"Na Evropskem prvenstvu v Mariboru strelke in strelci iz 46 držav"

(Maribor, 22. februar) Za Evropsko prvenstvo v streljanju z zračnim orožjem 10m, ki bo od 6. do 12 marca v Mariboru je prijavljenih 577 strelk in strelcev iz 46 držav, ki bodo v posamičnih in ekipnih tekmovanjih nastopili kar 716 krat, saj so nekateri med njimi prijavljeni v več kot eni disciplini. Evropsko prvenstvo bo potekalo na dveh prizoriščih pod Pohorjem in sicer v Centru Draš, v katerem bodo potekale kvalifikacije ter tekmovanja v premikajočih se tarčah ter v Turnerjevi dvorani Hotela Habakuk, kjer bodo potekala finalna tekmovanja v boju za medalje. Na letošnjem prvenstvu bo prvič predstavljeno tekmovanje ekip v formatu, ki bo gotovo zanimiv tako za gledalce v dvorani, kot tudi za tiste doma pred televizijskim sprejemnikom. Medalje se bodo podeljevale tako v mladinskih kot članskih konkurencah.

“Glede na dejstvo, da gre za prvo evropsko prvenstvo po sezoni Olimpijskih iger in zaključku olimpijskega ciklusa, smo v organizacijskem odboru zelo zadovoljni, da nam je uspelo pridobiti tako zavidljivo število prijavljenih tekmovalcev. Tudi njihova raven je zavidljiva, saj so prijavljeni najboljši strelci in strelke iz držav udeleženk, med njimi vrsta nosilcev medalj s svetovnih in evropskih prvenstev ter Olimpijskih iger,” je povedal Ljubo Germič, predsednik organizacijskega odbora prvenstva. “V teh dneh potekajo še zadnje tehnične priprave, saj želimo strelkam in strelcem omogočiti prijetno bivanje in zagotoviti izjemne tekmovalne pogoje, v katerih bodo lahko dosegali svoje najboljše rezultate. Evropska strelska zveza je v zadnjih letih sprejela veliko pomembnih sprememb tekmovalnega sistema in pravil, zato smo prepričani, da bodo novosti prispevale k  bistveno večji atraktivnosti  za gledalce tako v dvorani kot pred TV ekrani. Vse to pa je za razvoj in popularizacijo strelskega športa v prihodnje zelo pomembno,” je še dodal Germič. Ob tem je še poudaril, da bo dogodek imel tudi pomemben turistično gospodarski učinek, saj bo v tednu dni uresničenih več kot 4000 nočitev.

Slavnostna otvoritev prvenstva bo v torek, 7. marca ob 18. uri, športnike, člane ekip in goste pa bosta nagovorila tudi dr. Miro Cerar, predsednik vlade RS in predsednik častnega odbora prvenstva ter  gospod Vladimir Lisin, predsednik Evropske strelske konfederacije. Na otvoritvi bodo med drugimi s kulturnim programom nastopili dijaki mariborske II. gimnazije in Brass band Slovenija. Za posebej slavnostni pričetek prireditve pa bo zagotovo poskrbela Častna garda Slovenske vojske."

Slovensko ekipo bodo sestavljali:

Člani pištola: Kevin Venta (Kovinar Ormož), Sašo Stojak (Ptuj), Blaž Kunšek (Marok Sevnica),

Članice pištola: Katja Vodeb (Liboje), Majda Raušl  (Ptuj), Denis Bola Ujčič (Postojna)

Člani puška: Željko Moičević (Grosuplje), Robert Markoja (Štefan Kovač Turnišče), Benjamin Jodl (I.Pohorski bataljon Ruše)

Članice puška: Živa Dvoršak (Olimpija), Urška Kuharič (Kovinar Ormož), Sonja Benčina (Olimpija)

Mladinci pištola: Jože Čeper (Vremščica), Luka Ušeničnik (Škofja Loka), David Rožman (Brežice)

Mladinke pištola: Jagoda Tkalec (Dušan Poženel Rečica), Anja Prezelj (Železniki), Klara Smolič (Gorjanci)

Mladinci puška: Jakob Petelinek (Cerknica), Erik Kandare (Cerknica), Domen Jarni (Kočevje),

Mladinke puška: Urška Hrašovec (I.Pohorski bataljon Ruše, Lia Lazar (IX. Korpusa Piran), Suzana Lukić (Trzin)

Vodstvo reprezentance: Vodja reprezentance Andreja Vlah s trenerji pomočniki Polona Sladič, Zlatko Kostanjevec, Martin Kolar, Damijan Kandare, Branko Košir in Lojze Mikolič