Svetovni pokal London 2012

28.4.2012


Debevec v trojnem položaju do 27. mesta


V soboto, zadnji dan predolimpijskega svetovnega pokala v Londonu, so za zaključek tekmovanja nastopali moški v tako imenovani kraljevski disciplini strelskega maratona, z MK puško v trojnem položaju. Po včerajšnjih eliminacijah sta se na današnjo glavno tekmovanje prebila dva od treh slovenskih strelcev. Rajmond Debevec je dosegel najboljši rezultat in se s 1163 krogi, v 1. skupini eliminacij, uvrstil na 8. mesto, v isti skupini je Robert Markoja, s 1139 krogov, osvojil 34. mesto ter zaključil s svojimi nastopi v Londonu, saj je bil to prenizek rezultat za napredovanje na današnje kvalifikacije. V 2. skupini eliminacij je Željko Moičević dosegel 1156 krogov in se z uvrstitvijo na 20. mesto kvalificiral naprej. Najboljši rezultat v eliminacijah je dosegel Norvežan Are Hansen z odličnimi 1182 krogi.

V kvalifikacijah je bolje nastopal Rajmond Debevec in s 1152 krogi osvojil 27. mesto, največji zaostanek za konkurenti pa si je pridelal v stoječem položaju, kjer je dosegel, zanj skromnih, 372 krogov. Slabše od pričakovanj se je odrezal tudi Željko Moičević in s 1142 krogi osvojil 42. mesto. Zmago je, z veliko prednostjo več kot 10 krogov, slavil Italijan Niccolo Campriani, pred Američanom Emmonsom in Ukrajincem Kulishom.
http://morfejork.wordpress.com/2012/04/28/svetovni-pokal-london-2012-trojni-polozaj-mk-puska-clani/


V trapu Maček s 115 zadetki osvojil 31. mesto


Tretji dan tekmovanja v trapu, ki se je končalo v petek popoldan, je najboljše streljanje med slovenskimi strelci znova pokazal Boštjan Maček in se z dvema serijama po 23 zadetkov in skupnimi 115 zadetimi tarčami uvrstil na končno 31. mesto. Matej Žniderčič je v tretjem dnevu dosegel 21 in 23 zadetkov ter s skupnim rezultatom 113 zadetih tarč osvojil 47. mesto. Tretji slovenski tekmovalec Ivo Kompan je tretji dan tekmovanja popravil svojo uvrstitev in se s 108 zadetimi tarčami uvrstil na 71. mesto. Zmagal je Italijan Massimo Fabbrizi s 119 zadetki v kvalifikacijah in 24 zadetimi tarčami v finalu. Med šesterico finalistov pa so se uvrstili trije Rusi, 2 Italijana in domači britanski strelec Ling.


26.04.2012

 

Dvoršakova v zaključku napredovala na 39. mesto


Na današnjem kvalifikacijskem tekmovanju članic z MK puško v trojnem položaju je čast slovenskih strelcev branila najmlajša strelka v odpravi predolimpijskega svetovnega pokala, Živa Dvoršak. Kljub dodatnemu poslabšanju vremena in zelo slabi napovedi, je Dvoršakova v ležečem položaju začela dobro. V naslednjih 10 strelih pa so se ji, kljub dobremu obvladovanju položaja, pripetile napake, za katere ni našla pojasnila, z najslabšo serijo med vsemi strelkami v ležečem položaju je z 88 krogi zdrsnila na začelje. Mnogo bolje se je Dvoršakova ujela v stoječem (192) in klečečem položaju (189) ter z dobrim streljanjem v zaključku napredovala na končno 39. mesto s končnimi 565 krogi. 

S tretjim nastopom na predolimpijskem svetovnem pokalu je tako mlada ljubljanska strelka dodobra spoznala zahtevne pogoje londonskega strelišča v aprilu, ki se bodo le s težavo ponovili v poletnem času, ko bo Dvoršakova kot prva od treh slovenskih strelcev zakorakala na strelno linijo olimpijskih iger. Že čez 14 dni sledi nastop na naslednjem prizorišču svetovnega pokala v Milano in takoj za tem še v Münchnu.


