Na DP veteranov v najštevilčnejši kategoriji zmaga Petra Goloba in ekipe SD Vrhnika

Sobota, 22.02.2014, Kidričevo

Po državnem prvenstvu za vse kategorije z zračnim orožjem v letu 2011 je bilo v Kidričevem tokrat izvedeno odprto veteransko državno prvenstvo. V organizaciji domačega strelskega društva Kidričevo je bilo tekmovanje izvedeno na 40 steznem montažnem strelišču v športni dvorani Kidričevo. Nastopilo je 161 tekmovalcev, kateri so bili razvrščeni skupaj v deset kategorij v dveh disciplinah. S serijsko zračno puško je tekmovalo največ strelcev, nekoliko manj strelk, v disciplini zračna pištola pa se je nekoliko poznala odsotnost večjega števila veteranov starostne kategorije nad 50 let. Le ti so še aktivni tekmovalci, zato so se zaradi pravil, katera ne dovoljujejo nastopa na veteranskem in članskem državnem prvenstvu odpovedali temu nastopu.

Disciplina serijska zračna puška 50+ je bila udeležena z največ tekmovalci in ekipami. Stara znanca in tekmovalca na veliko različnih tekmovanjih Bojan Lampreht in Peter Golob sta tokrat ponovno zbrala vso koncentracijo in se osredotočila na vsak istreljen strel. Ne enemu ne drugemu ni uspel soliden nastop, saj sta oba delala napake. Na koncu je po boljši zadnji seriji in zadetimi 185 krogi slavil Peter GOLOB (SD Svečina), pred Bojanom LAMPREHT (SD Vrhnika) na tretje mesto pa se je uvrstil Zlatko DEŽELAK (SD Celjske čete Mala Breza) z zadetimi 184 krogi. Izmed dvanajstih sodelujočih ekip je bila najuspešneja SD Vrhnika, pred SD Grosuplje in SD Dušan Poženel Rečica.

Tudi kategorija veteranov 60+ s serijsko zračno puško je bila z udeležbo 32 tekmovalcev dobro zastopana. Zmagal je Franc BREČKO (SD Trzin) z zadetimi 182 krogi. Na drugo mesto se je uvrstil Jože JERAM (SD Celje) z zadetimi 180 krogi in na tretje mesto Franc OŠTIR (SD Dolič) z zadetimi 174 krogi. Ekipno so zmagali veterani SD Škofja Loka pred SD Celje in SD 1956 Trbovlje, kateri so pristali na tretjem mestu.

V kategoriji nad 70 let je zmagal Roman KAJTNA iz SD Okrogar Škvarča z zadetimi 177 krogi, pred Karlom VIDMAR iz SD Impol Slovenska Bistrica z 172 krogi in Henrikom PETERNELJ SD Kopačevina z 166 krogi.

V najmlajši kategoriji veterank s serijsko zračno puško 40+ je nastopilo enajst tekmovalk. Z rezultatom 180 krogov je zmagala Irena ŠINKO iz SD Trzin, na drugo mesto se je uvrstila Marija HRASTNIK iz SD Celjske čete Mala Breza z doseženimi 179 krogi in na tretje mesto Alenka BABIČ iz SD Elektro Maribor z zadetimi 176 krogi. Ekipno so zmagale strelke iz SD Elektro Maribor.

Izmed devetih veterank starostne kategoriji 60+ je bila najuspešnejša Slava LUGARIČ iz SD Impol Slovenska Bistrica z 174 krogi, na drugo mesto se je uvrstila Vesna MELE SD Tovarne sladkorja Ormož z 173 krogi in na tretje mesto AŠ Štefka iz DU Novo Mesto z 169 krogi. Ekipno so zmagale tekmovalke SD Škofja Loka.

V slabši udeležbi strelk kategorije 50+ je zmagala Mojca VUČILOVSKI iz SD Okrogar Škvarča.

