kandare, Branko Košir in Martin Kolar pod skrbnim nadzorom vodje reprezentance Andreje Vlah.

Lazarjeva, Hrašovčeva in Lukićeva rekordno!

Medtem ko so naši mladinci streljali po pričakovanjih, so nekateri tuji strelci pokazali vso svojo vrhunskost in dosegli oziroma izboljšali pet mladinskih evropskih rekordov ter štiri svetovne mladinske rekorde. Seveda pa ne smemo ob naštevanju rekordov pozabiti na naše nadobudne mladinke z zračno puško, ki so zboljšale tri leta star ekipni državni rekord za 4,4 kroga na 1227,5. S tem rezultatom so bile ekipno 13.

Med posameznicami je v finalu zmagala Francozinja Bordet, ki je hkrati z 249,1 kroga tudi dosegla nov evropski mladinski rekord final. Naše reprezentantke so se uvrstile na 39. mesto z rezultatom 409,5 kroga Urška Hrašovec, s 409,3 na 41. Suzana Lukić in na 45. s 408,7 krogi Lia Lazar.

Mladincem ni uspel tak rekordni dosežek, saj je samo Jakob Petelinek streljal po pričakovanjih in dosegel 615,6 kroga ter se s tem rezultatom uvrstil na 29. mesto. Žal sta se nastopa ponesrečila ostalima drugače izvrstnima mladincema. Domen Jarni in Erik Kandare sta dosegla 50. in 51. mesto z rezultatom 609,5 in 608 krogov. Kot ekipa pa so se uvrstili na 15. mesto.

V finalu je zmagal Rus Golovkov z več kot krogom prednosti pred Srbom Kovačevićem. Hkrati je Golovkov dosegel nov evropski in svetovni rekord final.

Tkalčeva in Čeper za las ob finale

Jagoda Tkalec je v kvalifikacijah z zračno pištolo zadela 372 krogov in dosegla 17. mesto. S tem je samo za 3 kroge zaostala za finalom, kjer je z rezultatom 235,9 kroga in novim svetovnim in evropskim rekordom final pri mladinkah zmagala neverjetna Madžarka Veronika Major. Zakaj neverjetna? Ker je postala mladinska evropska prvakinja tudi v disciplinah premikajoče se tarče in premikajoče se tarče mešane dvojice. Kdor je dober je pač dober.

Anja Prezelj je dosegla zanjo standardnih 367 krogov in se uvrstila na 35. mesto. Klari Smolič pa se je poznala neizkušenost in prvi nastop na  evropskem prvenstvu. Dosegla je 340 krogov in 62., ekipno pa so bile 17.

Tako kot Tkalčevi so tudi Čeperju zmanjkali samo trije krogi do uvrstitve v finale. Tako je s 567 krogi dosegel 18. mesto. David Rožman je po borbi skoraj do zadnje sekunde dosegel 557 krogov in 42. mesto, Luki Ušeničniku pa se je poznala neizkušenost, saj je zadel zanj skromnih 546 krogov in pristal na 53. mestu. So pa zato ekipno 11. na stari celini.

Tudi v mešanih ekipah za las ob finale

Tudi v novih disciplinah - mešane ekipe puška in mešane ekipe pištola smo imeli svoje tekmovalce.

Tako sta nas med strelci s puško zastopala Urška Hrašovec in Jakob Petelinek, ki sta prikazala odlično streljanje in skupaj dosegla 513,3 kroga. Žal pa sta ostala v kvalifikacijah na 10. mestu, v polfinale je vodil rezultat 515 krogov. Na koncu je v finalu z lahkoto zmagala nemška ekipa, saj je odpravila srbsko s kar 5:1. Pohvaliti pa je treba Hrašovčevo, saj je z zadetim 259,1 krogom bila v vrhu mladink, od nje sta bili boljši samo dve tekmovalki.

V disciplini mešane ekipe pištola pa sta tekmovala Jagoda Tkalec in Jože Čeper. Prva serija se jima ni najbolj posrečila, nato pa sta se zbrala in nastreljala 464 kroga. Žal pa so jima zmanjkali štirje krogi do uvrstitve v nadaljnje tekmovanje.