Maček s popolno serijo 25 zadetkov skočil na 20. mesto


Drugi dan tekmovanja v trapu se je, s tretjo popolno serijo s 25 zadetki, za 34 mest na listi uvrščenih povzpel slovenski olimpijec Boštjan Maček in pred jutrišnjim zaključkom zaseda 20. mesto, za finalno šesterico pa zaostaja za 3 zadete tarče. Z enakim rezultatom kot Maček na 20. mestu, z 69 zadetki, pa je drugi slovenski strelec Matej Žniderčič, zaradi slabše tretje serije z 22 zadetki, zdrsnil iz 20. na 32. mesto. Tretji slovenski strelec v trapu, Ivo Kompan je v tretji seriji zadel 20 tarč in za nekaj mest zdrsnil na listi uvrščenih, trenutno pa zaseda 81. mesto.
Jutri bodo strelci v trapu zaključili dolgo tridnevno kvalifikacijsko tekmovanje, najboljša šesterica finalistov pa se bo predstavila še v popoldanskem finalu. Po drugem dnevu si vodstvo s 73 zadetki delita hrvaški in italijanski strelec, Giovanni Cernogoraz in Massimo Fabbrizi, oba kvalificirana strelca za OI London 2012.

Jasmina Maček osvojila končno 40. mesto


Danes pa so z drugo in tretjo serijo tekmovanje zaključile strelke v trapu, kjer je slab vtis iz prvega dne nekoliko izboljšala Jasmina Maček, ko je v drugi seriji zadela 23 tarč, v zaključku pa znova popustila in s 17 zadetki ter s skupnimi 57 zadetimi tarčami tekmovanje končala na 40. mesto, z enakim rezultatom kot olimpijska rekorderka iz Sydneya, litovska strelka Daina Gudzineviciute. Zmagala je Španka Fatima Galvez z 69 zadetki v kvalifikacijah in v finalu še dodatnih 20.


S tekmovanjem so pričeli tudi strelci v trapu, po prvem dnevu najvišje Žniderčič


V sredo so s svojimi nastopi na predolimpijskem svetovnem pokalu v Londonu začeli tudi strelci s puško šibrenico v disciplini trap.
V prvem od treh dnevov tekmovanja je največ natančnosti in hitrih reakcij pokazal goriški strelec Matej Žniderčič in z dvema serijama, s 24 in 23 zadetimi tarčami, po koncu prvega dne zasedel 20. mesto. Manj natančen je bil Boštjan Maček, ki ima izpolnjeno kvoto za olimpijske igre, in z 21 in 23 zadetimi tarčami trenutno zaseda 54. mesto. Tretji slovenski trap strelec Ivo Kompan, ki prihaja iz Ilirske Bistrice, je tekmovanje pričel z 22 in 21 zadetki in se trenutno nahaja na 71. mestu. Vodilni strelec prvega dne je hrvaški olimpijec Giovanni Cernogoraz, ki je od 50 tarč (v strelskem žargonu imenovanih tudi golobi), zgrešil samo enkrat.

Danes bodo strelci v trapu nadaljevali z naslednjo, tretjo, serijo 25 golobov, zaključek pa sledi v petek, ko bodo padle končne odločitve za šesterico finalistov v zadnjih dveh serijah.

Včeraj, v sredo, pa so s tekmovanjem pričele tudi ženske v disciplini trap in med njimi tudi edina slovenska predstavnica Jasmina Maček. Mrzlo, vetrovno in deževno vreme, ki se iz dneva v dan še poslabšuje, pa Jasmini ni najbolj ustrezalo. S prvo serijo je zadela 17 tarč in trenutno zaseda 49. mesto, vodi Španka Martinez s polno serijo 25 zadetkov.

Dvoršakova uvrščena na današnje kvalifikacije trojnega položaja z MK puško


Zahtevni pogoji za streljanje pa niso prizanašali tudi strelkam z MK puško, ki so se pomerile v eliminacijah trojnega položaja. Slovenska olimpijka Živa Dvoršak je nastopila v prvi skupini eliminacij in z rezultatom 568 krogov osvojila 20. mesto ter se uvrstila na današnje kvalifikacije, ki jih bo pričela ob 9.00 uri. Dvoršakova pa je imela več sreče kot Rajmond Debevec, v ponedeljek v eliminacijah v ležečem položaju, saj je njen dosežek v 1. skupini zadostoval za napredovanje v kvalifikacije, kjer si je eno od mest na današnjem glavnem tekmovanju zagotovilo 23 strelk, v 2. skupini eliminacij, kjer je napredovalo 27 strelk pa je bila meja za preboj v kvalifikacije postavljena na 570 krogih. Manj sreče pa je, kot že rečeno, imel Debevec v ponedeljek, kjer bi si prav tako zagotovil napredovanje v kvalifikacije, če bi s svojim dosežkom nastopal v 2. skupini eliminacij.