Štefan BALAŠKO iz SD Štefan Kovač Turnišče je z rezultatom 181 krogov v disciplini zračna pištola veterani nad 50 let zmagal in za sabo pustil Uroša KOVAČ iz SD Dušan Poženel Rečica z 180 doseženimi krogi in na tretjem mestu Andreja KNE iz SD Kranj z prav tako doseženimi 180 krogi. Ekipno so bili najuspešnejši tekmovalci SD Celjske čete Mala Breza, sledijo SD Grosuplje in domačini SD Kidričevo na tretjem mestu.

V kategoriji 60+ z zračno pištolo je šla zmaga Francu BEDRAČ iz SK Ptuj z doseženimi 183 krogi. Na drugo mesto se je uvrstil Miloš DJURAN iz SD Kopačevina z doseženimi 182 krogi in na tretje mesto Dušan LAVTAR z 179 krogi. Ekipno so bili uspešni tekmovalci SD Dušan Poženel Rečica.

Kljub temu, da tekmovalcem v starosti nad 70 let že peša vid, pa tudi roka ni več najbolj mirna, se jih kar nekaj odloča za udeležbo na veteranskih prvenstvih. Tu se srečujejo s prijatelji in sotekmovalci s katerimi so bili mnogo let skupaj na strelni liniji na pomembnih tekmovanjih. Tokrat je njim pomembnejše druženje, vendar pa na strelišču ne popuščajo in se po tekmi sliši "tokrat pa sem bil boljši od tebe". "Meglen" pogled vendar mirna roka je danes osrečila Karla VIDMAR iz SD Impol Slovenska Bistrica za katerega lahko rečemo, da se ga v letošnjem letu drži smola, saj zaradi operacij na očeh že skoraj eno leto ne strelja, vendar je tokrat le z dvema treningoma uspel in na tekmi zadel 175 krogov, kar mu je po drugem mestu s serijsko zračno puško prineslo še zmago s pištolo. Na drugo mesto se je uvrstil Henrik PETERNELJ iz SD Kopačevina z zadetimi 173 krogi, tretje mesto pa je zasedel Franc SIMONIČ iz SK Ptuj z 168 krogi. Ekipno so bili najboljši veterani iz SD Dušan Poženel Rečica.

Veteranke s pištolo so bile zastopane samo z osmimi tekmovalkami, zato je organizator za njih pripravil tekmovanje na društvenem deset steznem strelišču z elektronskimi tarčami. V kategoriji nad 40 let je bila najuspešnejša Andreja GORJUP SD Trzin z 171 krogi, v kategoriji nad 50 let Darinka MOJZER iz SK Ptuj z 168 krogi in nad 60 let Lea ČREŠNIK iz SD Dolič z 173 krogi. Ker je v tej disciplini po kategorijah nastopilo manj tekmovalk, organizator za njih ni pripravil in na podiju ni podelil medalj, kar pa je bilo za udeleženke tudi manjše razočaranje. Tekmovalke s tem, da za njih po starostnih kategorijah ni razglasitve niso bile seznanjene. Organizator bi lahko tekmovalke združil v dve mlajši ali v enotno starostno kategorijo in za njih pripravil razglasitve.

Državno prvenstvo veteranov je bilo v prijetnem ambientu športne dvorane v Kidričevem v zadovoljstvo večine tekmovalcev izvedeno vzorno, če pa bi organizator poskrbel še za razglasitev in podelitev medalj veterankam s pištolo, bi lahko navedli, da je bilo tudi to državno prvenstvo izvedeno na visoki profesionalni ravni.

Več v rezultatih

Čez manj kot mesec dni se v isti dvorani strelci ponovno srečamo na zadnjem šestem turnirju državnih lig. Zaradi obnove zračnega strelišča v Ljubljani bo MSZ Ljubljana tekmovanje izvedla v Kidričevem. Domače strelsko društvo pa bo istega dne za najmlajše tekmovalce, kateri streljajo z naslonom priredilo "Mini pokal", streljali pa bodo na elektronske tarče.

Prav tako bo v Kidričevem tudi finale šolskega državnega prvenstva v streljanju z zračnim orožjem dne 18.03.14.