23.4.2012


Slovenski strelci leže ostali brez uvrstitve na glavno tekmovanje


V današnjih eliminacijah z MK puško 60 leže so slovenski strelci Rajmond Debevec, Željko Moičević ter Robert Markoja, v težkih vremenskih pogojih nastopili pod rezultatskimi pričakovanji in se niso uvrstili na jutrišnjo glavno tekmovanje. Še najbližje uvrstitvi naprej je bil grosupeljski strelec Željko Moičević, ki je z rezultatom 588 krogov v 2. skupini nastopajočih dosegel 28. rezultat in jutrišnje kvalifikacije zgrešil le za 1 krog. Še slabše se je godilo Debevcu, ki je dober nastop pričakoval prav v ležečem položaju, na koncu pa z dosežkom 589 krogov v 1.skupini osvojil 31. mesto, kjer si je napredovanje v jutrišnje kvalifikacije zagotovilo le najboljših 21. Robert Markoja je v 2. skupini, kjer so se v povprečju dosegali višji rezultati, dosegel 583 krogov in osvojil 43. mesto.


Brez uvrstitve v kvalifikacije pa so v težkih vremenskih pogojih z mrazom, vetrom, dežjem in spreminjajoče se svetlobo ostali tudi takšni asi, kot so Kitajec Zhu Qinan, Peter Sidi, Mathew Emmons in Thomas Farnik.

Torkov spored tekmovanj na predolimpijskem svetovnem pokalu v Londonu bo tako ostal brez slovenskih predstavnikov.

 

http://morfejork.wordpress.com/2012/04/23/svetovni-pokal-london-2012-mk-puska-leze/

V sredo bodo strelišče prvič preizkusili tudi strelci s puško šibrenico v disciplini trap, Boštjan Maček, Matej Žniderčič, Ivo Kompan in Jasmina Maček. V trojnem položaju z MK puško pa se bo na glavno tekmovanje poskušala prebiti Živa Dvoršak.


Moičević s 595 krogi osvojil 22. mesto


V soboto sta na preolimpijskem svetovnem pokalu v Londonu zračno strelišče preizkusila še Robert Markoja in Željko Moičević. Boljšo uvrstitev je dosegel slednji, ki se je z dobrim dosežkom 595 krogov, po serijah 99,99,99,99,99,100, uvrstil na 22. mesto, s krogom bojšim dosežkom pa bi se že lahko potegoval za vstop v finale, saj se je v dodatnem razstreljevanju na 5 strelov, z rezultatom 596 krogov, med seboj pomerilo kar 11 strelcev za edino preostalo prosto mesto v finalu. Moičević je s tem dosežkom izenačil svoj najboljši rezultat na tekmovanjih za svetovni pokal, z uvrstitvijo na 22. mesto pa je dosegel svoj četrti najboljši rezultat. Bolje pa se je z zračno uško odrezal le na lanski tekmi v Fort Benningu, kjer je z enakim rezultatom osvojil 15. mesto, in leta 2009 v Milanu, kjer je s 594 krogi osvojil 17. mesto. Napredovanje iz Shot-Offa si je zagotovil le najtrofejnejši kitajski strelec v zadnjih nekaj letih na tekmovanjih za svetovni pokal in zlati olimpijec Zhu Qinan, ki si je z rezultatom 51,9 krogov ter s finalnimi 102,3 krogi priboril končno 8.mesto. Zmagal je Francoz Pierre Edmond Piasecki s 598 krogi v kvalifikacijah in finalom 103,6 krogov, pred Izraelcem Sergiyem Rihkterjem s 597 + 104,1 ter bronastim 19-letnim Belorusom Illijo Charheiko 598 + 102,3 krogov. Drugi slovenski strelec Robert Markoja je s 588 krogi osvojil 58. mesto. Tretji slovenski strelec Rajmond Debevec z zračno puško ni nastopal, srbska in ameriška strelska zvezdnika Nemanja Mirosavljev in Mathew Emmons pa sta s 592 in 591 krogi osvojila šele 41. in 46.mesto. Kot zanimivost velja omeniti še diskvalifikacijo enega izmed favoriziranih strelcev za olimpijska odličja, Madžara Petra Sidija, ki ni prestal dodatne post tekmovalne kontrole opreme.

http://morfejork.wordpress.com/2012/04/21/svetovni-pokal-london-2012-clani-zracna-puska/

 

Nedelja bo prost tekmovalni dan za slovenske strelce, ki pa se bodo popoldan že pripravljali na uradnem treningu za ponedeljkov nastop v eliminacijah z MK puško 60 strelov leže.20.04.12


Dvoršakova odlična 13.

Prva je na strelsko prizorišče letošnjih XXX. poletnih olimpijskih iger, v četrtek 19.4., stopila najmlajša strelka v slovenski odpravi Živa Dvoršak in v kategoriji članic z zračno puško dosegla zelo dobrih 397 krogov ter osvojila 13. mesto. Odličen dosežek Dvoršakove, s katerim je bil zelo zadovoljen tudi vodja reprezentance Mikolič, pa bi lahko bil prvič v njeni mladi strelski karieri nagrajen tudi s finalnim tekmovanjem najboljše osmerice na tekmovanjih svetovnega pokala, za katerega se je v dodatnem Shot-Offu potegovala z 9 tekmicami. Za zanesljivo uvrstitev v finale je bilo treba doseči 398 krogov, še štiri mesta pa so zasedle strelke po končanem dodatnem razstreljevanju. Tam je Dvoršakova dosegla 50,5 kroga in osvojila 9. mesto ter se morala zadovoljiti s končnim 13. mestom, kar predstavlja njen najboljši dosežek na tekmovanjih svetovnega pokala do zdaj.

Zmagala je favorizirana nemška strelka Sonja Pfleischifter z rezultatom 398 + 105,0 krogov, pred srebrno Kitajko Yi Siling, ki je v kvalifikacijah s 400 krogi izenačila svetovni rekord (400+102,5) in bronasto mlado avstrijsko strelko Liso Ungerank s 397 krogi in finalom 103,3, ki se je na tretje mesto uvrstila po uspešnem preboju iz Shot-Offa.

 

Mlada Dvoršakova, ki se bo 28. julija kot prva od slovenskih strelcev preizkusila na olimpijskih igrah je tako odlično opravila predolimpijski test. Ostali slovenski strelci pa še čakajo na svoje nastope in med tem pridno trenirajo. Prav posebno pozornost pa bosta olimpijskemu strelišču posvetila tudi preostala slovenska olimpijca Rajmond Debevec in Boštjan Maček.

 

Posnetek finala

 

Svetovni pokal London


Od 17.-29. aprila bo v Londonu potekal združeni, predolimpijski-testni, ISSF svetovni pokal v streljanju z zračnim in MK orožjem ter puško šibrenico.

Sestava slovenske reprezentance, ki se bo udeležila največjega strelskega tekmovanja v letošnji sezoni je sledeča: Rajmond Debevec, Robert Markoja, Željko Moičević, Živa Dvoršak - vsi puška, vodja reprezentance Lojze Mikolič s pomočnikom Davidom Zalarjem ter Boštjan Maček, Matej Žniderčič, Ivo Kompan, Jasmina Maček - vsi trap, vodja reprezentance Nikolaj Mejaš.

Na pokalu, ki je največje strelsko tekmovanje v letošnji sezoni, je prijavljeno približno 800 strelcev iz 100 držav, od tega pa bo lahko na olimpijskih igrah nastopalo samo 390 strelcev, ki so si že priborili t.i. kvote, nekaj posebnih povabil (wild card) pa bo v naslednjih dneh razdelila še tripartitna komisija ISSF.

Strelišče Royal Artillery Barracks je fascinantno in arhitekturno prav posebno oblikovano montažno strelišče, ki pa bo svojemu namenu služilo le za potrebe olimpijskih iger. Novost objekta pa je združeno 10 in 50 m strelišče. Največja izmed 3 montažnih struktur (kock) pa je finalna hala, kjer bo prostora kar za 2.500 gledalcev.

 

!! Rezultati !!

 

Multimedija:

Camprianiju strelski maraton

Boštjan Maček 31. v Londonu

Debevec in Moičević napredovala, Markoja izpadel

You Tube

Dvoršakova napredovala v strelskem maratonu

Slovenskim strelcem spodletelo v Londonu

Željko Moičevič 22. v Londonu

Trojni položaj MK puška članice

Žniderčič po prvem dnevu na 20. mestu

Dvoršakova 39. v Londonu

 

Strelska zveza Slovenije

Dolenjska cesta 11

1000 Ljubljana

 

01 427 10 09

01 428 05 82

info[@]strelska-zveza.si

Obvestilo

- Veliko datotek na naši strani je v PDF formatu. V kolikor jih ne morete odpirati, si namestite Adobe Reader.

- Imate novico za našo spletno stran? Pišite nam na info[@]strelska-zveza.si. Ne pozabite priložiti tudi fotografije.

- Pripombe, predloge in pobude posredujte na info[@]strelska-zveza.si